Wpisy z tagiem: makaron

środa, 01 czerwca 2016

Super szybkie do przygotowania, pachnace swiezym tymiankiem i powiem wam, ze uzaleznia :) Ja podalam z makaronem pomidorowo-czosnkowym, ale jezli nie macie go akurat pod reka, to mozna wziac jakikolwiek. Kto jaki lubi!

Skladniki na sos:

  • 1 cebula, sredniej wielkosci
  • 2 zabki czosnku
  • 1 duzy, dojrzaly pomidor
  • puszka passaty pomidorowej (400 ml)
  • 4 lyzki octu balsamicznego
  • swiezo zmielony czarny pieprz
  • odrobinka soli morskiej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • garsc swiezego tymianku

Dodatkowo:

  • 200 g bialych krewetek tygrysich
  • 250 g makaronu 
  • parmezan

Oliwe z oliwek rozgrzac w garnku lub na patelni. Dodac pokrojona w kosteczke cebulke i wycisniety przez praske czosnek. Podsmazyc przez okolo 3 minut, dodac pokrojonego w kosteczke pomidora i poddusic przez kolejne 3 minuty. Wlac passate i doprawic sola i pieprzem. Wlac ocet balsamiczny i dodac cukier. Wszystko wymieszac i gotowac na malym ogniu przez 10-15 minut. 

W tym czasie ugotowac wode na makaron.

Do sosu dodac tymianek i krewetki. Po okolo 10 minutach powinno byc wszystko gotowe. Podawac ze startym parmezanem. Smacznego ;)

sobota, 23 kwietnia 2011

Jako propozycja na obiadek wielkanocny, chcialabym Wam zaproponowac makaron z przepysznym sosem smietanowym z dodatkiem koperku i kawaleczki lososia norweskiego. Szybkie do przygotowania i jakze wykwintne :) Polecam i zycze Wesolego Alleluja!!!

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g swiezego filetu lososia norweskiego
  • 1 duza cebula
  • peczek koperku
  • sol i swiezo zmielony bialy pieprz
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki bialego wina wytrawnego
  • 3 lyzki gestej kwasnej smietany
  • 75 g masla
  • 250 g makaronu (jaki lubicie)

Na patelni roztopic maslo. Na bardzo gorace wrzucic pokrojonego w kostke lososia i poddusic przez okolo 5 minut. Dodac pokrojona w drobna kosteczke cebule i dusic przez kilk aminut do momentu az cebula zmieknie. Wlac smietane kremowke i wino, dodac posiekany koperek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic do momentu az sos bedzie odrobinke gesty. Zagescic gesta kwasna smietana.

Makaron ugotowac w posolonej wodzie al dente. Podawac z goracym sosem i bialym winem. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi