Wpisy z tagiem: salami

wtorek, 04 stycznia 2011

Najlepsza pizza na swiecie! Ciasto jest cienkie ale ani nie chrupiace ani za miekkie! Takie w sam raz ;) Dodatkowo pikantny sos, salami i pierscienie cebulki i to wystarcza zeby byc szczesliwym! Przepis na ciasto ze stronki Marions-kochbuch, a sosik z prob i bledow ;)

Skladniki na 1 duza pizze:

  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 1/4 lyzeczki cukru
  • 7 g drozdzy instant
  • 125 ml cieplej wody
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin

Dodatkowo:

  • puszka pomidorow bez skorek (okolo 250 g)
  • oregano, bazylia, sol i pieprz
  • nasiona chili
  • tabasco lub pikantny sos "Sriracha"
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • ser zolty, starty na tarce o grubych oczkach
  • salami
  • pierscienie cebulki

Make pszesiac do miski. Dodac sol i wymieszac. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, wmieszac cukier i odstawic na 10 minut. Po tym czasie dolac do maki. Zaczac wyrabiac ciasto. Dolewac oliwe z oliwek lyzka po lyzce. Wyrabiac bardzo dlugo, az ciasto bedzie super gladkie i miekkie. Odstawic na okolo 1 godzine do wyrosniecia.

Przygotowac sos. Zmiksowac w blenderze wszystkie skladniki oprocz sera, salami i cebulki.

Ciasto wylozyc na blat oproszony maka. Wyrobic krotko. Rozwalkowac na placek caly czas podsypujac maka. Zobaczycie jaka ciasto ma konsystencje, super ;) jesli wezmiecie ciasto w diwe dlonie i zaczniecie je rozciagac, uwierzcie nie bedzie sie rwac! Jest naprawde idealne.

Nagrzac piekarnik do 230°C.

Na ciasto nalozyc sos, nastepnie ser, salami i pierscienie cebulki. Posypac oregano, bazylia, sola i pieprzem. Piec okolo 10 do 15 minut. Podawac na goraco. Gotowe ;)


niedziela, 02 stycznia 2011

Jak sobie wroce myslami do czasow mlodosci to az nie moge uwierzyc, ze nie lubialam szpinaku ;) Teraz go uwielbiam! Pyszna potrawa, ktora mozna robic na wiele roznych sposobow. Mozna urozmaicac dodatkami. Moj dodatek na dzis to pikante salami ;) Polecam rowniez z bekonem lub szynka dla tych, ktorzy lubia bardziej beztluszczowe potrawy.

Skladniki dla 3 osob:

  • 6 sredniej wielkosci ziemniakow
  • 400 g swiezego lub mrozonego szpinaku
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 jajka
  • 100 g kwasnej smietany
  • 50 ml mleka
  • sol, pieprz, papryka slodka, swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 g kwasnej smietany
  • maslo do posmarowania formy

Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule pokroic w drobna kosteczke. Szpinak umyc, osuszyc i pozbyc sie lodyzek. Salami pokroic w plasterki, potem w paseczki.

Na patelni podsmazyc cebulke z odrobinka oliwy z oliwek. Dodac salami i podsmazyc razem. Duzy garnek ze stali nierdzewnej postawic na palniku i rozgrzac bez tluszczu. Wrzucic szpinak i poczekac az pod wplywem goraca zacznie sie zapadac. Zdjac z ognia i poszatkowac.

Dodac do cebuli i podsmazyc razem. Przecisnac przez praske zabki czosnku i dodac do szpinaku. Przyprawic do smaku przyprawami i swiezo zmielona galka muszkatolowa. Dodac 100 g kwasnej smietany i wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Poukladac plasterki ziemniakow na dnie formy. Posolic i posypac swiezo zmielona galka muszkatolowa. Mieszanke ze szpinakiem wylozyc na ziemniaki.

W malej miseczce wymieszac 100 g smietany, mleko, jajka i przyprawic sola i papryka slodka. Wylac na szpinak.

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. W polowie zapiekania przykryc folia aluminiowa zeby wierzch nie byl zbyt ciemny. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi