Wpisy z tagiem: rozmaryn

środa, 08 czerwca 2016

Pomijajac ziemniaki, dosc lekkie i zdrowe danie. Jak zawsze latwe w przygotowaniu i boskie w smaku. Polecam bardzo :)

Skladniki na mieso:

  • 500 g piersi z indyka
  • po 3 galazki swiezego rozmarynu i tymianku
  • 1/3 cup bulionu warzywnego
  • 1/4 bialego wina
  • 1 lyzka oliwy z oliwek
  • 4 lyzki masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska
  • 5 pieczarek, pokrojonych w plasterki

Skladniki na ziemniaczki:

  • 4 ziemniaki, sredniej wielkosci
  • 2 lyzki ziol wloskich (bazylia, oregano, tymianek itp...)
  • 2 lyzki soli morskiej
  • 1 lyzka przyprawy Cajun (opcjonalnie)
  • 1/2 cup swiezo startego parmezanu
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • 4 zabki czosnku

Najpierw przygotujcie ziemniaczki. Umyc i ususzyc, pokroic wzdluz na 8 czesci. Wlozyc do duzej miski i pokropic oliwa z oliwek. Czosnek przecisnac przez praske i wymieszac z ziemniaczkami. Posypac startym parmezanem. Ziola wymieszac z sola w malej miseczce. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Ziemniaczki posypac ziolami i wylozyc na blaszce. Piec okolo 35 minut.

W miedzyczasie przeplukac piers z indyka i wysuszyc. Podzielic na 4 czesci, posolic i popieprzyc z obydwu stron. 

Na patelni rozgrzac oliwe z oliwek. Piersc z indyka podpiec okolo 1 minuty z kazdej strony. Wyjac z patelni. Wrzucic pieczarki i podsmazyc przez jedna, dwie minuty. Dodac biale wino i po chwili maslo. Mieszac do momentu rozpuszczenia sie masla i wlac bulion warzywny. Poddusic przez chwile. Dodac rozmaryn i tymianek i dusic przez kilka minut. Dodac piers z indynka. Po kilku minutach wszystko powinno byc gotowe. Podawac z goracymi, chrupiacymi ziemniaczkami. Smacznego :)



wtorek, 16 sierpnia 2011

Oto powiazanie do poprzedniego wpisu! To wlasnie do tego kurczaczka byly podane owe zapiekane pieczarki. Podane wszystko razem sprawia ze podczas kolacji bedziecie sie czuc jak w 5 - gwiazdkowej restauracji :) moze lekko przesadzam, ale polaczenie tych dwoch dan to naprawde cos niespotykanego na codzien ;) Przepis Asi, troche przeze mnie zmieniony... Wyprobujcie koniecznie!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 3 udka z kurczaka
  • opakowanie serka ziolowego dobrej jakosci
  • kilka lyzek oliwy z oliwek
  • 2 srednie cebule
  • kilka zabkow czosnku
  • swiezy rozmaryn
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Udka umyc i osuszyc. Cebule obrac i pokroic w osemki. Czosnek obrac i pokroic w plasterki. W naczyniu zaroodpornym ulozyc na dno cebule i posypac plasterkami czosnku. Udka kurczaka przepolowic, doprawic sola i pieprzem. Pod skore kazdej czesci wcisnac serek ziolowy i kawaleczki rozmarynu. Wszystkie ulozyc na cebuli i czosnku. Posmarowac oliwa z oliwek i wstywic do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac przez okolo godziny. Wyjac z piekarnika i podawac np. z zapiekanymi pieczarkami lub innymi dodatkami. Mniam pycha !!! Gotowe :)

I jeszcze jedno ujecie z calosci dania :)

| < Sierpień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
O autorze
Tagi