Wpisy z tagiem: Pieczywo pszenne razowe

środa, 02 lutego 2011

Chleb pszenny razowy z dodatkiem miodu i jajek. Mieciutki i slodkawy. Niesamowity smak. Pachnacy podczas pieczenia, wilgotny miazsz, pycha ;) Przepis znaleziony u Dorotus a pochodzacy od Beatrice Ojakangas z "Chleb. Pieczemy w domu" U mnie o troche innych proporcjach. Maka razowa tutaj gdzie mieszkam jest zbyt gruboziarnista. Chlebek polecam bardzo, bo jest naprawde wyjatkowy...

Skladniki na 2 bochenki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1 i 1/2 szklanki cieplej wody
  • 2 jajka o tempertaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/4 szklanki masla stopionego i ostudzonego
  • 3 szklanki maki pszennej zwyklej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej

W duzej misce zrobic rozczyn drozdzy z woda, odstawic na 5 minut, az drozdze sie spienia. Dodac jajka, miod, sol, maslo i make. Zagniesc, az ciasto bedzie gladkie i elastyczne, odstawic przykryte w cieple miejsce do wyrosniecia, az podwoi objetosc.

Po tym czasie ciasto wyrobic raz jeszcze, podzielic na 2 czesci. Uformowac bochenki i wlozyc do natluszczonych form o wymiarach 20 cm x 11 cm. Nakryc, pozostawic do wyrosniecia na okolo 45 minut.

Piec w temperaturze 190°C przez 30 - 35 minut, az stukajac w dno bochenka uslyszymy gluchy odglos. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 22 listopada 2010

Znany i chyba lubiany chlebek ze slonecznikiem. Pojawil sie juz na wielu blogach ! Zwany alzackim lub chlebkiem przyjazni. Jak dla mnie smakuje w sam raz miekki i lekko wilgotny miazsz tak jak lubie! Powinno sie go piec w tortownicy w ksztalcie kwiatu lub wienca. Ja go jednak upieklam w foremkach, takie ladne male kromeczki podobaja mi sie bardziej :). Latwy w przygotowaniu i dlugo zachowujacy swiezosc. Przepis od Bajaderki! Polecam...

Skladniki na dwa male bochenki:

  • 1 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki ziaren slonecznika
  • 4 lyzki oleju slonecznikowego
  • mak do posypania

Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier. Lekko wymieszac tak zeby drozdze sie rozpuscily. Wsypac przesiana make pszenna i jedna szklanke maki pszennej razowej. Wymieszac lyzka. Przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut.

Po tym czasie dodac slonecznik, olej i sol. Wszystko wymieszac. Caly czas mieszajac dodawac partiami pozostala jedna szklanke maki pszennej razowej, az do uzyskania miekkiego ciasta. Wyrobione ciasto przelozyc do lekko natluszczonej olejem  miski. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto lekko nacisnac i odgazowac, pozostawic na 10 minut zeby odpoczelo. W tym czasie posmarowac foremki maslem (u mnie o wymiarach 21 cm x 11 cm). Ciasto podzielic na dwie rowne czesci. Wlozyc do foremek, naciac kilka razy. Spryskac woda i posypac ziarnami maku i slonecznika. Odstawic do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla upewnienia sie czy chlebek jest juz dobrze upieczony, nalezy postukac od dolu. Jesli wyda gluchy odglos, znaczy, ze chlebek jest gotowy. Smacznego !!!

poniedziałek, 08 listopada 2010

Chlebek zdrowy i latwy w przygotowaniu. W oryginale zrobiony tylko z maki pszennej. U mnie pol na pol i zamiast ziaren slonecznika, dodalam platki owsiane gorskie. Smakuje naprawde super! Dlugo zachowuje swiezosc. Pasuje i do szynki i do dzemu. Nie za slony nie za slodki, taki w sam raz. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa "Körner-Buttermilch-Brot". To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 325 g maki pszennej
  • 325 g maki pszennej razowej
  • 20 g drozdzy instant
  • 500 ml maslanki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g platkow owsianych gorskich
  • odrobina masla do wysmarowania formek do chleba

W duzej misie miksera przesiac make pszenna, dodac make razowa i wamieszac. Maslanke podgrzac do letniej temperatury i wsypac do niej drozdze. Mieszac do rozpuszczenia. Wlac do mak. Dodac sol i ziarna. Zagniatac ciasto przez okolo 10 minut tak zeby ziarna byly rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Ciasto powinno byc elastyczne i latwo odchodzilo od reki. Miske z ciastem przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie przygotowac dwie foremki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Wysmarowac je maslem do polowy scianek. Rozgrzac piekarnik do 200°C.

Gdy ciasto jest juz gotowe, przelozyc je na blat oproszony maka. Raz jeszcze zagniesc. Podzielic na dwie rowne czesci, po czym uformowac dwa bochenki. Przelozyc je do foremek, naciac i popryskac woda. Posypac ziarnami i przykryc sciereczka. Odstawic na 15 minut do odpoczynku.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli ktos nie ma foremek moze tez upiec chlebki lub jeden duzy bochenek na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Trzeba pamietac ze czas pieczenia sie wydluzy.

Po upieczeniu wystudzic na kratce. Gotowe :)


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi