Wpisy z tagiem: Czekolada Biala

niedziela, 13 marca 2011

Bardzo odswiezajaca i kruchutka tarta. Wypelniona kremem z mascarpone, pokryta truskawkami, polana galaretka i jakby tego bylo malo - czekolada biala i deserowa - polaczenie wszystkich smakow sprawia, ze tarta jest dosc ciekawym afrodyzjakiem ;) Przepis na spod od Jamiego Olivera - krem i reszta to moja zachcianka! Polecam ...

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Wstawic raz jeszcze bez papieru i piec kolejne 7 minut. Wyjac i ostudzic.

Skladniki na krem i nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone
  • 4 lyzki wina Marsala
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki cukru pudru
  • 500 g truskawek
  • galaretka truskawkowa lub czerwony tortenguss
  • czekolada biala i deserowa

Serek zmiksowac na gladko z winem Marsala. Smietane kremowke ubic na sztywno, dodajac pod koniec cukier puder. Wymieszac delikatnie z serkiem. Wylac krem na przygotowany spod. Truskawki umyc i pokroic. Rozlozyc rownomiernie na kremie. Przygotowac galaretke. Kiedy zacznie tezec wylac na truskawki. Ozdobic obiema czekoladami. Wstawic na przynajmniej 2 godziny do lodowki. Podawac - gotowe :)

niedziela, 02 stycznia 2011

Tak maslanych i wilgotnych muffinek bananowych jeszcze nie jadlam! Sa pyszne, rozplywaja sie w ustach jak mnmsy ;) a dodatek bialej czekolady i orzechow pekan nadaje im niepowtarzalnego smaku! Polaczenia jak dla mnie super. Przepis z ksiazki "Muffins" wydanej przez wydawnictwo "PARRAGON".

Skladniki na 16 muffinek:

  • 225 g maki pszennej
  • 1 i 1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 2 bardzo dojrzale banany
  • 125 g miekkiego masla
  • 125 g drobnego cukru
  • 2 krople aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • 4 lyzki drobno posiekanych orzechow pekan

Dodatkowo:

  • 100 g czekolady bialej
  • posiekane orzechy pekan

Piekarnik nastawic na 190°C. Przygotowac forme do muffinek i wylozyc ja papilotkami.

Make pszenna, proszek do pieczenia i sode oczyszczona przesiac do duzej miski. Banany rozplaszczyc widelcem. Maslo, cukier i aromat waniliowy zmiksowac na puszysta mase. Dodac jajka miksujac po kazdym. Dodac rozgniecione banany i kwasna smietane. Wsypac orzechy i wymieszac. Przelozyc ciasto do papilotek.

Piec okolo 20 minut do lekkiego zbrazowienia. Wystudzic na kratce.

Czekolade stopic nad para. Polac muffinki i posypac posiekanymi orzechami pekan. Gotowe ;)

poniedziałek, 08 listopada 2010

Lekka, puszysta z mala iloscia cukru i bez masla. Moi znajomi byli zachwyceni smakiem tych przepysznych buleczek i ja sama tez bylam zdziwiona ich lekkoscia i miekkoscia :) Przepis z "Ciasta na rozne okazje" zaprezentowanym na Kwestii smaku przez Asie! Ja od siebie tylko dodam ze nadzienie w buleczkach dodalam zeby urozmaicic smak, myslac ze beda za suche bez masla :) ale i bez nadzienia sa pelne smaku i ta lekkosc ach zeby sie przekonac, upieczcie sami! U mnie z podwojonej porcji skladnikow...

Skladniki:

  • 30 g drozdzy instant
  • 10 lyzek cukru
  • 2/3 szklanki cieplego mleka
  • 2 jajko
  • szczypta soli
  • 3 szklanki maki
  • 6 lyzki kakao
  • 6lyzki smietanki kremowki
  • 50 g czekolady bialej
  • 50 g czekolady deserowej
  • kakao i cukier puder do posypania

Make przesiac do duzej  miski. Drozdze, cukier, mleko, jajka i sol dodac do maki. Wszystkie skladniki dobrze zagniesc, tak aby powstalo gladkie, elastyczne ciasto. Podzielic na 2 czesci. Do jedej dodac kakao wymieszane ze smietanka kremowka. Oba ciasta przykryc sciereczkami i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia. Do podwojenia objetosci.

Po tym czasie podzielic oba ciasta na taka sama ilosc kulek, jasnych i ciemnych. Nadziewac ciemne kulki biala a jasne kulki deserowa czekolada. Ukladac na przemian w tortownicy (u mnie 28 cm) wczesniej wysmarowanej maslem i wylozonej papierem do pieczenia. Odstawic na okolo 45 minut do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 180 °C i piec okolo 20-25 minut. Jesli zaczna zbyt szybko lapac kolor, przykryc folia aluminiowa.


Po wyjeciu z piekarnika wystudzic. Biale kulki posypac kakaem, ciemne kulki cukrem pudrem. Podawac ze szklanka mleka, kawa lub herbatka.

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi