Wpisy z tagiem: Serek Ricotta

piątek, 11 lutego 2011

Cudem kupilam serek Ricotta, i w koncu postanowilam ja wykorzystac ;) Znaleziona na niemieckim forum küchengötter. Autor robi male tarty, ale z braku foremek na male tarty zrobilam jedna duza. Jest lekka, tylko troche slodka ale jaka aromatyczna. Puszysty krem z ricotty, zatopione w nim brzoskwinie z poleczeniem amaretto i ciasteczek amarettini dodaje jej niesamowitego smaku, takiego kojarzacego sie z Wlochami. Warto wyprobowac :)

Skladniki na 8 malych tartaletek lub jedna duza tarte o srednicy 28 cm:

  • 200 g maki pszennej
  • 80 g zimnego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko

Wszystkie skladniki wyrobic bardzo szybko do polaczenia sie skladnikow. Owinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na nadzienie:

  • kilka swiezych brzoskwin lub z puszki (okolo 400 g)
  • 20 g miekkiego masla
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 10 ciasteczek Amarettini
  • 250 g Ricotty
  • 2 lyzeczki budyniu waniliowego (proszku)
  • sok z polowy cytryny
  • 20 ml Amaretto

Forme na tarte wysmarowac 20 g miekkiego masla. Brzoskwinie, jesli uzywacie swiezych umyc, pozbyc sie pestki i pokroic na 8 czesci. Jesli natomiast uzywacie z puszki nalezy je wylac na sitko i dobrze odsaczyc z soku. Pokroic kazda polowke na 4 czesci. Ciasteczka Amarettini pokruszyc na male kawaleczki.

W misce miksera zmiksowac Ricotte, jajko, cukier, budyn waniliowy, amaretto i sok z cytryny.

Wyjac ciasto z lodowki. Rozwalkowac i wylozyc nim forme. Ponakluwac widelcem.

Wylac krem na przygotowany spod. Wcisnac brzoskwinie i posypac pokruszonymi ciasteczkami.

Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C (jesli macie piekarnik z termoobiegiem nastawcie tylko do 160°C). Wyjac i wystudzic w formie. Mozna podawac na lekko cieplo albo na zimno. Gotowe :)


poniedziałek, 08 listopada 2010


Dzis zaproponuje Wam cos nietypowego i dosc prostego do wykonania! Torcik laczy wiele smakow a jak smakuje? - brak mi slow, naprawde przepyszny! Z przepisu Jamiego Olivera, angielskiego kucharza, ktorego pewnie kazdy zna ;) Przepis odrobinke przeze mnie zmodyfikowany. Bardzo polecam!!!

Skladniki:

  • 115 g masla o temperaturze pokojowej
  • 125 g orzechow laskowych
  • 125 g cukru
  • 4 duze jaja
  • otarta skorka z jednej pomaranczy
  • 30 g maki pszennej
  • 125 g serka Ricotta
  • 2 lyzki maku
  • szczypta soli
  • 3 lyzki z czubkiem konfitury z moreli (u mnie truskawkowa- nie mialam innej)
  • 50 g czekolady gorzkiej (dobrej jakosci)

Skladniki na krem z Ricotty:

  • 125 g serka Ricotta
  • 250 ml smietany kremowki
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka z jednej laski wanilii

Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem i dno wylozyc papierem do pieczenia. Wstawic do lodowki. Orzechy wysypac na blaszke i wstawic do nagrzanego piekarnika. Podpiec na zloty kolor okolo 5 minut. Ostudzic. Wlozyc do foodprocesora i dokladnie zmielic. Nalezy uwazac zeby nie za dlugo je mielic zeby sie nie wydzielil olej z orzechow. Jesli ktos nie posiada w domu foodprocesora mozemy tez zmielic orzechy w inny sposob. Wziac sciereczke kuchenna, wysypac na nia orzechy i zlozyc jak koperte. Nastepnie udezyc kilka razy walkiem do ciasta i potem walkowac kilka razy i gotowe!

Maslo utrzec z cukrem na biala, puszysta mase. Dodawac pojedynczo zoltka jajek, miksujac po kazdym dodaniu. Dodac skorke z pomaranczy i raz jeszcze zmiksowac. Dodac przesiana make, Ricotte, orzechy i mak. Bardzo delikatnie wymieszac.

Bialka ubic ze szczypta soli na sztywna piane. Malymi partiami dodawac do masy orzechowej, tak aby masa pozostala puszysta. Przelozyc delikatnie mase do tortownicy.

Piec okolo 25-30 minut w 190°C. Ciasto powinno otrzymac lekko brazowy kolor. Mozna sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Jesli patyczek wlozony w srodek ciasta wyjdzie czysty znaczy to, ze ciasto juz jest upieczone :) ! Wyciagnac z piekarnika i odstawic do ostygniecia.

W miedzyczasie do malego garnka wlac 4 lyzki wody i dodac konfiture. Na bardzo malym ogniu, stale mieszajac, podgrzewac do momentu zagotowania.

Ciasto przekroic na dwie czesci. Kazda czesc posmarowac konfitura.

Kremowke ubic na sztywno pod koniec dodajac cukier i ziarenka wanilii. Wymieszac delikatnie z serkiem Ricotta. Pierwszy blat ciasta posmarowac 2/3 kremu. Nalozyc drugi blat i rozsmarowac pozostala iloscia kremu. Posypac starta czekolada i gotowe !!!

Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

 



| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi