Wpisy z tagiem: jajka

środa, 02 lutego 2011

Chleb pszenny razowy z dodatkiem miodu i jajek. Mieciutki i slodkawy. Niesamowity smak. Pachnacy podczas pieczenia, wilgotny miazsz, pycha ;) Przepis znaleziony u Dorotus a pochodzacy od Beatrice Ojakangas z "Chleb. Pieczemy w domu" U mnie o troche innych proporcjach. Maka razowa tutaj gdzie mieszkam jest zbyt gruboziarnista. Chlebek polecam bardzo, bo jest naprawde wyjatkowy...

Skladniki na 2 bochenki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1 i 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 jajka o tempertaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki masla stopionego i ostudzonego
  • 3 szklanki maki pszennej zwyklej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej

W duzej misce zrobic rozczyn drozdzy z woda, odstawic na 5 minut, az drozdze sie spienia. Dodac jajka, miod, sol, maslo i make. Zagniesc, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, odstawic przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Po tym czasie ciasto wyrobic raz jeszcze, podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki i wlozyc do natluszczonych form o wymiarach 20 cm x 11 cm. Nakryc, pozostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.

Piec w temperaturze 190°C przez 30 - 35 minut, az stukajac w dno bochenka uslyszymy gluchy odglos. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi