Wpisy z tagiem: amaretto

piątek, 11 lutego 2011

Cudem kupilam serek Ricotta, i w koncu postanowilam ja wykorzystac ;) Znaleziona na niemieckim forum küchengötter. Autor robi male tarty, ale z braku foremek na male tarty zrobilam jedna duza. Jest lekka, tylko troche slodka ale jaka aromatyczna. Puszysty krem z ricotty, zatopione w nim brzoskwinie z poleczeniem amaretto i ciasteczek amarettini dodaje jej niesamowitego smaku, takiego kojarzacego sie z Wlochami. Warto wyprobowac :)

Skladniki na 8 malych tartaletek lub jedna duza tarte o srednicy 28 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 80 g zimnego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki wyrobic bardzo szybko do polaczenia sie skladnikow. Owinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na nadzienie:

  • kilka swiezych brzoskwin lub z puszki (okolo 400 g)
  • 20 g miekkiego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 ciasteczek Amarettini
  • 250 g Ricotty
  • 2 lyzeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • sok z polowy cytryny
  • 20 ml Amaretto

Forme na tarte wysmarowac 20 g miekkiego masla. Brzoskwinie, jesli uzywacie swiezych umyc, pozbyc sie pestki i pokroic na 8 czesci. Jesli natomiast uzywacie z puszki nalezy je wylac na sitko i dobrze odsaczyc z soku. Pokroic kazda polowke na 4 czesci. Ciasteczka Amarettini pokruszyc na male kawaleczki.

W misce miksera zmiksowac Ricotte, jajko, cukier, budyn waniliowy, amaretto i sok z cytryny.

Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem.

Wylac krem na przygotowany spod. Wcisnac brzoskwinie i posypac pokruszonymi ciasteczkami.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (jesli macie piekarnik z termoobiegiem nastawcie tylko do 160°C). Wyjac i wystudzic w formie. Mozna podawac na lekko cieplo albo na zimno. Gotowe :)


wtorek, 21 grudnia 2010

Przepyszne niemieckie ciasteczka czekolaowe nadziewane kremem czekoladowym z amaretto. Pachnace Swietami, wysmienite, latwe w przygotowaniu, czegoz wiecej mozna chciec? No wlasnie chyba niczego ;) Przepis ze strony www.livingathome.de. Propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 18 podwojnych ciasteczek:

  • 220 g masla
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 300 g maki pszennej
  • 10 g ciemnego kakao

Nadzienie:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masla
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta przyprawy do piernikow
  • 3 lyzki amaretto

Przygotowac nadzienie. Czekolade polamac na male kawaleczki i rozpuscic w kapieli wodnej. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem pudrem. Dodac czekolade, przyprawe do piernikow i amaretto. Wszystko razem zmikoswac na jednolita mase. Odstawic w chlodne miejsce do stezenia.

Przygotowac ciasto. Zmikoswac miekkie maslo, cukier puder, szczypte soli i cukier waniliowy. Dodac pojedynczo jajka po kazdym dokladnie miksujac. Przesiac make i kakao. Dodac do masy i wszystko zmikoswac, tak aby nie bylo grudek. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego z koncowka gwiazdka. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Wyciskac okregi o srednicy 4 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C okolo 10 - 12 minut. Odstawic do calkowitego ostygniecia.

Polowe ciasteczek posmarowac po gladkiej stronie masa czekoladowa, nalozyc drugie ciasteczko, lekko przycisnac. Gotowe ;) Ciasteczka nalezy przechowywac w szczelnie zamknietym pudeleczku.

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi