Wpisy z tagiem: dulce de leche

sobota, 22 stycznia 2011

Ja chyba zwariowalam :) znow cos z czekolada. Ale jak tu przejsc obok takiego czegos? No wlasnie trudno mi sie bylo oprzec. Wiec zrobilam a co tam. I nie zaluje, bo bylo naprawde warto. Ta krajanka smakuje nawet lepiej niz kupowany snickers, bo po pierwsze sie nie klei i po drugie jest  bardziej naturalne. Przepis z "Baking from my home to yours" by Dorie Greenspan.

Skladniki na ciasto kruche:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 120 g zimnego, niesolonego masla pocietego na male kawaleczki
  • 1 zoltko

Skladniki na nadzienie:

  • 1/2 cukru
  • 3 lyzki wody
  • 1 i 1/2 szklanki orzeszkow ziemnych solonych
  • 1 puszka gotowej dulce de leche (okolo 400 g)

Skladniki na polewe:

  • 210 g czekolady polgorzkiej, lub gorzkiej
  • 60 g niesolonego masla o temperaturze pokojowej

Nagrzac piekarnik do 180°C. Forme o wymiarach 20 cm x 20 cm wysmarowac maslem.

Na ciasto kruche.

Do duzej miski przesiac make i cukier puder. Dodac cukier i sol. Wymieszac. Dodac zimne kawaleczki masla i wyrobic ciasto, tak aby powstala kruszonka. Dodac zoltko i wyrobic tylko do polaczenia sie skladnikow. Przelozyc do formy i wcisnac rowno. Piec okolo 15 - 20 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i ostudzic.

Na nadzienie.

Na stolnicy wyscielic papier do pieczenia lub silikonowa mate. Miec pod reka dluga drewniana lyzke i rondelek najlepiej z podwojnym dnem. Do rondelka wsypac cukier i wlac wode. Pogrzewac na srednim ogniu mieszajac, do momentu az cukier sie rozpusci. Przestac mieszac i gotowac az zacznie sie robic lekko brazowy. Wsypac orzeszki ziemne i natychmiast zaczac znow mieszac. Mieszac do momentu az orzeszki bed pokryte cukrem. Przestac mieszac i pozwolic cukrze zamienic sie w karmel. Kiedy orzeszki pokryja sie jasnobrazowym karmelem, wylac je na przygotowany wczesniej papier do pieczenia lub mate silikonowa. Uzywajac drewnianej lyzki rozprowadzic je na calej powierzchni papieru. Zostawic do ostudzenia. Po ostudzeniu podzielic na dwie czesci. Jedna czesc orzeszkow pozostawic w calosci, a druga czesc poszatkowac na mniejsze kawaleczki.

Na polewe rozpuscic czekolade nad para wodna na koncu dodajac maslo. Wymieszac.

Na przygotwane ciasto kruche wylozyc dulce de leche. Posypac ta czescia orzeszkow, ktore pozostawiliscie w calosci. Polac czekolada i posypac druga czescia orzeszkow.

Tak gotowego Snickersa mozna wlozyc na jakis czas do lodowki, zeby latwiej bylo kroic. Gotowe :)

* u mnie z podwojonej ilosci skladnikow.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi