Wpisy z tagiem: ciasto francuskie

środa, 16 lutego 2011

"Prasselkuchen" to niemieckie ciasto-krajanka pochodzace z regionow Sachsen ale i tez Slaska. Nazywane takze Blitzkuchen - co oznacza szybkie jak piroun ciasto - w znaczeniu szybkosci przygotowania ;) Z racji tego, ze wczoraj moj szef obchodzil urodziny, i uwielbia to ciacho, postanowilam je w koncu zrobic. Podarowalam mu je jako prezent :) wiecie co otrzymalam w zamian? Ogromny usmiech na twarzy. Powiedzial, ze bylo przepyszne, ze od kilku lat juz go nie jadl, i ze mi bardzo dziekuje! Milo mi sie zrobilo :) Pozwolilam sobie zrobic druga porcje, zeby sprobowac czy naprawde jest takie dobre jak zachwalali. Jedno Wam powiem - sprobowalam i nie moglam zaprzestac na jedzeniu :) No tak ale powracajac do ciasta - jest naprawde bardzo szybkie do zrobienia i jakie pyszne. Proste bo to tylko ciasto francuskie z kruszonka i lukrem. A nazwa pochodzi od tego, ze podczas gryzienia trzeszczy miedzy zebami.  Przepis zaczerpnelam z Ksiegi "Die echte deutsche Küche" Sabine Sälzer i Gudrun Ruschitzka. Polecam ...

Skladniki na okolo 30 sztuk:

  • okolo 300 g ciasta francuskiego (u mnie gotowe)
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masla
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 - 3 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzka roztopionego masla

Piekarnik nagrzac do temperatury 225°C.

Ciasto francuskie rozmrozic. Rozwalkowac bardzo cienko, podsypujac maka. Pokroic na prostokaty. Posmarowac lekko woda. Blachy przeplukac zimna woda. Poukladac na nich prostokaty.

Przygotowac kruszonke mieszajac make, maslo, cukier i szczypte soli miedzy palcami. Nalozyc kruszonke na prostokaty. Wstawic do piekarnika i piec na rumiany kolor, okolo 10 - 15 minut.

W miedzyczasie zmieszac wszystkie skladniki na lukier.

Gotowe upieczone ciastka wyjac z piekarnika i natychmiast posmarowac lukrem. Przechowywane w metalowm pudelku zachowuja bardzo ale to bardzo dlugo swiezosc :) Zycze smacznego...

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi