Wpisy z tagiem: cynamon

niedziela, 19 czerwca 2016

Moj znajomy z pracy mi raz powiedzial, ze to ciasto mu lepiej smakuje niz to, ktore zajadal w Australii ... hmnnn ;) powiem wam szczerze, ze jest naprawde smaczne. Do oryginalu dodaje sie orzechy do ciasta, czego ja nie zrobilam i wcale za nimi nie tesknie ;) Krem z mascarpone z dodatkiem limoncello dodaje niesamowitego, swiezego smaku ... Polecam!

Skladniki na ciasto:

  • 3 jajka, sredniej wielkosci
  • 150 g brazowego cukru
  • 200 g startej marchewki
  • 150 ml oleju slonecznikowego
  • 50 g wiorkow kokosowych
  • 200 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 lyzeczki soli

Skladniki na krem:

  • 200 ml kremowki
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 lyzki cukru waniliowego
  • 60 ml limoncello

Potrzebna bedzie tortownica o srednicy 21 cm. Orzechy pecan lub laskowe do dekoracji.

Marchewke umyc i zetrzec na drobnych oczkach. Piekarnik nagrzac do temperatury 150°C (termoobieg).

W duzej misce ubic jajka do podwojenia objetosci, stopniowo dodawac cukier i caly czas ubijac z masa bedzie gladka i puszysta. Wciaz ubijajac na wysokich obrotach wlewac cieniutkim strumieniem olej. Do powstalej masy dodac marchewke i wiorki kokosowe. Delikatnie wymieszac. Dodac przesiana make, proszek do pieczenia, sode i sol. Wszystko polaczyc, delikatnie mieszajac. Ciasto przelac do wysmarowanej maslem i posypanej bulka tarta tortownicy. Piec okolo godziny. Po upieczeniu wystudzic w formie. 

W miedzyczasie przygotowac krem. Mascarpone zmiksowac z cukrem waniliowym, dodac kremowke i ubijac do momentu uzyskania puszystego kremu. Wlac limoncello i delikatnie wymieszac.

Ciasto przekroic wzdluz, na spod nalozyc polowe kremu, przykryc druga polowa ciasta i nalozyc reszte kremu. Dekorowac orzechami pecan, mozna posypac cynamonem. Gotowe :) 

niedziela, 11 stycznia 2015

Najlepsze jak jeszcze cieple ;) Miekkie i wilgotne brownies z jablkami i siekanymi orzechami laskowymi, z nuta cynamonu ... Podalam z creme fraiche ! Przepis z ksiazki "Blissful Browies". Warto !!!

Skladniki na spod karmelowy:

  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 55 g masla
  • 1 duze jablko

Skladniki na ciasto:

  • 115 g masla
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (brazowego)
  • 2 jajka
  • 1 3/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2 duze jablka
  • 3/4 szklanki posiekanych orzechow laskowych

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 23 x 23 cm wysmarowac maslem.

Przygotowac spod karmelowy. Do malego rondelka wlozyc maslo i cukier i podgrzac do momentu az cukier sie rozpusci. Uwazac zeby sie nie zagotowalo. Przelac do przygotowanej formy. Jablko umyc i pokroic w cienkie plasterki. Ulozyc w formie.

Na ciasto - wlozyc maslo i cukier do misy miksera i zmiksowac do uzyskania puszystej masy. Dodac jajka i zmiksowac. Wymieszac make, proszek do pieczenia sode oczyszczona i cynamon i przesiac. Dodac do masy i zmiksowac. Jablka umyc i zetrzec na tarce. Dodac razem z posiekanymi orzechami do masy. Wszystko zmieszac do polaczenia sie skladnikow. Mase nalozyc bardzo delikatnie na ulozone w formie jablka. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 35 do 40 minut. Wyjac z piekarnika i zostawic okolo 10 minut w formie. Ciasto wylozyc na talerz tak, zeby spod ciasta znajdowal sie na gorze. Pokroic na kwadraty i podawac z creme fraiche lub ubita kremowka. Gotowe ;)




sobota, 12 marca 2011

Czyz to nie jest bombowe polaczenie? W kazdym badz razie smakuje lepiej jak wyglada ;) Pyszne i wilgotne muffinki z dodatkiem cynamonu! Do szklanki mleka lub kakao - poezja! Moim przyjaciolom bardzo smakowaly - wiecej - powiedzieli, ze to byly najlepsze muffinki jakie zrobilam dla nich! Przepis znaleziony na stronie allrecipes.com dodany przez Nany Leeds, troche przeze mnie zmodyfikowany. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 16 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • pol lyzeczki soli
  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 2 szklanki pokrojonego w kosteczke mangos
  • 2 duze dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 1 szklanka wiorek kokosowych

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C. Forme do muffinek wylozyc papilotkami.

W jednym naczyniu zmieszac pierwsze 5 skladnikow i wiorki kokosowe. W drugim naczyniu zmiksowac jajka, olej i sok z cytryny. Wlac mokre skladniki do sklandikow suchych. Wymieszac do polaczenia sie skladnikow, na koncu dodac banany i mangos. Wymieszac. Ciasto rozdzielic rownomiernie do papilotek. Wlozyc do piekarnika.

Piec przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika. Zostawic w formie na okolo 5 minut i potem studzic na kratce. Gotowe :)

niedziela, 06 marca 2011

Kruche i szybkie ciasto ze sliwkami. Pachnace pomaranczami podczas pieczenia. Kwaskowate sliwki ukryte pod posypka cukru i cynamonu. Bajka :) Przepis znaleziony na blogu White Plate. Polecam bardzo ...

Skladniki na ciasto kruche (na forme o srednicy 22 cm - u mnie owalna):

  • 125 g maki pszennej
  • 125 g schlodzonego masla, pokrojonego w kostke
  • 75 g drobnego cukru
  • 1 zoltko
  • 1 lyzeczka skorki pomaranczowej, startej

Na wierzch:

  • 500 g sliwek - przepolowionych (ja dalam duze przekrojone na 4 czesci)
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • cukier z cukrem waniliowym do posypania

Piekarnik nagrzac  do temperatury 190°C.

Skladniki na ciasto wymieszac w misce lub polaczyc przy pomocy malaksera. Nalezy pamietac, ze sukces tego ciasta polega przede wszystkim na jak najkrotszym jego wyrabianiu . skladniki powinny sie tylko polaczyc. Ciastem wylepic foremke.

Na wierzchu ulozyc sliwki, posypac cukrem zmieszanym z cukrem pudrem i cynamonem.

Piec okolo 45 - 50 minut. Jesli ciasto sie zrumieni, nalezy przykryc je folia aluminiowa. Po upieczeniu lekko wystudzic i posypac cukrem pudrem. Gotowe :)

piątek, 24 grudnia 2010

Cinnamon rolls to chyba najbardziej znane i lubiane przez Amerykanow ale i nie tylko buleczki cynamonowe. Sa bardzo mieciutkie, maslane i z przepysznym nadzieniem cynamonowym. Ktoz by mogl sie im oprzec? No wlasnie bo ja chyba nie ;) Przepis z mojej nowej ksiazki kucharskiej, ktora dostalam w prezencie od Tonego i Helene "New Cook Book" wydanej przez Better Homes and Gardens. Polecam zarowno ksiazke jak i buleczki ;)

Skladniki na 14 buleczek:

  • 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 8 g drozdzy instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 drobnego cukru
  • 1/2 szklanki masla
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka

Dodatkowo na nadzienie:

  • 3/4 szklanki brazowego cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki masla

Do miski miksera przesiac dwie szklanki maki i drozdze. Wymieszac i odstawic na bok. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac mleko, sol i cukier. Podgrzewac do momentu az osiagnie letnia temperature. Dodac ta miksture do maki. Wbic jajka i wszystko zmiksowac robotem na jednolita mase okolo 3 minut. Dodac pozostala ilosc maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia, do podwojenia objetosci.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Wszystkie skladniki wymieszac.

Gotowe ciasto wyrobic raz jeszcze ale krotko. Podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade. Podzielic na 7 czesci. Dwie tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc gotowe slimaczki, tak aby powstal kwiat. Przykryc i odstawic do napuszenia na okolo 30 minut. Nagrzac piekarnik do 180°C. Piec okolo 20 do 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mozna dekorowac lukrem. 100 g cukru pudru wymiszac z dwiema lyzkami wody. Polac po slimaczkach. Gotowe ;)

Jesli ktos lubi moze do nadzienia dodac rodzynki lub orzeczy!

środa, 01 grudnia 2010

Otwarta puszka brzoskwin i ochota na szybki desert? Mam cos dla Was ;) pyszne mieciutkie i bardzo soczyste muffinki z brzoskwiniami. Do tego chrupiaca skorka z posmakiem cynamonu. Czego trzeba wiecej do szczescia? W sumie niczego tylko nagrzany piekarnik i do dziela ;) Przepis znaleziony na forum Cin Cin podany przez sd_silver. Poezja dla podniebienia...

Skladniki na 15 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 8 g cukru waniliowegp
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1 szklanka pokrojnych w kosteczke brzoskwin
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka

Ponadto:

  • 6 lyzeczek cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 lyzeczka cynamonu

W jednej misce polaczyc suche skladniki oprocz brzoskwin. W drugiej miske mokre. Obie mieszanki dobrze wymieszac. Wlac mokre skladniki do suchych i szybko wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac brzoskwinie i wmieszac w ciasto.

Ciasto nakladac do papilotek do 2/3 wysokosci. Na posypke wymieszac cukier z cukrem waniliowym i cynamonen. Posypac wierz kazdej muffinki.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Gotowe ;)

wtorek, 16 listopada 2010

Bardzo mieciutkie i cynamonowe Muffinki. Smakuja prawie jak nasze polskie pieczone paczki! Latwe w przygotowaniu i co najwazniejsze nawet na drugi dzien zachowuja swiezosc! Przepis ze stronki www.howto-simplify.com zaprezentowane przez Dorotke na moich wypiekach! Polecam bo sa naprawde pyszne ...

Skladniki na 17 Muffinek:

  • 2 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka galki muszkatolowej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 1/2 szklanki mleka

Ponadto:

  • 120 g masla, roztopionego
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 lyzki cynamonu

Trydycyjnie w jednym naczyniu mieszamy razem mokre skladniki (jajka, mleko, olej) , suche skladniki (maka, proszek do pieczenia, sol, galka muszkatolowa, cynamon, cukier) mieszamy w drugim naczyniu. Laczymy zawartosc obu naczyn tylko po polaczenia sie skladnikow. Forme do Muffinek wykladamy papilotkami lub smarujemy maslem i posypujemy kasza manna lub bulka tarta. Wypelniamy do 3/4 wysokosci.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 20-25 minut. Jeszcze cieple wyjac na kratke. Krotko obtaczac w masle i nastepnie w cukrze wymieszanym z cynamonem. Mozna dekorowac czekolada. U mnie biala i deserowa! Gotowe :)


sobota, 06 listopada 2010

Jako desert "Butterkuchen" z ksiazki "Die echte Deutsche Küche". Jeszcze Wam nie wspominalam ze mieszkalam ponad dwa lata w Niemczech, najpierw na Bawarii a potem w przepieknej prowincji, gdzie sie produkuje wino. Ale do tematu "Butterkuchen" to bardzo popularne ciasto w calych Niemczech najprostsze tzw. Blechkuchen jakie mozna sobie wyobrazic. Pyszne, mieciutkie i niestety troche kaloryczne bo zawiera duzo masla, ale co tam raz sie zyje! Naprawde polecam!

Skladniki na blache o wymiarach 30 cm x 40 cm:

  • 50 g masla
  • 250 ml mleka
  • 500 g maki pszennej
  • 15 g drozdzy instant
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 1 jajko, o temperaturze pokojowej
  • 50 g cukru
  • 1 lyzeczka otartej skorki z cytryny (u mnie pomarancza)
  • tluszcz do blachy

Maslo rozpuscic w letnim mleku. Make przesiac do miski, wsypac drozdze, sol, cukier i skorke z cytryny. Wbic jajko i wlac mleko z maslem. Wyrabiac dosc dlugo aby powstale ciasto bylo elastyczne i latwo odchodzilo od reki lub od misy mikresa. Przykryte sciereczka odstawic na okolo 1 godzine do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto przelozyc na blat opruszony maka i raz jeszcze zagniesc. Ciasto rozwalkowac na ksztalt prostokata o wymiarach 30 cm x 40 cm. Nastepnie wylozyc je na wysmarowanej tluszczem (maslem lub margaryna) blaszce. Ciasto ponakluwac widelcem, przykryc i odstawic na 30 minut do napuszenia.

Ponadto na wierzch:

  • 150 g bardzo miekkiego masla
  • 100 g cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 100 g platkow migdalowych
  • 8 g cukru waniliowego

Wszystkie skladniki wymieszac oprocz platkow migdalowych.

Gdy ciasto sie napuszylo, zrobic w nim wglebienia palcem wskazujacym. Posmarowac delikatnie maslem z cukrem i cynamonem. Posypac platkami migdalowymi.

Piec w temperaturze 175°C przez okolo 30 minut.

Ciasto smakuje oczywiscie najlepiej zaraz po upieczeniu, mozna serwowac z lodami waniliowymi lub ze szklanka mleka, ja polalam odrobina kwaskowego lukru. Z racji tego ze zawiera duzo masla, nawet na drugi dzien zachowuje swiezosc, jest miekkie, puszyste i nadal bardzo smaczne. Ale nie wydaje mi sie ze Wam sie na nastepny dzien uchowa. Znika z talerzow w mgnieniu oka :) !

czwartek, 04 listopada 2010

Witam bardzo gorąco wszystkich czytelników. Rozpoczynam prace nad moim blogiem, jestem tak zdenerwowana uff.... no ale jak juz zaczelam to i bede nad tym pracować :) Z mojej milosci do jabłek jako pierwszy przepis musiał byc na Szarlotkę, uwielbiam, kocham i bede kochac jabłka, a w tej Szarlotce smakują niesamowicie. Warto sprobowac! Za przepis dziękuje Dorotus76!

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy mannej
  • 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jablek, najlepiej kwasnych (u mnie Granel)
  • odrobina cynamonu
  • 170 g masla

Make, cukier, kasze manna i proszek wymieszac. Podzielic na 3 czesci.

Jablka obrac, wydrazyc gniazda nasienne, zetrzec na tarce o duzych oczkach.

Tortownice o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod). Boki wysmarowac maslem.

Na dno formy wysypac jedna czesc suchych skladnikow, na nie rozlozyc polowe lablek (kazda warstwe jablek mozna oproszyc delikatnie cynamonem- ja tak zrobilam). Nastepnie wysypac druga czesc suchych skladnikow, rozlozyc rownomiernie reszte jablek. Na wierz wysypac ostatnia porcje suchych skladnikow.

Maslo zetrzec na tarce o duzych oczkach i rownomiernie rozlozyc na wierzchu ciasta.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 60 minut. Maslo podczas pieczenia sie topi i razem z sokiem z jablek zespala wszystkie warstwy. Warto podczas pieczenia spod zabezpieczyc wieksza forma (ja podlozylam forme do pizzy), poniewaz czesto nadmiar soku i tluszczu wydostaje sie z tortownicy.

Szarlotka bardzo dobrze sie kroi nozem z pilka, nawet na cieplo. Ma lekko chrupiacy wierzch, ktory kolejnego dnia mieknie.

*maslo najlepsze do scierania zimne, ja wyjelam prosto z zamrazarki.

 


| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi