Wpisy z tagiem: Pieczywo pszenne

sobota, 05 marca 2011

Bardzo szybki chlebek lub bagietka - a jaki pyszny :) Smakuje naprawde super. Bedziecie sie dziwic, ze tak smakuje czytajac przepis. A penie zastanawiacie sie dlaczego - juz Wam mowie. Otoz ten wlasnie chlebek nie potrzebuje ani jednej minutki na wyrastanie. Jedyne co sie robi to zagniata dosc dlugo ciasto, zeby gluten dobrze sie wyrobil. Formuje sie chlebki lub bagietki i do pieca :) Przepis od mistrzyni szybkich chlebow - Marion ... Polecam wszystkim tym, ktorzy nie maja czasu na wyrastanie chleba i sa bardzo glodni :)

Skladniki na jeden bochenek chleba lub dwie bagietki:

  • 150 ml mleka
  • 20 g masla
  • 20 g drozdzy instant
  • 150 ml wody
  • 500 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Mleko wlac do malego rondelka i tylko troche podgrzac. Dodac maslo i odczekac az sie rozpusci. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie. Make pszenna przesiac do miski i wymieszac z cukrem i sola. Zaczac zagniatac ciasto powoli dodajac mleko z maslem i wode z drozdzami. Ciasto zagniatac dosc dlugo okolo 15 minut. Ciasto ma byc bardzo elastyczne ale jednoczesnie gladkie.

Piekarnik nastawic na 200°C.

Ciasto podzielic na dwie czesci i uformowac bagietki. Naciac kilka razy. Na spod nagrzanego piekarnika wyrzucic okolo 20 kostek lodu. Wlozyc bagietki i piec okolo 20 minut. Sprawdzic czy sa juz upieczone stukajac od spodu - jesli uslyszycie gluchy odglos - sa gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :) wysmienicie smakuja na sniadanko na slodko lub slono. Ja je zjadlam z domowa nutella. Przepis juz w nastepnym wpisie :)

poniedziałek, 28 lutego 2011

Nie wiem dlaczego ale ciasto podczas wyrabiania bylo strasznie luzne - ale chlebek wyszedl przepyszny! Po wyjeciu z piekarnika mial super chrupiaca skorke i zjedzony z maselkiem i dzemem byl po prostu genialny. Chlebek znaleziony na blogu Atinki ...

Skladniki na jeden bochenek:

  • 350 ml cieplego mleka
  • 50  ml cieplej wody
  • 25 g miekkiego masla
  • 2 lyzeczki cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 300 g maki pszennej
  • 150 g platkow owsianych
  • 1,5 lyzeczki drozdzy instant

Drozdze i cukier wspyac do szklanki cieplego mleka i poczekac, az rusza. Maslo rozpuscic i wychlodzic, a nastepnie razem z mlekiem i drozdzami dodac do pozostalych skladnikow. Wyrobic ciasto i pozostawic do wyrosniecia. Ciasto powinno podwoic swoja objetosc. Po tym czasie wyrabiamy jeszcze raz. Autorka napisala, ze nalezy uformowac bochenek. Z racji tego, ze moje ciasto bylo dosc luzne, postanowilam upiec je w formie (wymiary 11 cm x 20 cm). Zostawic na okolo 30 minut do wyrosniecia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Wlozyc chlebek i piec okolo 40 minut. Sprawdzic, czy chelebek jest upieczony stukajac od spodu. Jesli bedzie wydawac gluchy odglos - znaczy to, ze jest upieczony. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

piątek, 11 lutego 2011

A teraz znow cos niemieckiego, tym razem z Bawarii. Chlebek z dodatkiem podsmazonej na masle cebulki. Miekki, soczysty i pachnacy podczas pieczenia. Bardzo latwy w przygotowaniu i dlugo zachowuje swiezosc. Mi on bardzo ale to bardzo smakuje. Mozna go podjadac bez masla i bez dodatkow ot taki sam w sobie jest juz smaczny :) Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam...

Skladniki na 2 srednie bochenki lub jeden wielki:

  • 700 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 450 ml letniej wody
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 g podsmazonej na masle cebulki (okolo 300 g swiezej)
  • 3 lyzki masla

Cebulke obrac i pokroic w kosteczke. Podsmazyc na masle do uzyskania zlotego koloru.
Ostudzic.

Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Wode podgrzac do letniej temperatury. Wsypac drozdze i cukier. Wymieszac do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Wlac do maki. Dodac podsmazona i ostudzona cebulke. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

W tym czasie nagrzac piekarnik do 220°C. Wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda.

Ciasto wyjac z miski, raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac chlebki. Ulozyc na blaszce i posypac maka. Naciac ostrym nozem. Wlozyc natychmiast do nagrzanego pieca.

Piec okolo 10 minut. Potem temperature obnizyc do 180°C i piec kolejne 20 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

wtorek, 11 stycznia 2011

Jak zobaczylam te buleczki na blogu Majanki, myslalam, ze to polskie zwykle buleczki! Jak bylam mala dziewczynka to moja mama zawsze rano przynosila takie wlasnie identyczne z piekarni. Jedlismy je z maselkiem, do tego szklanka mleka ;) mniam mniam. Wbrew pozorom te buleczki sa specjalnoscia francuska ;) Polecam je bardzo...

Skladniki na 20 buleczek:

  • 800 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30 g drozdzy instant
  • 240 ml mleka
  • 350 ml cieplej wody

Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut.

Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)

środa, 05 stycznia 2011

To jedyne buleczki, ktore odnalazlam, na ktore nie trzeba oczekiwac. Ciasto sie robi w mgieniu oka, formuje buleczki i do piekarnika ;) Wbrew pozorom smakuja naprawde super i nawet na drugi dzien pozostaja swieze ;) Polecam je bardzo jesli ktos nie ma czasu na wyrastanie ciasta! Przepis znaleziony u Marion!

Skladniki na 20 buleczek:

  • 1 kg maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 40 g drozdzy instant
  • 6 lyzek oleju
  • 600 ml cieplej wody

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny
  • ziarna do posypania

Nastawic piekarnik na 190°C.

Make pszesiac do miski. Dodac sol i cukier. Wymieszac. Dodac olej. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze i wlac do maki. Wyrobic miekkie i gladkie ciasto. Wyrabiac do momentu az bedzie latwo odchodzilo ode reki lub od brzegow miski miksera.

Formowac kulki i ukladac w pewnej odleglosci od siebie na blaszce oproszonej maka. Buleczki ladnie rosna podczas pieczenia. Posmarowac jogurtem naturalnym i posypac ziarnami.

Piec okolo 25 minut do zarumienienia sie buleczek. Wyjac ostudzic na kratce. Gotowe ;)

środa, 01 grudnia 2010

Zeby pozbyc sie nadmiaru jogurtu z lodowki postanowilam zrobic buleczki na jogurcie! Powiem Wam tylko jedno, ze sa pyszne. Maja taki lekko kwaskowaty smak. Ciasto sie przygotowuje w wiekszosci wieczorem a rano tylk sie chwile czeka i do piekarnika. Na sniadanie jak znalazl! Przepis znaleziony na blogu Atinki, a pochodzacy z Piekarni Tatter :) polecam bo sa naprawde smaczne ...

Skladniki na 15 malych buleczek:

  • 60 ml wody
  • 60 g masla
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 450 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzeczka cukru
  • 1 lyzeczka soli

Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C.

W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny.

Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka  i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc.

Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz.

Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.

 

poniedziałek, 29 listopada 2010

W Weekendowej Piekarni zawsze mozna znalezc cos ladnego i smacznego. Mam dzis w domu coreczke mojej przyjaciolki i postanowilam je zrobic razem z nia. Wiecie ile frajdy miala Lara podczas przygotowywania i jedzenia buleczek. Po wyciagnieciu ich z piekarnika powiedziala: "die sind aber gut geworden - ale one to dobre wyszly" usmialam sie jak nie wiem, bo ona ma zaledwie 4 latka. Przepis na buleczki maslane koniczynki podany przez Amber ale pochodzace z ksiazki J. Hamelmana "Bread: Book of Techniques and Recipes".

Skladniki na 12 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 230 g wody
  • 1 duze jajko
  • 40 g miekkiego masla
  • 2 lyzki cukru
  • 3 lyzki mleka w proszku
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka drozdzy instant

Ponadto:

  • dwie lyzki roztopionego masla do posmarowania buleczek i foremek

Wszystkie skladniki umiescic w misce miksera z hakiem i mieszac, az wszystko sie polaczy - okolo 3 minut. Zwiekszyc predkosc mikresa i mieszac do wiekszego rozwiniecia glutenu - okolo 7 minut.  Ciasto umiescic w lekko naoliwionej misce, przykryc i zostawic do fermentacji na 1 godzine lub do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto podzielic na 12 czesci. I kazda czesc na trzy czesci formulujac 3 kuleczki.

Posmarowac foremki do muffinek maslem. Do kazdek foremki wlozyc po trzy kuleczki. Przykryc reczniczkiem i odstawic raz jeszcze do wyrosniecia. Na okolo 1 i 1/2 godziny.

I tak powinny wygladac napuszone...


Wyrosniete kulki ciasta posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200°C przez 15 minut. Po upieczeniu forme z ciastem odwrocic i wyjac buleczki. Gotowe :)

 

Raz ujrzalam i od razu wiedzialam, ze je musze zrobic! Po pierwsze kocham mak i wszystko co z nim zwiazane :) jedyne co mnie tylko przeraza, ze tu gdzie mieszkam kosztuje on majatek. Ale od czasu do czasu sobie pozwole na jakis wypiek z jego udzialem. Buleczki maja bardzo maslany smak i sa super miekkie. Warto wyprobowac ten przepis. Dla zachecenia powiem Wam, ze nie ma potrzeby oczekiwania az tak dlugo na wyrosniecie ciasta ;) Przepis znaleziony na  szwajcarskiej stronie www.swissmilk.ch...

Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g maku (suchego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 10 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml mleka

Ponadto:

  • 1 zoltko wymieszane z 1 lyzka slodkiej smietanki
  • suchy mal do posypania

Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc.


W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem.

Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce.

Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)

 

 

 

niedziela, 28 listopada 2010

Pizza brot to nic innego jak spod pizzy tylko z ziolami i oliwa z oliwek ;) We Wloszech i w pewnych regionach Niemiec (Reinland Pfalz - Südliche Weinstraße - region, w ktorym produkuje sie wina) serwuje sie ten oto chlebek jako dodatek do win lub tez salatek! Prosty w wykonaniu. Super urozamicenie smaku wina lub salatek. Polecam wyprobowac ...

Skladniki na 2 chlebki:

  • 250 g maki pszennej
  • 1/2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1 lyzeczka soli
  • 125 ml letniej wody
  • 4/5 lyzek oliwy z oliwek

Dodatkowo;

  • oliwa z oliwek
  • ziola prowansalkie
  • sol, pieprz
  • ziarenka chili (niekoniecznie)

Do miski przesiac make i wymieszac z sola. Drozdze rozpuscic w letniej wodzie, dodac cukier i wymieszac. Przykryc sciereczka i odstawic na 5 minut do lekkiego spienienia. Wlac do maki. Zaczac wyrabiac ciasto dodajac powloi oliwe z oliwek. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski. Odstawic na okolo 45 minut do podrosniecia.

Po tym czasie wyjac z miski raz jeszcze krotko wyrobic i podzielic na dwie czesci. Rozwalkowac kazda czesc na bardzo cienkiego placka. Ponakluwac widelcem. Posmarowac oliwa z oliwek. Posypac ziolami, pieprzem, sola i ziarenkami chili. Piec okolo 10 minut w temperaturze 230°C. Pokroic nozem do pizzy. Podawac jeszcze cieple. Pyszne i chrupiace. Gotowe ;)

 

wtorek, 23 listopada 2010

Mieciutkie, puszyste i pachnace maselkiem buleczki sniadaniowe! Szybkie i latwe do zrobienia. Smakuja super z samym maselkiem lub z dzemem. Do szklanki mleka, herbatki czy kawy! Pyszne :) przepis od Dorotus76. Bardzo polecam!

Skladniki na 15 srednich buleczek:

  • 1 i 1/4 szklanki cieplego mleka
  • 7 g drozdzy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 1 jajko
  • 30 g stopionego masla
  • 1 lyzeczka soli
  • 3 i 3/4 szklanki maki pszennej

Ponadto:

  • 1 lyzka roztopionego masla do posmarowania buleczek

Mleko lekko podgrzac. Wsypac suche drozdze i cukier, wymieszac. Dodac przesiana make, sol i maslo. Wyrobic ciasto. Bedzie dosc luzne ale nie dosypywac wiecej maki, ciasto nie moze byc twarde. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie raz jeszcze wyrobic i podzielic na 15 czesci. Formowac kulki i klasc na wylozonej papierem do pieczenia blaszce. Odstawic do napuszenia. Nagrzac piekarnik do 190°C. Przed pieczeniem posmarowac buleczki stopionym maslem. Piec okolo 15 do 20 minut do momentu az buleczki sie zarumienia. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

 
1 , 2
| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi