Wpisy z tagiem: szpinak

wtorek, 01 marca 2011

Pracochlonne, ale warte zachodu pierozki wloskie zwane tortelli. Nadziane zdrowym szpinakiem i serkiem ricotta. Smakowaly mi super. Przepis znalazlam u Asi z Kwestii smaku, jedyne co mi sie nie spodobalo to przepis na ciasto wiec zrobilam zwyczajne ciasto na pierogi polskie (z przepisu Dorotki). I calosc troche ulepszylam - zapiekajac pierozki w sosie z przyrumieniona cebulka :) polecam z calego serca ...

Skladniki na nadzienie:

  • 400 g szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 80 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta galki muszkatolowej
  • sol

Szpinak umyc, wlozyc do duzego garnka ze stali nierdzewnej, na srednim ogniu caly czas mieszajac podgrzewac az zwiednie. Ricotte wlozyc do miski i rozetrzec widelcem. Szpinak wyjac z garnka i odcisnac, drobno posiekac i polaczyc z ricotta. Dodac parmezan, galke i jajka. Nadzienie dokladnie wymieszac i doprawic sola.

Skladniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka goracej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka oleju

Wszystkie skladniki umiescic w misce robota i wyrobic (na najwolniejszych obrotach) - mozna oczywiscie metoda reczna.

Ciasto rozwalkowac, minimalnie podsypujac maka, na grubosc 2 mm. Wycinac krazki. Nakladac po 1 lyzeczce nadzienia i sklejac.

Gotowac okolo 10 minut w duzej ilosci wrzacej, osolonej wody.

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 20 g masla
  • 4 lyzki tartego parmezanu
  • 1 duza cebula pokrojona w kosteczke

Cebulke przysmazyc na masle. Pierozki ulozyc w formie do zapiekania. Polac smietana, posypac tartym parmezanem i wylozyc cebulke. Zapiekac okolo 20 minut do zlotego koloru. Podawac - gotowe ;)

niedziela, 02 stycznia 2011

Jak sobie wroce myslami do czasow mlodosci to az nie moge uwierzyc, ze nie lubialam szpinaku ;) Teraz go uwielbiam! Pyszna potrawa, ktora mozna robic na wiele roznych sposobow. Mozna urozmaicac dodatkami. Moj dodatek na dzis to pikante salami ;) Polecam rowniez z bekonem lub szynka dla tych, ktorzy lubia bardziej beztluszczowe potrawy.

Skladniki dla 3 osob:

  • 6 sredniej wielkosci ziemniakow
  • 400 g swiezego lub mrozonego szpinaku
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 jajka
  • 100 g kwasnej smietany
  • 50 ml mleka
  • sol, pieprz, papryka slodka, swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 g kwasnej smietany
  • maslo do posmarowania formy

Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule pokroic w drobna kosteczke. Szpinak umyc, osuszyc i pozbyc sie lodyzek. Salami pokroic w plasterki, potem w paseczki.

Na patelni podsmazyc cebulke z odrobinka oliwy z oliwek. Dodac salami i podsmazyc razem. Duzy garnek ze stali nierdzewnej postawic na palniku i rozgrzac bez tluszczu. Wrzucic szpinak i poczekac az pod wplywem goraca zacznie sie zapadac. Zdjac z ognia i poszatkowac.

Dodac do cebuli i podsmazyc razem. Przecisnac przez praske zabki czosnku i dodac do szpinaku. Przyprawic do smaku przyprawami i swiezo zmielona galka muszkatolowa. Dodac 100 g kwasnej smietany i wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Poukladac plasterki ziemniakow na dnie formy. Posolic i posypac swiezo zmielona galka muszkatolowa. Mieszanke ze szpinakiem wylozyc na ziemniaki.

W malej miseczce wymieszac 100 g smietany, mleko, jajka i przyprawic sola i papryka slodka. Wylac na szpinak.

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. W polowie zapiekania przykryc folia aluminiowa zeby wierzch nie byl zbyt ciemny. Gotowe ;)

wtorek, 30 listopada 2010

Przy dzisiejszej potrawie troche improwizowalam ;) Moim zamiarem bylo przygotowanie szpinaku w polaczeniu z ziemniakami, ale ze ziemniakow nie znalazlam w lodowce a mialam ochote na szpinak, postanowilam cos stworzyc. Tak powstal dzisiejszy obiad. Powiem Wam ze tak mi posmakowal, ze zapisalam wszystko co pokolei zrobilam, zeby sie z Wami podzielic tym przepisem! Sprobujcie a zobaczycie, ze bylo warto...

Skladniki dla 2 osob:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 duza cebula
  • 25 g szynki z indyka (chudej)
  • 25 g chudego boczku
  • 4 zabki czosnku
  • pol peczka szczypiorku
  • 400 g swiezego szypinaku (juz bez lodyzek)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzeczki maki pszennej
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • sol, swiezo zmielony pieprz i galka muszkatolowa
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 400 ml wody

Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Szynke i boczek pokroic w kosteczke. Czosnek obrac. Szczypiorek wyplukac i polowe pokroic w cieniutkie pierscienie. Reszte zostawic do posypania. Szpinak oplukac i podsuszyc.

Duzy garnek ze stali nierdzewnej polozyc na gazie. Troche go rozgrzac bez oleju. Wsypac szpinak i mieszac od czasu do czasu az szpinak opadnie. Wylaczyc gaz i wyjac szpinak na deske do krojenia. Poszatkowac.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Podsmazyc boczek do momentu wysmazenia sie tluszczu, dodac szynke i podsmazyc razem. Dodac cebule, swiezo przepuszczony przez praske czosnek i szypiorek. Podsmazyc chwile. Na to wlac wode wymieszana z kostkami bulionu warzywnego. Doprowadzic do zagotowania. Dwie lyzki wody wymieszac z dwiema lyzeczkami maki. Wlac do wody. Zagotowac. Dadac smietane i szpinak. Wymieszac. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem i galka muszkatolowa. Przykryc pokrywka.

W duzym garnku zagotowac wode z sola. Ugotowac makaron al dente. Wylozyc na sitko i przeplukac zimna woda.

Sos raz jeszcze podgrzac ale nie gotowac. Podawac z makaronem. Posypac szczypiorkiem. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi