Wpisy z tagiem: dodatki

czwartek, 09 grudnia 2010

Mialam w domu bagietki sezamowe z wczoraj i ladne soczyste baklazany. Widzac ten przepis na stronie "Kwesti Smakow" postanowilam wyprobowac. Powiem Wam, ze bylo warto i pewnie czesto bede wracac do tego przepisu. Szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe! Paste ta mozna podawac do grzanek ale i tez do chipsow lub do grillowanego miesa. Polecam wyprobowac :)

Skladniki dla 4 osob jako pszystawka:

  • 1 baklazan
  • 12 zielonych oliwek
  • 2 zabki czosnku
  • 8 lyzek posiekanego szczypiorku
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • gestey jogurt, najlepiej grecki
  • sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • grzanki lub chipsy

Baklazana pokroic na cienkie plasterki. Posypac sola, odstawic na 15 minut. W miedzyczasie drobno posiekac oliwki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Zmieszac z oliwkami w miseczce. Szczypiorek umyc i posiekac, dodac do miseczki i wymieszac.

Baklazana oplukac pod biezaca woda, aby pozbyc sie goryczki i dokladnie osuszyc papierowym reczniczkiem. Ulozyc na srednio rozgrzanej patelni grillowej. Grillowac przez kilka minut z dwoch stron az zmieknie i zbrazowieje. Posypac sola i pieprzem. Bardzo drobno posiekac i wlozyc do miseczki. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac z reszta skladnikow. Doprawic sola oraz pieprzem. Dodac jogurt w takiej ilosci aby uzyskac gesta paste. Schodzic przez chwile w lodowce. Kiedy grzanki beda gotowe smarowac pasta i podawac. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi