Wpisy z tagiem: Ciasta z kremem

poniedziałek, 06 stycznia 2014

W koncu jestem znow na blogu :) Tak poza tym Szczesliwego Nowego Roku 2014!!! Mam tylko nadzieje, ze bede miala troche wiecej czasu dla Was i dla mojego bloga :) Na przywitanie smakowity torcik z moimi ulubionymi Toffifee... Miod w gebie na poczatek Roku...

Skladniki na biszkopta:

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 75 g maki pszennej
  • 15 g ciemnego kakao
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 25 g maki ziemniaczanej

Skladniki na krem:

  • 250 g gorzkiej czekolady, dobrej jakosci
  • 200 g masy nugatowej
  • 750 g smietany kremowki
  • 2 lyzki ciemnego kakao
  • 100 g posiekanych orzechow laskowych
  • 100 - 150 g Toffifees

Najpierw przygotujemy krem, bo potrzebuje pare godzin studzenia :)

Czekolade i mase nugatowa posiekac na drobne kawalki. Smietane kremowke podgrzac, prawie do wrzenia tylko uwarzac, zeby sie nie zagotowala, bardzo wazne!!! Zdjac z palnika. Wsypac posiekana czekolade z posiekana masa nugatowa i wymieszac, do powstania jednolitej czekoladowej masy. Odstawic na conajmniej 3 do 4 godzin do calkowitego wystudzenia.

Piekarnik nagrzac do 175°C. Tortownice o srednicy 26 cm wylozyc papierem do pieczenia (sam spod) i wysmarowac maslem.

Bialka oddzielic od zoltek. Ubic bialka z 3 lyzkami zimnej wody na sztywna piane. Dodac stopniowo cukier i ubijac. Dodac zoltka, jedno po drugim. Obie maki, kakao i proszek do pieczenia wymieszac i przesiac przez sitko, zeby nie bylo grudek. Dodac do masy jajecznej i delikatnie wymieszac.

Mase wylozyc do tortownicy, wyrownac i piec przez okolo 20 - 25 minut. Upieczony biszkopt wylozyc na kratke. Ostudzony biszkopt przeciac na dwie czesci.

Orzechy laskowe podprazyc na patelni (bez dodawania tluszczu!). Mase czekoladowa ubic tak do polowy. Teraz przychodzi najtrudniejszy moment! Nie ubijac masy do sztywnosci bo sie moze szybko zwazyc! Dodac orzechy i delikatnie wymieszac.

Na talerzu polozyc dolna czesc biszkoptu, nalozyc bok tortownicy. Wylozyc 2/3 kremu, przelozyc druga czescia biszkoptu i wylac pozostaly krem. Wlozyc do lodowki na conajmniej 2 godziny. Przed podaniem dekorowac ciemnym kakaem, posiekanymi orzechami i Toffifees.

Voilà i smacznego :)

poniedziałek, 13 maja 2013

 

Jestem uzalezniona od batonikow Kinder Pingui :) i od momenu kiedy uslyszalam, ze istnieje torcik o tej nazwie postanowilam go natychmiast zrobic! Torcik marzenie i smakuje w 99% jak oryginalne batoniki! Polecam wybrobowac! Przepis mam od kolezanki, ale szczrze mowiac nie mam pojecia zrodla przepisu...

Skladniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3 lyzki cukru
  • 3 lyzki maki
  • 1 lyzka ciemnego kakao
  • 1 lyzka oleju
  • 1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilli

Skladniki na krem smietankowy:

  • 500 ml smietany kremowki
  • 4 lyzki cukru pudru
  • 50 g cukru waniliowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 lyzeczki zelatyny

Skladniki na polewe czekoladowa:

  • 200 g czekolady (mozna dac polowe gorzkiej i polowe mlecznej
  • 50 g masla
  • 3 lyzki mleka
  • 1 lyzeczka oleju

Bialka ubic na sztywna piane, pod koniec dodajac cukier. Dodac zoltka, zmiksowac. Dodac make wymieszana z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszac. Na koniec wlac olej i ekstrakt z wanilii, wszystko dokladnie wymieszac. Ciasto wylac do tortownicy (o srednicy 26 cm), wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 20 minut w 180°. Wyjac z piekarnika i wystudzic. Przekroic na pol.

Na krem: ubic smietane na sztywno, pod koniec ubijania dodajac cukier puder i cukier waniliowy. Dodac serek mascarpone. Zelatyne rozpuscic w odrobince goracej wody. Dodac 2/3 lyzki kremu smietankowego i wymieszac rozga. Wmieszac w reszte kremu. Krem podzielic na pol.

Na polewe czekoladowa: wszystkie skladniki umiescic w szklanej misce i rozpuscic nad kapiela wodna. Troche przestudzic.

Polowe kremu wylozyc na pierwszy blat kakaowego biszkoptu. Polac polewa czekoladowa. Wlozyc na kilka minut do lodowki (lub zamrazarki) zeby polewa szybciej zastygla. Wylozyc druga polowe kremu i polac calosc reszta polewy czekoladowej. Wstawic do lodowki na kilka godzin. Torcik powinno sie kroic nozem zanurzonym uprzednio w goracej wodzie. Gotowe :)


niedziela, 17 lutego 2013

Bogini Nigella Lawson zainspirowala mnie zeby zrobic to cudo dla mojego ukochanego :) jako prezent walentykowy. On uwielbia maliny i czekolade no i ja sobie pomyslalam, ze takie ciacho sto razy lepsze jest niz jakas bombonierka w ksztalcie serca :) Ten torcik jest przepyszny, smakuje wysmienicie swiezo i nie za slodkie... Moj skarb byl zaczwycony :)

Skladniki na ciasto:

  • 2/3 szklanki mleka
  • 1 lyzka masla
  • 1 lyzka ekstraktu z wanilii
  • 3 duze jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypiekow
  • 1 1/4 szklanki maki
  • 3 lyzki ciemnego kakao
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej

Skladniki na krem:

  • 1/2 szklanki smietany kremowki
  • 1 szklanka malin

Skladniki na Ganache:

  • 2/3 szklanki smietany kremowki
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 1 lyzka plynnego miodu
  • 1 szklanka malin

Piekarnik nagrzac do 170°C. Dwei tortownice w formie serca o srednicy 23 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Jesli nie macie dwoch takich samych foremek serc nic sie nie stanie jesli podzielicie mase na pol i upieczecie dwa serca jedno po drugim.

Do malego garnka wlac mleko i dodac maslo. Podgrzac do momentu rozpuszczenia sie masla. Dodac ekstrakt z wanilii.

Make, kakao i sode przesiac do miseczki i odstawic. Kakao powinno byc bardzo dobrej jakosci, co bedzie sukcesem smaki ciasta czekoladowego.

Cukier i jajka wlozyc do miski miksera i ubic na puszysta biala mase. Dodac jeszcze gorace mleko. Dodac suche skladniki i delikatnie wymieszac.

Podzielic mase na dwie rowne czesci i przelozyc do foremek. Piec okolo 20 minut.

Wyjac z piekarnika i poczekac az sie ochlodza.

Przygotowac krem. Ubic smietane na sztywno i dodac maliny, miazdzac je widelcem tak, zeby krem byl rozowo-bialy.

Na talerzu polozyc jeden blat ciasta, wylozyc krem i przelozyc drugim blatem ciasta.

Przygotowac Ganache. Czekolade posiekac, przelozyc do malego garnka razem ze smietana i miodem. Mieszac do momentu polaczenia sie skladnikow. Przestudzic przez pare minut i polac ciast. Udekorowac swiezymi malinami. Wstawic na okolo 2 godzin do lodowki i kroic goracym nozem. Gotowe :)


wtorek, 25 grudnia 2012

Witam wszystkich po bardzo ale to bardzo dlugiej przerwie ;) Na poczatek Wesolych i pogodnych Swiat!

Mam nadzieje, ze wszyscy ci ktorzy kochaja czekolade beda zachwyceni tym torcikiem. Nie za slodki nie za gorzki taki w sam taz no i bardzo czekoladowy ;)

Do dziela!!!

Skladniki na ciasto czekoladowe:

  • 85 g masla
  • 200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 3/4 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1,5 lyzeczki ekstraktu z wanilli
  • 4 duze jajka, bialka i zoltka osobno
  • 1/3 szklanki jasnego brazowego cukru
  • szczypta soli 

Maslo, posiekana drobno czekolade, i kawe wlozyc do szklanejmiseczki i roztopic w kapieli wodnej na gladka, blyszczaca mase. Zdjac z kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do masy dodad zoltka, ekstrakt z wanilii i dokladnie wymieszac rozga. Odstawic,

W misie miksera ubic bialka ze szczypta soli, na sztywna mase. Dodawac cukier, stopniowo, lyzka po lyzce, caly czas ubijajac.

1/3 ubitych na sztywno bialek dodac do masy czekoldowej i delikatnie wymieszac, by bialka nie opadly.

Tortownice o srednicy 24 - 25 cm wylozyc papierem do pieczenia (samo dno) i posmarowac maslem. Ciasto przelozyc do tortownicy, wyrownac.

Piec w temperaturze 160° przez okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika, odstawic do ostudzenia. Ciasto bardzo urosnie, ale podczas studzenia powinno opasc.

Skladniki na ciemny Mousse au Chocolat:

  • 2 lyzki kakao
  • 5 lyzek cieplej wody
  • 200 g czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 400 ml smietany kremowki 30%, schlodzonej
  • 30 g cukru waniliowego
  • szczypta soli

Kakao wymiszac w kubeczku z ciepla woda, odstawic do przestudzenia. 

Czekolade roztopic w kapieli wodnej, lekko przestudzic. Do przestudzonej czekolady dodad wode z kakao i wymieszac.

Smietane kremowke ubic z sola na sztywno w misie miksera, pod sam koniec ubijania dodajac cukier waniliowy.

Do masy czekoladowej dodad 1/3 ubitej smietany, delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac, uwazajac by piana nie opadla.

Gotowy mus wylac na wystudzone wczesniej ciasto, wyrownac. Wstawic do lodowki, na godzine, do schlodzenia.

W tym czasie przygotowac bialy mus czekoladowy.

Skladniki na bialy Mousse au Chocolat:

  • 1 lyzeczka zelatyny
  • 1 lyzka cieplej wody
  • 200 g bialej czekolady
  • 400 ml smietany kremowki 30%, schlodonej

Biala czekolade posiekac i umiescic w miseczce.

W innej miseczce wymieszac zelatne z woda, odstawic do napecznienia. 

Pol szklanki smietany kremowki podgrzac w garnuszku do temperatury wrzenia. Zdjac z palnika, dodac napeczniala zelatyne i wymieszac, do jej rozpuszczenia. Nastepnie od razu zalac posiekana wczesniej biala czekolade, mieszajac od czasu do czasu, by czekolada sie roztopila. Schlodzic do temperatury pokojowej.

W misie miksera ubic pozostala kremowke. Do wystudzonej masy czekoladowej dodac 1/3 ubitej smietany, bardzo delikatnie wymieszac. Dodac reszte ubitej smietany i wymieszac.

Gotowy bialy mus wylac na zastygniety wczesniej mus z gorzkiej czekolady, wyrownac. Wstawic do lodowki na kilka godzin, do calkowitego schlodzenia. Udekorowac starta biala i cemna czekolada. Gotowe ;)


wtorek, 09 sierpnia 2011

Tort - Tradycja z Frankfurtu nad Menem, wygladem przypominajacy Korone, ktora to przypomina o koronacjach dokonywanych we Frankfurcie! To na tyle z historia, teraz przejdzmy do rzeczy. Tort jest bardzo latwy w przygotowaniu i oczywiscie super dla tych wszystkich, ktorzy lubia torty z kremami maslanymi. Do tego kwasna konfitura z czerwonych porzeczek i chrupiacy krokant z orzechow laskowych! I znow bomba kaloryczna :) a co tam!!! Przepis z ksiazeczki doloczonej do formy do pieczenia Wienca z Frankfurtu (mozna uzyc formy do babki)...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g masla o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • skorka otarta z polowy cytryny
  • 6 jajek
  • 180 g maki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka rumu

Skladniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu smietankowego, dobrej jakosci
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g masla

Dodatkowo:

  • krokant z orzechow laskowych
  • 8 lub wiecej kandyzowanych wisni
  • sredni sloiczek konfitury z czerwonych porzeczek

Maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukier i cukier waniliowy. Dodac skorke z cytryny i zmiksowac. Dodawac jajka jedno po drugim, za kazdym razem dokladnie miksujac. W innym naczyniu wymieszac make pszenna, skrobie ziemniaczana i proszek do pieczenia. Przesiac do masy maslano - jajecznej i zmiksowac. Wlac rum i raz jeszcze zmiksowac do polaczenia sie w jednolita mase.

Gotowe ciasto wlac do wczesniej wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta formy. Wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez okolo 50 minut. Koniecznie zrobic probe wykalaczka lub patyczkiem do szaszlykow. Po upieczeniu wyjac z piekarnika i natychmiast wylozyc na kratke i ostudzic. 

W miedzyczasie ugotowac mleko z cukrami. W 5 lyzkach mleka wymieszac proszek budyniu. Wlac na gotujace sie mleko. Raz zagotowac i przelac do miseczki. Nakryc natychmiast folia spozywcza i odstawic do ostygniecia. Maslo zmiksowac na puch, dodawac stopniowo ostudzony budyn i miksowac po kazdym dodaniu.

Ostudzone ciasto przekroic na trzy czesci. Ulozyc na talerzu dolna czesc. Posmarowac konfitura, nalozyc okolo 1/3 ilosci kremu. Nalozyc druga czesc, pokropic odrobinka rumu, posmarowac nastepna 1/3 ilosci kremu. Nalozyc gore tortu. Posmarowac calosc kremem, pozostawiajac odrobinke na rozetki. Obsypac calosc krokantem. Wycisnac rozetki, ulozyc kandyzowane wisnie na rozetkach. Wlozyc na okolo 1 godzine do lowodki zeby wszystko sie przegrylo smakiem. Kroic i podawac najlepiej ze swiezymi owocami! S'il vous plaît i gotowe :) Zycze smacznego!!!





poniedziałek, 08 sierpnia 2011

Czyz to nie wyglada apetycznie? Yummy... Bomba kaloryczna ale czemus takiemu nie mozna sie oprzec :) Krucha tarta z musem czekoladowym i lekkim, puszystym kremem mascarpone. Do przelamania slodyczy swieze i soczyste truskaweczki! Polaczenie w sam raz dla mnie! Przepis od Asi z Kwestii Smaku! Polecam ...

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 150 g masla, schlodzonego
  • szczypta soli
  • 3 lyzki cukru
  • 1 jajko

Skladniki na krem:

  • 500 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • 350 ml smietany kremowki 30% (bardzo zimnej)
  • 100 g ciemnej gorzkiej czekolady
  • 5 lyzek cukru

Dodatkowo:

  • truskawki

Forme na tarte o srednicy 24 cm (u mnie 26) posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny usypujac wzgorek. Zrobic w nim wglebienie, dodac pokrojone w kosteczke maslo, cukier, sol i wbic jajko. Zagarniac palcami make do srodka, rozcierajac ja palcami z maslem. Wlac 1 lyzke wody lub mleka i czybko laczyc skladniki w kule. Ciasto kilka razy zagniesc az bedzie gladkie. Podzielic na dwie czesci, zawinac w dwa kawalki folii i wlozyc do lodowki na godzine.

Wyjac z lodowki jedna polowke ciasta i rozwalkowac ja na podsypanej maka stolnicy na placek o srednicy nieco wiekszej niz srednica formy. Zawinac ciasto na walek i tak przeniesc je do formy (jesli bedzie sie rwalo, mozna jego kawalkami wylepic forme). Ciastem wylozyc dno i boki formy. Spod podziurkowac widelcem, wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika lub na okolo 1/2 godziny.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Forme nakryc folia aluminiowa tak aby dokladnie zakrywala spod i otulala boki. Na wierzch wysypac obciazajaca sucha fasole, ryz lub migdaly, rozprowadzajac je rownomiernie po calej powierzchni. Tarte wstawic do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, nastepnie usunac folie wraz z obciazeniem i piec przez kolejne 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac z piekarnika i ostudzic.

Serek mascarpone podzielic na 2 rowne czesci. Do jednej dodac roztopiona i ostudzona (ma byc ciepla ale nie goraca) czekolade i wymieszac na gladka mase. Rozprowadzic na kruchym spodzie. Smietanke kremowke ubic na sztywno razem z cukrem, nastepnie stopniowo (w 3 czesciach) wmieszac do drugiej polowy mascarpone. Wylozyc na czekoladowy spod, na wierzch ulozyc truskawki. Mozna udekorowac swieza mieta. Podawac natychmiast. Jesli deser ma poczekac - wstawiamy go do lodowki ale truskawki i mieta dekorujemy przed samym podaniem. Gotowe :)

czwartek, 04 sierpnia 2011

Dzis kolej na najlepsze ciasto, ktore mozna zjesc w Niemczech - Bienenstich, czyli "użądlenie pszczoły". Super nazwa co nie? Ale z ciastem jakos nie ma nic wspolnego, bo to przeciez sama przyjemosc jesc tak pycha ciasto :) Najlepsze w tym wszystkim jest gora, chrupiace platki migdalow, slodziutkie, o miodowych posmaku. Do tego pyszny krem waniliowy i mieciutkie ciasto drozdzowe. Przepis z gazetki "Freizeitwoche". Polecam wyprobowac. Ach i koniecznie zrobcie w mniejsej formie, bedzie wyzszy i tez z grubsza warstwa kremu!

Skladniki:

  • 125 g + 3 lyzki mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 21 g swiezych drozdzy
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g miekkiego masla
  • odrobinka soli
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g platkow migdalowych
  • 500 g smietany kremowki
  • 1 paczuszka sosu waniliowego (proszek do przygotowania sosu waniliowego dla 250 ml mleka, bez gotowania, np. Dr. Oetkera)
  • maslo i maka do natluszczenia i opsypania formy

Do malego rondelka wlac 125 ml mleka i podgrzac do letniej temperatury. Make przesiac do duzej miski, zrobic wglebienie. Pokruszyc drozdze i wsypac do dolka, dodac 25 g cukru i wlac mleko. Lekko wymieszac. Przykryc czystym bawelnianym reczniczkiem i odstawic w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie dodac jajko, 50 g masla, 25 g cukru i szczypte soli. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto, w razie potrzeby dodac maki. Ponownie przykryc i odstawic tym razem na 30 minut w cieple miejsce. 

W miedzyczasie przygotowac polewe migdalowa. Do sredniej wielkosci garnka wsypac platki migdalowe, dodac 75 g masla, 75 g cukru i miod. Ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac do momentu lekkiego zarumienienia sie masy. Zdjac z palnika i szybko wmieszac 3 lyzki mleka. Odstawic na bok do ostudzenia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Przygotowac tortownice o srednicy 26 cm. Wysmarowac maslem i opruszyc odrobinka maki. 

Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice opruszona maka. Krotko ugniesc i rozwalkowac na okrag o srednicy 26 cm. Przelozyc ciasto do tortownicy. Przykryc i pozwolic raz jeszcze podrasnac okolo 10 minut. Polewe migdalowa rozlozyc rownomiernie na ciescie. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 20 minut w temperaturze 175°C. Wylaczyc piekarnik, zostawiajac ciasto w srodku przez okolo 5 minut. po tym czasie wyjac i ostudzic na kratce.

Pozbyc sie obreczy tortownicy. Ciasto przekroic na dwie czesci. Gorna czesc pokroic na 8 kawalkow, lub na wiecej lub mniej :) Zaczac ubijac kremowke, caly czas wsypujac proszek sosu waniliowego. Gotowym kremem posmarowac dolna czesc ciasta. Nalozyc kawalki gornej czesci i wstawic do lodowki, conajmniej na 1 godzine. Gotowe :) Mam nadzieje, ze bedziecie sie delektowac smakiem Użądlenia Pszczoły...


wtorek, 15 marca 2011

Kiedy zobaczylam zdjecie tej tarty na blogu Moja Quchnia musialam ja zrobic. Autorka napisala, ze jej ciasto wyszlo troche za twarde wiec ja dolozylam odrobinke masla i wyszlo super. Krem do tarty jest wysmienity i swietnie komponuje z kwaskowatymi kiwi :) Polecam wyprobowac ...

Skladniki na ciasto:

  • 130 g maki pszennej
  • 2 lyzki brazowego cukru
  • 75 g masla
  • lyzka wody

Piekarnik nastawic do temperatury 200°C. Forme do tarty o srednicy 20 cm wysmarowac maslem.

Wszystkie skladniki wlozyc do malaksera i wyrobic ciasto. Wylepic nim forme. Piec okolo 10 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic.

Skladniki na krem:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 zoltka
  • 2 lyzki cukru pudru
  • 2 lyzeczki cukru waniliowego
Ponadto:
  • 2 - 3 owoce kiwi
  • tortenguss, lub galaretka

200 ml smietany kremowki zagotowac i odstawic do ostygniecia. Utrzec zoltka z cukrami i lekko ubic z wystudzona smietanka. Raz jeszcze podgrzac wszystko, uwazajac zeby sie nie zagotowalo. Krem pod wplywem ogrzania powinien zgestniec. Zdjac z palnika i wystudzic. Najlepiej przykryc folia spozywcza (wtedy nie bedzie sie tworzyc skorka na powierzchni). Po ostudzeniu wlozyc do lodowki. Pozostala kremowke ubic i wymieszac z zimnym kremem.

Gotowy krem wylac na upieczony spod. Ulozyc pokrojone owoce kiwi. Przygotowac tortenguss lub dowolna galaretke. Wylac na owoce i wlozyc do lodowki na kilka godzin. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

piątek, 18 lutego 2011

Dla milosnikow kokosu i kuleczek rafaello ;) czyli przede wszystkim mnie na pierwszym miejscu! Ciasto troche nietypowe, bez pieczenia bez dluzszych przygotowan, ale za to jakie cudowne :) kocham je od pierwszego razu kiedy je zrobilam. Mowie Wam sprobujcie i nigdy wiecej nie bedziecie chcieli jesc innego ciasta o smaku kokos! Przepis mam juz od dawna, zapisany w zeszycie. Niestety nie wiem skad i nie mam pojecia czyjego autorstwa. Z gory przepraszam ale i dziekuje "komus" za ten cudowny przepis. Jedno wiem, ze zmienilam cherbatniki Leibnitz na ciasteczka kokosowe :)

Skladniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 zoltka
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 lyzki maki pszennej
  • 150 g wiorek kokosowych
  • 4 cukry waniliowe
  • szklanka cukru
  • 250 g masla

Ponadto:

  • 100 g kokosu
  • 300 g ciasteczek kokosowych

Zoltka ubic z cukrem waniliowym i 4 lyzkami cukru. Dodac obie maki i 250 ml mleka. Zmiksowac. Pozostale mleko wlac do garnka, wsypac reszte cukru i wiorki kokosowe. Zagotowac. Zdjac z gazu i wlac mase jajeczna, caly czas mieszajac. Postawic raz jeszcze na gazie i mieszajac zagotowac. Zdjac i ostudzic co jakis czas mieszajac.

W miedzyczasie przyrumienic pozostale wiorki kokosowe.

W duzej misce ubic maslo na puch. Dodawac partiami ostudzony budyn kokosowy, za kazdym razem bardzo dobrze miksujac.

Ciasteczka kokosowe ulozyc na dnie duzej formy. Wylozyc 1/3 ilosci kremu, rozsmarowac. Powtorzyc czynnosc, zakanczajac na kremie. Posypac przyrumienionymi wiorkami kokosowymi. Mozna tez zrobic jakis wzorek. Wlozyc do lodowki na kilka godzin, lub na cala noc. Podawac. Gotowe :)

wtorek, 15 lutego 2011

Z okazji Walentynek przygotowalam jeszcze ciasto kokosowe w ksztalcie serca, nadziane kremowka waniliowa i kawaleczkami mango, zeby tego bylo malo ciasto jest polane lukrem z ziarnami marakuji. Uffff - bombowe polaczenie :) ale jakie pycha! Przepis znaleziony na stronie www.taste.com.au. Ciasto mozna przygotowac nie tylko w formie serca i tez na inne okazje :)

Skladniki na ciasto:

  • 125 g miekkiego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 wiorek kokosowych
  • 1 i 1/4 maki pszennej
  • 1 szklanka maslanki

Skladniki na nadzienie:

  • 300 ml smietany kremowki
  • 2 lyzki cukru waniliowego
  • 1 mango, obrane ze skorki i pokrojone w kosteczke

Skladniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g stopionego masla
  • 2 marakuje (ziarna)

Nagrzac piekarnik do 180°C. Wysmarowac tluszczem forme serca o srednicy 25 cm i 6 cm wysokosci. Wyscielic podloze papierem do pieczenia.

Maslo ubic mikserem recznym na puszysta mase. Dodac cukier i ubijac. Wbic jajka. Zmiksowac do poleczenia sie skladnikow. W dwoch partiach dodac kokos, przesiana make i maslanke. Wszystko ubic do powstania jednolitej masy. Przelac ciasto do formy i wlozyc do piekarnika.

Piec okolo 30 - 40 minut. Sprawdzic patyczkiem czy ciasto jest juz gotowe. Wyjac z piekarnika i ostudzic okolo 5 minut w formie. Wyjac z formy i ostudzic calkowicie.

Kremowke ubic z cukrem waniliowym na sztywno. Dodac kawaleczki mango i delikatnie wymieszac.

Ostudzone ciasto przekroic na dwie czesci. Na dolna czesc nalozyc krem i przykryc gorna czescia.

Wszystkie skladniki na lukier dobrze zmiksowac. Wylac na wierzch. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Kroic bardzo ostrym nozem i delektowac sie tropikalnym smakiem :)

 
1 , 2
| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi