
Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!
Skladniki na sos:
- 1 cebula, sredniej wielkosci
- 2 zabki czosnku
- 1 duzy, dojrzaly pomidor
- puszka passaty pomidorowej (400 ml)
- 4 lyzki octu balsamicznego
- swiezo zmielony czarny pieprz
- odrobinka soli morskiej
- 2 lyzki brazowego cukru
- 3 lyzki oliwy z oliwek
- garsc swiezego tymianku
Dodatkowo:
- 200 g bialych krewetek tygrysich
- 250 g makaronu
- parmezan
Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut.
W tym czasie ugotowac wode na makaron.
Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)


