Wpisy z tagiem: pieczywo

sobota, 13 sierpnia 2011

Chleb orkiszowy to zdecydowanie najlepszy chleb pod sloncem! Zdrowy, zwarty i wilgotny ach o malo bym zapomniala i przepyszny! Bardzo dlugo utrzymuje swiezosc i jest bogaty w witaminy. Przepis autorstwa Anne Sheasby zaprezentowany przez Dorotke. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 800 g maki orkiszowej pelnoziarnistej
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 paczuszka suchych drozdzy (7g)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 1 lyzeczka miodu
  • 600 ml cieplej wod
  • nasiona sezamu do posypania

Make i sol wymieszac, wsypac drozdze, wymieszac. W srodku zrobic dolek, dodac oliwe, miod i wode. Dobrze wyrobic (ja wyrabialam okolo 15 minut), az ciasto zacznie odchodzic od brzegow miski. Ciasto bedzie bardzo klejace, ale nie nalezy dosypywac maki.

Dwie formeki o wymiarach 21 x 10 cm wysmarowac maslem i obsypac bulka tarta lub otrebami. Ciasto podzielic na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Przykryc i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia. Ciasto ma podwoic swoja objetosc.

W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki przed wlozeniem do piekarnika posmarowac mlekiem i obsypac ziarnami sezamu. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 45 - 50 minut. Chlebki maja byc brazowe i postukane od spodu maja oddawac gluchy odglos. Wyjac z foremek i wystudzic  na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 07 marca 2011

Zawsze kiedy mnie dorwie tesknota za domem i Polska, szukam czegos co mi pozwala byc blizej domu ;) i te buleczki z nadzieniem makowym to jendo z tych wspomnien z dziecinstwa! Moja mam zawsze je kupowala w malej piekarni w naszej miejscowosci. Kiedy zobaczylam je na blogu Dorotki postanowilam je natychmiast zrobic - wyszly identyczne jak kiedys - takiego smaku nie da sie zapomniec! Polecam wszystkim kochajacym mak.

Skladniki na 12 buleczek:

  • 75 g masla
  • 250 ml mleka
  • 12 g suchych drozdzy
  • szczypta soli
  • 70 g cukru
  • 500 g maki

Skladniki na nadzienie (u mnie gotowe nadzienie Schwartau):

  • 250 g maku
  • 100 g cukru
  • 50 g rodzynek
  • 25 g orzechow wloskich posiekanych
  • 1 lyzka miodu
  • olejek migdalowy do smaku
  • szczypta cynamonu
  • 2 lyzki skorki pomaranczowej
  • 1 lyzka miekkiego masla

Jesli ktos nie mam dostepu do gotowej masy makowej, moze ja przygotowac samemu. Nalezy zaczac dzien wczesniej :).

Mak namoczyc na noc, zmielic dwukrotnie (mozna tez zalac niewielka iloscia wody, gotowac 20 minut, odcedzic; wody ma byc bardzo malo!). Dodac pozostale skladniki, wymieszac. Nadzienia wychodzi bardzo duzo.

Tluszcz roztopic, dodac mleko, podgrzac do letniej temperatury (nie moze byc gorace!). Drozdze suche wymieszac z maka. Dodac pozostale skladniki, wyrobic ciasto, az bedzie gladkie. Odlozyc przykryte w cieple miejsce do podwojenia objetosci. Po wyrosnieciu dokladnie wyrobic, by usunac pecherzyki powietrza.

Gotowe ciasto rozwalkowac na placek o wymiarach okolo 30 x 50 cm. Posmarowac ciasto nadzieniem, zwinac w rolade, ktora pokroic na kawalki o grubosci okolo 3 cm. Ulozyc je na blaszce w sporych odstepach. Trzonkiem noza lub drewniana lyzka nacisnac wzdluz srodka kazdego odcietego kawalka, aby jego boki uniosly sie dory. Odstawic (przykryte lnianym reczniczkiem) do wyrosniecia, ale nie na dlugo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosna, posmarowac roztrzepanym jajkiem.

Piekarnik nastawic do temperatury 220°C. Wyrosniete buleczki wstawic do piekarnika i piec okolo 10 minut. Udekorowac lukrem.


poniedziałek, 28 lutego 2011

Nie wiem dlaczego ale ciasto podczas wyrabiania bylo strasznie luzne - ale chlebek wyszedl przepyszny! Po wyjeciu z piekarnika mial super chrupiaca skorke i zjedzony z maselkiem i dzemem byl po prostu genialny. Chlebek znaleziony na blogu Atinki ...

Skladniki na jeden bochenek:

  • 350 ml cieplego mleka
  • 50  ml cieplej wody
  • 25 g miekkiego masla
  • 2 lyzeczki cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g platkow owsianych
  • 1,5 lyzeczki drozdzy instant

Drozdze i cukier wspyac do szklanki cieplego mleka i poczekac, az rusza. Maslo rozpuscic i wychlodzic, a nastepnie razem z mlekiem i drozdzami dodac do pozostalych skladnikow. Wyrobic ciasto i pozostawic do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz. Autorka napisala, ze nalezy uformowac bochenek. Z racji tego, ze moje ciasto bylo dosc luzne, postanowilam upiec je w formie (wymiary 11 cm x 20 cm). Zostawic na okolo 30 minut do wyrosniecia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Wlozyc chlebek i piec okolo 40 minut. Sprawdzic, czy chelebek jest upieczony stukajac od spodu. Jesli bedzie wydawac gluchy odglos - znaczy to, ze jest upieczony. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

piątek, 11 lutego 2011

A teraz znow cos niemieckiego, tym razem z Bawarii. Chlebek z dodatkiem podsmazonej na masle cebulki. Miekki, soczysty i pachnacy podczas pieczenia. Bardzo latwy w przygotowaniu i dlugo zachowuje swiezosc. Mi on bardzo ale to bardzo smakuje. Mozna go podjadac bez masla i bez dodatkow ot taki sam w sobie jest juz smaczny :) Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam...

Skladniki na 2 srednie bochenki lub jeden wielki:

  • 700 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 450 ml letniej wody
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 g podsmazonej na masle cebulki (okolo 300 g swiezej)
  • 3 lyzki masla

Cebulke obrac i pokroic w kosteczke. Podsmazyc na masle do uzyskania zlotego koloru.
Ostudzic.

Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Wode podgrzac do letniej temperatury. Wsypac drozdze i cukier. Wymieszac do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Wlac do maki. Dodac podsmazona i ostudzona cebulke. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

W tym czasie nagrzac piekarnik do 220°C. Wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda.

Ciasto wyjac z miski, raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac chlebki. Ulozyc na blaszce i posypac maka. Naciac ostrym nozem. Wlozyc natychmiast do nagrzanego pieca.

Piec okolo 10 minut. Potem temperature obnizyc do 180°C i piec kolejne 20 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Mini bagietki z przepisu Marion. Niesamowicie proste do zrobienia i tu dobra wiadomosc dla leniwych :) nie trzeba oczekiwac na wyrastanie. Jak dla poczatkujacych to bomba! O czym bym prawie zapomniala, to powiedziec Wam to, ze sa boskie w smaku i nawet na drugi dzien sa miekkie i pyszne :) Polecam ...

Skladniki na 10 mini bagietek:

  • 500 g maki pszennej
  • 300 ml cieplej wody
  • 20 g drozdzy suchych
  • 3 lyzki roztopionego masla
  • lyzeczka soli
  • lyzeczka cukru
  • ziarna sezamu do posypania

Make przesiac do miski, dodac drozdze, cukier i sol. Wymieszac. W malym rondelku podgrzac wode do letniej temperatury. Wlac do maki, dodac maslo. Wyrobic okolo 10 minut. Ciasto powinno byc bardzo gladkie i lsniace. Blache wyscielic papierem do pieczenia lub jesli macie teflonowa oproszyc lekko maka. Ciasto podzielic na 10 rownych czesci. Ulozyc na blaszce w pewnych odstepach od siebie, buleczki rosna w piekarniku. Naciac ostrym nozem, popryskac woda i posypac ziarnami sezamu. Odstawic na doslownie 5 minut.

Wlozyc do nagrznaego do 190°C piekarnika. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia sie buleczek. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Ochota na cos niesamowitego i do tego zdrowego? Mojej wlasnej kreacji - chleb razowy! Na zasadzie prob i bledow cel osiagniety. Chlebus jest przepyszny. Zawiera ziarna i gruboziarnista make razowa. Pasuje zarowno do szyneczki jak i dzemu :) Z racji tego, ze ja kazdego dnia sie nim zachwycam, polecam go bardzo!

Skladniki na 2 bochenki:

  • 275 g maki pszennej razowej gruboziarnistej
  • 400 g maki pszennej zwyklej lub chlebowej
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2/3 szklanki platkow owsianych razowych
  • 500 g letniej wody
  • 30 g masla

Make pszenna zwykla pszesiac, dodac make razowa. Dodac ziarna, sol i cukier. Wymieszac. Do malego rondelka wlac wode i podgrzac do temperatury letniej. Rozpuscic w niej drozdze. Wlac do maki. Na koncu dodac maslo. Wyrobic ciasto, ktore bedzie odchodzilo od brzegow miski. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice oproszona maka. Raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na dwie czesci.

Dwie foremki o wymiarach 11 cm x 22 cm wysmarowac maslem. Wlozyc bochenki do foremek. Zostawic przykryte reczniczkiem do napuszenia. Przed pieczeniem popryskac woda i posypac ziarnami. Naciac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 25 minut. Po 20 minutach wyjac z foremek i piec okolo 5 do 10 minut bez foremek. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 11 stycznia 2011

Jak zobaczylam te buleczki na blogu Majanki, myslalam, ze to polskie zwykle buleczki! Jak bylam mala dziewczynka to moja mama zawsze rano przynosila takie wlasnie identyczne z piekarni. Jedlismy je z maselkiem, do tego szklanka mleka ;) mniam mniam. Wbrew pozorom te buleczki sa specjalnoscia francuska ;) Polecam je bardzo...

Skladniki na 20 buleczek:

  • 800 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30 g drozdzy instant
  • 240 ml mleka
  • 350 ml cieplej wody

Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut.

Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)

środa, 01 grudnia 2010

Zeby pozbyc sie nadmiaru jogurtu z lodowki postanowilam zrobic buleczki na jogurcie! Powiem Wam tylko jedno, ze sa pyszne. Maja taki lekko kwaskowaty smak. Ciasto sie przygotowuje w wiekszosci wieczorem a rano tylk sie chwile czeka i do piekarnika. Na sniadanie jak znalazl! Przepis znaleziony na blogu Atinki, a pochodzacy z Piekarni Tatter :) polecam bo sa naprawde smaczne ...

Skladniki na 15 malych buleczek:

  • 60 ml wody
  • 60 g masla
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C.

W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny.

Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka  i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc.

Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.

 

poniedziałek, 29 listopada 2010

W Weekendowej Piekarni zawsze mozna znalezc cos ladnego i smacznego. Mam dzis w domu coreczke mojej przyjaciolki i postanowilam je zrobic razem z nia. Wiecie ile frajdy miala Lara podczas przygotowywania i jedzenia buleczek. Po wyciagnieciu ich z piekarnika powiedziala: "die sind aber gut geworden - ale one to dobre wyszly" usmialam sie jak nie wiem, bo ona ma zaledwie 4 latka. Przepis na buleczki maslane koniczynki podany przez Amber ale pochodzace z ksiazki J. Hamelmana "Bread: Book of Techniques and Recipes".

Skladniki na 12 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 duze jajko
  • 40 g miekkiego masla
  • 2 lyzki cukru
  • 3 lyzki mleka w proszku
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka drozdzy instant

Ponadto:

  • dwie lyzki roztopionego masla do posmarowania buleczek i foremek

Wszystkie skladniki umiescic w misce miksera z hakiem i mieszac, az wszystko sie polaczy - okolo 3 minut. Zwiekszyc predkosc mikresa i mieszac do wiekszego rozwiniecia glutenu - okolo 7 minut.  Ciasto umiescic w lekko naoliwionej misce, przykryc i zostawic do fermentacji na 1 godzine lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 12 czesci. I kazda czesc na trzy czesci formulujac 3 kuleczki.

Posmarowac foremki do muffinek maslem. Do kazdek foremki wlozyc po trzy kuleczki. Przykryc reczniczkiem i odstawic raz jeszcze do wyrosniecia. Na okolo 1 i 1/2 godziny.

I tak powinny wygladac napuszone...


Wyrosniete kulki ciasta posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu forme z ciastem odwrocic i wyjac buleczki. Gotowe :)

 

Raz ujrzalam i od razu wiedzialam, ze je musze zrobic! Po pierwsze kocham mak i wszystko co z nim zwiazane :) jedyne co mnie tylko przeraza, ze tu gdzie mieszkam kosztuje on majatek. Ale od czasu do czasu sobie pozwole na jakis wypiek z jego udzialem. Buleczki maja bardzo maslany smak i sa super miekkie. Warto wyprobowac ten przepis. Dla zachecenia powiem Wam, ze nie ma potrzeby oczekiwania az tak dlugo na wyrosniecie ciasta ;) Przepis znaleziony na  szwajcarskiej stronie www.swissmilk.ch...

Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g maku (suchego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 10 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml mleka

Ponadto:

  • 1 zoltko wymieszane z 1 lyzka slodkiej smietanki
  • suchy mal do posypania

Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc.


W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem.

Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce.

Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)

 

 

 

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi