Wpisy z tagiem: ciasta bez pieczenia

piątek, 18 lutego 2011

Dla milosnikow kokosu i kuleczek rafaello ;) czyli przede wszystkim mnie na pierwszym miejscu! Ciasto troche nietypowe, bez pieczenia bez dluzszych przygotowan, ale za to jakie cudowne :) kocham je od pierwszego razu kiedy je zrobilam. Mowie Wam sprobujcie i nigdy wiecej nie bedziecie chcieli jesc innego ciasta o smaku kokos! Przepis mam juz od dawna, zapisany w zeszycie. Niestety nie wiem skad i nie mam pojecia czyjego autorstwa. Z gory przepraszam ale i dziekuje "komus" za ten cudowny przepis. Jedno wiem, ze zmienilam cherbatniki Leibnitz na ciasteczka kokosowe :)

Skladniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 zoltka
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 lyzki maki pszennej
  • 150 g wiorek kokosowych
  • 4 cukry waniliowe
  • szklanka cukru
  • 250 g masla

Ponadto:

  • 100 g kokosu
  • 300 g ciasteczek kokosowych

Zoltka ubic z cukrem waniliowym i 4 lyzkami cukru. Dodac obie maki i 250 ml mleka. Zmiksowac. Pozostale mleko wlac do garnka, wsypac reszte cukru i wiorki kokosowe. Zagotowac. Zdjac z gazu i wlac mase jajeczna, caly czas mieszajac. Postawic raz jeszcze na gazie i mieszajac zagotowac. Zdjac i ostudzic co jakis czas mieszajac.

W miedzyczasie przyrumienic pozostale wiorki kokosowe.

W duzej misce ubic maslo na puch. Dodawac partiami ostudzony budyn kokosowy, za kazdym razem bardzo dobrze miksujac.

Ciasteczka kokosowe ulozyc na dnie duzej formy. Wylozyc 1/3 ilosci kremu, rozsmarowac. Powtorzyc czynnosc, zakanczajac na kremie. Posypac przyrumienionymi wiorkami kokosowymi. Mozna tez zrobic jakis wzorek. Wlozyc do lodowki na kilka godzin, lub na cala noc. Podawac. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi