Wpisy z tagiem: desery

czwartek, 24 marca 2011

Bedac nastolatka zawsze zajadalam "orzechowki" takie kulki zrobione no wlasnie zawsze sie zastanawialam z czego one byly zrobione. Wszyscy moi znajomi z liceum je kupowali, smiejac sie, ze zrobione sa z resztek zebranych w poblizszej cukierni :) Nigdy bym nie uwierzyla, ze mieli racje. Od dzisiaj, od kiedy sprobowalam Bajaderek musze przyznac, ze mieli racje ;) przepis z mniam mniam podany przez Mariemadeline, ale tez zaprezentowany przez Dorotke na Moich wypiekach...

Skladniki na 30 pralinek:

  • 450 g pokruszonych ciastek, okruszkow biszkoptowych, muffinek (bez mas kremowych, zelatyny, bez owocow, moga byc z bakaliami)
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 200 g marmolady lub gestych powidel
  • 65 g masla
  • 1/2 szklanki rodzynek (wczesniej namoczonych w rumie)
  • 1/4 mieszanki orzechow
  • olejek lub ekstrakt rumowy, migdalowy (ja dodalam amaretto)
  • 2 lyzki nutelli
  • 2 lyzki ciemnego kakao

Ponadto:

  • posiekane orzechy lub wiorki kokosowe do obtoczenia
  • polewa czekoladowa do obtoczenia (np. 200 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w kapieli wodnej ze 125 g masla)
Ciastka, cista drobno pokruszyc, czesc mozna zostawic w wiekszych kawalkach: wszystko wsypac do naczynia, miski. Jesli bajaderki sa robione tylko z resztek ciasta warto dodac do nich troche suchych herbatnikow.
Zagotowac razem mleko, cukier, maslo i kakao. Lekko przestudzic i wymieszac z pokruszonymi ciastkami, dzemem, kremem orzechowym. olejkiem, ewentualnie z alkoholem. Dodac rodzynki badz inne bakalie. Wszystkie ugniesc na jednolite mase.
Z przygotowanej masy formowac kulki. Obtoczyc w polewie czekoladowej. Jesli ktos chce moze obtoczyc dodatkow w wiorkach kokosowych lub posiekanych orzechach. Ja polowe posypalam wiorkami kokosowymi a druga polowe zostawilam tylko w polewie czekoladowej. Wstawic do lodowki jesli nie beda zjedzone natychmiast. Gotowe :)


środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

piątek, 04 lutego 2011

Wysmienite ciasto a lepiej powiedziane deser na cieple dni. Jest przepyszne, kawowe, czekoladowe i kremowe. Zawsze myslalam, ze tiramisu bedzie tym najlepszym deserem kawowym, ale tu odnalazlam mocna konkurencje :) Deser jest odrobinke czasochlonny, ale oplaca sie go zrobic. Zniknie ze stolu w mgnieniu oka. Polecam wszystkim kawoszom ale i tez tym, ktorym smakuja kawowe ciasta, desery i lody :) Przepis na krem znaleziony na stronie about-recipes reszta moja wyobraznia...

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:

  • 340 g czeklady posiekanej
  • 2 lyzki kawy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki wody
  • 7 jajek, osobno bialka i zoltka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g wafelkow w czekoladzie, z nadzieniem orzechowym lub kakaowym
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 1 lyzka kawy instant
  • 3 lyzki likieru kawowego
  • ziarna kawy w czekoladzie
  • biszkopty kocie jezyczki

Do rondelka z podwojnym dnem wsypac posiekana czekolade, kawe, cukier, wode i sol. Podgrzewac caly czas mieszajac do rozpuszczenia sie wszystkich skladnikow. Odstawic do ostygniecia. Dodac zoltka jaj i ekstrakt z wanilii. Zmikoswac. Ubic bialka jaj na sztywno. Wlac mase czekoladowa i delikatnie wymieszac. Wafelki wlozyc do food processora i zmielic na proszek. Jesli nie macie food processora mozecie je tez wlozyc do woreczka i rolowac walkiem do ciasta lub pokruszyc rekoma.

Tortownice wylozyc folia aluminiowa, tylko samo dno. Na brzegu ulozyc biszkopty. Wsypac polowe pokruszonych wafelkow. Wylozyc polowe masy czekoladowej. Posypac pozostalymi okruszkami, zostawiajac tylko odrobinke na dekoracje. Wlozyc do zamrazarki na godzine. Po tym czasie wyjac z zamrazarki i wylozyc pozostala czesc masy czekoladowej. Wlozyc znow do zamrazarki na dwie godziny. Okolo 10 minut przed zakonczeniem czasu ubic kremowke na sztywno. Dodac kawe i likier kawowy i raz jeszcze ubic. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego i dekorowac wierzch ciasta. Dekorowac ziarenkami kawy i reszta pokruszonych wafelkow. Do podania przechowywac w lodowce. Gotowe :)

czwartek, 27 stycznia 2011

"Elton mess" to deser angielski. Znany jako mieszanka truskawek, pokruszonych bezow i kremowki. Serwuje sie go podczas gray krykieta, rozgrywanej 4 czerwca miedzy dwiema druzynami studentow z Kolegium Elton i Winchester College. Deser ten byl juz znany w XIX wieku. Na poczatku tylko jako mieszanka truskawek lub bananow z lodami lub kremowka. Dodatek pokruszonych bezow to nowosc wprowadzona przez niejakiego Michaela Smitha, autora "Fine English Cookery" w 1973 roku. Jeszcze krotkie wyjasnienie slowa mess to nic innego jak balagan, nieporzadek. Mozna rozumiec na wiele sposobow, jednym z nich jest wlasnie mieszanka truskawek, kremowki i pokruszonych bezow :)

Jak dla mnie najlepszy deser jaki jadlam w zyciu. Polecam go bardzo. Z przepisu krolowej szybkich deserow Nigelli Lawson.

Skladniki na 4 pucharki:

  • 4 szklanki truskawek, pokrojonych na male kawalki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 2 szklanki smietany kremowki
  • 2 lyzki soku z granatow (u mnie wodka malinowa)
  • okolo 20 malych pokruszonych bezow

Truskawki pokroic na male kawaleszki, posypac cukrem waniliowym i pokropic wodka lub sokiem. W misce ubic kremowke na gesto, tak zeby nie byla za sztywna. Dodac pokruszone bezy i polowe truskawek. Wymieszac. Rozdzielic rowno do kazdego pucharka. Pozostala polowa truskawek dekorowac wierzchy. Gotowe :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Nazbieralo mi sie bialek i postanowilam sprobowac z bezami. I wyszly :) Sa kruchutkie, takie jakie chcialam no i slodziutkie jak kazde beziki. Z przepisu mojej mamy, za ktory bardzo dziekuje :)

Skladniki na 3 blaszki malych bezow:

  • 4 bialka jajek, trzymanych conajmniej 24 godziny w lodowce
  • 260 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel octu lub soku z cytryny (ja zapomnialam dodac ale i tak wyszly pyszne)

Bialka wlac do miski miksera. Zaczac ubijac dodac szczypte soli. Ubic bialka na sztywno. Mozna sprawdzic czy sa juz wystarczajaco ubite odwracajac misce "do gory nogami". Ubijajac dodawac cukier lyzka po lyzce. Po dodaniu calego cukru ubic jeszcze kilka minut. Przelozyc mase do rekawa cukierniczego. Wycisnac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub na blaszce teflonowej, wtedy bez papieru.

Tak mniej wiecej powinna wygladac konsystencja masy bezowej.


Piec w piekarniku nagrzanym do 100°C okolo 1 godziny. Nalezy sprawdzic twardosc i kruchosc. W zaleznosci od gustow nalezy sprobowac czy konsystencja odpowiada. Gotowe :)

wtorek, 28 grudnia 2010

Hmmm.... Pycha ;) Lekkie, puszyste i truskawkowe ... PTYSIE - kto ich nie lubi? Chyba wszyscy za nimi przepadaja! Czyz nie mam racji? Wiem, ze mam ;) Dosc latwe do przygotowania. Znikaja z talerza w mgnieniu oka! Przepis od mamy! Polecam bardzo dla wszystkich!!!

Skladniki na ciasto parzone:

  • 125 g dobrej jakosci masla
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka maki pszennej
  • 4 jajka

Ponadto:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 250 g truskawek
  • cukier puder

W malym garnku najlepiej o podwojnym dnie wlac wode i dodac maslo. Doprowadzic do wrzenia. Wsypac make i gotowac do momentu uzyskania szklistej masy. Masa powinna latwo odchodzic od lyzki i brzegow garnka. Odstawic do calkowitego ostygnieca (to bardzo wazne, w przeciwnym razie ptysie nie urosna podczas pieczenia).

Po ostygnieciu wbijac jajka pojedynczo. Za kazdym razem dobrze zmiksowac. Tak otrzymana mase przelozyc do rekawa cukierniczego z nakladka gwiazdka. Wyciskac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, powinno wyjsc okolo 10 sztuk.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem truskawkowy. Truskawki umyc i wyczyscic. 1/3 odstawic do dekoracji. Pozostala czesc zmiksowac w blenderze. Smietane kremowke ubic na sztywno na koncu dodajac zmiksowane truskawki. Ubic raz jeszcze.

Ptysie przekrajac i nadziewac kremem. Udekorowac pokrojonymi truskawkami i Posypac cukrem pudrem! Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi