Wpisy z tagiem: Niemieckie smaki

wtorek, 09 sierpnia 2011

Tort - Tradycja z Frankfurtu nad Menem, wygladem przypominajacy Korone, ktora to przypomina o koronacjach dokonywanych we Frankfurcie! To na tyle z historia, teraz przejdzmy do rzeczy. Tort jest bardzo latwy w przygotowaniu i oczywiscie super dla tych wszystkich, ktorzy lubia torty z kremami maslanymi. Do tego kwasna konfitura z czerwonych porzeczek i chrupiacy krokant z orzechow laskowych! I znow bomba kaloryczna :) a co tam!!! Przepis z ksiazeczki doloczonej do formy do pieczenia Wienca z Frankfurtu (mozna uzyc formy do babki)...

Skladniki na ciasto:

  • 200 g masla o temperaturze pokojowej
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • skorka otarta z polowy cytryny
  • 6 jajek
  • 180 g maki pszennej
  • 120 g skrobi ziemniaczanej
  • 3 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 lyzka rumu

Skladniki na krem:

  • 500 ml mleka
  • opakowanie budyniu smietankowego, dobrej jakosci
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 250 g masla

Dodatkowo:

  • krokant z orzechow laskowych
  • 8 lub wiecej kandyzowanych wisni
  • sredni sloiczek konfitury z czerwonych porzeczek

Maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukier i cukier waniliowy. Dodac skorke z cytryny i zmiksowac. Dodawac jajka jedno po drugim, za kazdym razem dokladnie miksujac. W innym naczyniu wymieszac make pszenna, skrobie ziemniaczana i proszek do pieczenia. Przesiac do masy maslano - jajecznej i zmiksowac. Wlac rum i raz jeszcze zmiksowac do polaczenia sie w jednolita mase.

Gotowe ciasto wlac do wczesniej wysmarowanej maslem i obsypanej bulka tarta formy. Wstawic do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez okolo 50 minut. Koniecznie zrobic probe wykalaczka lub patyczkiem do szaszlykow. Po upieczeniu wyjac z piekarnika i natychmiast wylozyc na kratke i ostudzic. 

W miedzyczasie ugotowac mleko z cukrami. W 5 lyzkach mleka wymieszac proszek budyniu. Wlac na gotujace sie mleko. Raz zagotowac i przelac do miseczki. Nakryc natychmiast folia spozywcza i odstawic do ostygniecia. Maslo zmiksowac na puch, dodawac stopniowo ostudzony budyn i miksowac po kazdym dodaniu.

Ostudzone ciasto przekroic na trzy czesci. Ulozyc na talerzu dolna czesc. Posmarowac konfitura, nalozyc okolo 1/3 ilosci kremu. Nalozyc druga czesc, pokropic odrobinka rumu, posmarowac nastepna 1/3 ilosci kremu. Nalozyc gore tortu. Posmarowac calosc kremem, pozostawiajac odrobinke na rozetki. Obsypac calosc krokantem. Wycisnac rozetki, ulozyc kandyzowane wisnie na rozetkach. Wlozyc na okolo 1 godzine do lowodki zeby wszystko sie przegrylo smakiem. Kroic i podawac najlepiej ze swiezymi owocami! S'il vous plaît i gotowe :) Zycze smacznego!!!





czwartek, 04 sierpnia 2011

Dzis kolej na najlepsze ciasto, ktore mozna zjesc w Niemczech - Bienenstich, czyli "użądlenie pszczoły". Super nazwa co nie? Ale z ciastem jakos nie ma nic wspolnego, bo to przeciez sama przyjemosc jesc tak pycha ciasto :) Najlepsze w tym wszystkim jest gora, chrupiace platki migdalow, slodziutkie, o miodowych posmaku. Do tego pyszny krem waniliowy i mieciutkie ciasto drozdzowe. Przepis z gazetki "Freizeitwoche". Polecam wyprobowac. Ach i koniecznie zrobcie w mniejsej formie, bedzie wyzszy i tez z grubsza warstwa kremu!

Skladniki:

  • 125 g + 3 lyzki mleka
  • 250 g maki pszennej
  • 21 g swiezych drozdzy
  • 125 g cukru
  • 1 jajko
  • 125 g miekkiego masla
  • odrobinka soli
  • 2 lyzki miodu
  • 200 g platkow migdalowych
  • 500 g smietany kremowki
  • 1 paczuszka sosu waniliowego (proszek do przygotowania sosu waniliowego dla 250 ml mleka, bez gotowania, np. Dr. Oetkera)
  • maslo i maka do natluszczenia i opsypania formy

Do malego rondelka wlac 125 ml mleka i podgrzac do letniej temperatury. Make przesiac do duzej miski, zrobic wglebienie. Pokruszyc drozdze i wsypac do dolka, dodac 25 g cukru i wlac mleko. Lekko wymieszac. Przykryc czystym bawelnianym reczniczkiem i odstawic w cieple miejsce na okolo 15 minut. Po tym czasie dodac jajko, 50 g masla, 25 g cukru i szczypte soli. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto, w razie potrzeby dodac maki. Ponownie przykryc i odstawic tym razem na 30 minut w cieple miejsce. 

W miedzyczasie przygotowac polewe migdalowa. Do sredniej wielkosci garnka wsypac platki migdalowe, dodac 75 g masla, 75 g cukru i miod. Ciagle mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac do momentu lekkiego zarumienienia sie masy. Zdjac z palnika i szybko wmieszac 3 lyzki mleka. Odstawic na bok do ostudzenia.

Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Przygotowac tortownice o srednicy 26 cm. Wysmarowac maslem i opruszyc odrobinka maki. 

Wyrosniete ciasto wylozyc na stolnice opruszona maka. Krotko ugniesc i rozwalkowac na okrag o srednicy 26 cm. Przelozyc ciasto do tortownicy. Przykryc i pozwolic raz jeszcze podrasnac okolo 10 minut. Polewe migdalowa rozlozyc rownomiernie na ciescie. Wlozyc do nagrzanego piekarnika i piec przez okolo 20 minut w temperaturze 175°C. Wylaczyc piekarnik, zostawiajac ciasto w srodku przez okolo 5 minut. po tym czasie wyjac i ostudzic na kratce.

Pozbyc sie obreczy tortownicy. Ciasto przekroic na dwie czesci. Gorna czesc pokroic na 8 kawalkow, lub na wiecej lub mniej :) Zaczac ubijac kremowke, caly czas wsypujac proszek sosu waniliowego. Gotowym kremem posmarowac dolna czesc ciasta. Nalozyc kawalki gornej czesci i wstawic do lodowki, conajmniej na 1 godzine. Gotowe :) Mam nadzieje, ze bedziecie sie delektowac smakiem Użądlenia Pszczoły...


piątek, 11 marca 2011

Kolejna propozycja niemieckiego i szybkiego do wykonania ciasta. Bardzo miekkie i pyszne z chrupiacymi platkami migdalow i o niebianskim smaku maselka :) Do tego Crème fraîche i konfitura ze sliwek mmmm.... pycha :) Przepis z czasopisma LECKER. Polecam ...

Skladniki na blaszke o wymiarach 32 cm x 38 cm:

  • 200 g smietany kremowki
  • 200 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 210 g maki pszennej

Skladniki na wierzch:

  • 125 g masla
  • 6 lyzek mleka
  • 200 g platkow migdalowych
  • 100 g cukru

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Smietane kremowke wlac do duzej miski i ubic na sztywno. Dodawac partiami cukier i cukier wnailiowy ze szczypta soli i ubijac. Wbic jajka caly czas miksujac. Przesiac make z proszkiem do pieczenia. Zmiksowac tylko do polaczenia sie skladnikow. Wylac do prygotowanej formy i wyrownac. Wstawic do piekarnika i piec okolo 15 minut.

W tym czasie w malym rondelku rozpuscic maslo. Dodac mleko, cukier i platki migdalowe. Po 15 minutach wyjac ciasto z piekarnika rozlozyc rownomiernie mieszanke migdalowa. Wstawic ponownie do piekarnika i piec okolo 15 minut. Platki migdalowe powinny zlapac ladny rumiany kolor. Wyjac z piekarnika. Wystudzic na kratce. Kroic po calkowitym wystudzeniu. Podawac z Crème fraîche i konfitura sliwkowa, lub jesli ktos nie lubi takie same ciacho np. ze szklanka zimnego kakao smakuje tez wysmienicie. Gotowe ;)

środa, 16 lutego 2011

"Prasselkuchen" to niemieckie ciasto-krajanka pochodzace z regionow Sachsen ale i tez Slaska. Nazywane takze Blitzkuchen - co oznacza szybkie jak piroun ciasto - w znaczeniu szybkosci przygotowania ;) Z racji tego, ze wczoraj moj szef obchodzil urodziny, i uwielbia to ciacho, postanowilam je w koncu zrobic. Podarowalam mu je jako prezent :) wiecie co otrzymalam w zamian? Ogromny usmiech na twarzy. Powiedzial, ze bylo przepyszne, ze od kilku lat juz go nie jadl, i ze mi bardzo dziekuje! Milo mi sie zrobilo :) Pozwolilam sobie zrobic druga porcje, zeby sprobowac czy naprawde jest takie dobre jak zachwalali. Jedno Wam powiem - sprobowalam i nie moglam zaprzestac na jedzeniu :) No tak ale powracajac do ciasta - jest naprawde bardzo szybkie do zrobienia i jakie pyszne. Proste bo to tylko ciasto francuskie z kruszonka i lukrem. A nazwa pochodzi od tego, ze podczas gryzienia trzeszczy miedzy zebami.  Przepis zaczerpnelam z Ksiegi "Die echte deutsche Küche" Sabine Sälzer i Gudrun Ruschitzka. Polecam ...

Skladniki na okolo 30 sztuk:

  • okolo 300 g ciasta francuskiego (u mnie gotowe)
  • 200 g maki pszennej
  • 100 g cukru
  • 125 g masla
  • szczypta soli

Lukier:

  • 100 g cukru pudru
  • 2 - 3 lyzki soku z cytryny
  • 1 lyzka roztopionego masla

Piekarnik nagrzac do temperatury 225°C.

Ciasto francuskie rozmrozic. Rozwalkowac bardzo cienko, podsypujac maka. Pokroic na prostokaty. Posmarowac lekko woda. Blachy przeplukac zimna woda. Poukladac na nich prostokaty.

Przygotowac kruszonke mieszajac make, maslo, cukier i szczypte soli miedzy palcami. Nalozyc kruszonke na prostokaty. Wstawic do piekarnika i piec na rumiany kolor, okolo 10 - 15 minut.

W miedzyczasie zmieszac wszystkie skladniki na lukier.

Gotowe upieczone ciastka wyjac z piekarnika i natychmiast posmarowac lukrem. Przechowywane w metalowm pudelku zachowuja bardzo ale to bardzo dlugo swiezosc :) Zycze smacznego...

piątek, 11 lutego 2011

A teraz znow cos niemieckiego, tym razem z Bawarii. Chlebek z dodatkiem podsmazonej na masle cebulki. Miekki, soczysty i pachnacy podczas pieczenia. Bardzo latwy w przygotowaniu i dlugo zachowuje swiezosc. Mi on bardzo ale to bardzo smakuje. Mozna go podjadac bez masla i bez dodatkow ot taki sam w sobie jest juz smaczny :) Przepis ze stronki marions-kochbuch.de. Polecam...

Skladniki na 2 srednie bochenki lub jeden wielki:

  • 700 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 450 ml letniej wody
  • 2 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 150 g podsmazonej na masle cebulki (okolo 300 g swiezej)
  • 3 lyzki masla

Cebulke obrac i pokroic w kosteczke. Podsmazyc na masle do uzyskania zlotego koloru.
Ostudzic.

Make przesiac do miski, wymieszac z sola. Wode podgrzac do letniej temperatury. Wsypac drozdze i cukier. Wymieszac do momentu rozpuszczenia sie drozdzy. Wlac do maki. Dodac podsmazona i ostudzona cebulke. Wyrobic gladkie dosc luzne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

W tym czasie nagrzac piekarnik do 220°C. Wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda.

Ciasto wyjac z miski, raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac chlebki. Ulozyc na blaszce i posypac maka. Naciac ostrym nozem. Wlozyc natychmiast do nagrzanego pieca.

Piec okolo 10 minut. Potem temperature obnizyc do 180°C i piec kolejne 20 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

czwartek, 10 lutego 2011

A dzis cos niemieckiego i przepysznego ;) ciasto drozdzowe ze sliwkami. To specjalnosc prowincji, w ktorej mieszkalam w niemczech - Rheinland-Pfalz. Ciasto to podaje sie do zupy kartoflanej- smiecznie co nie? - no ale kazdy kraj to obyczaj. Ja kocham to ciasto ponad zycie. Powiem szczerze, ze jako polka jem je bez zupy. Cieple, mieciutkie i aromatyczne moglabym zjesc cale na jeden raz. Ciasto samo w sobie ma bardzo fajna konsystencje, jest miekkie i lekko slodkie. Oryginalnie powinno byc nafaszerowane sliwkami az po brzegi, ja niestety nie moglam kupic wiecej sliwek w poblizszym sklepie bo tylko tyle mieli :) ale i tak jest niesamowite. Przepis pochodzi z ksiegi "Die echte deutsche Küche" Sabine Sälzer i Gudrun Ruschitzka. Musicie je zrobic :)

Skladniki na ciasto o srednicy okolo 30 cm:

  • 400 g maki pszennej
  • 10 g drozdzy suchych (lub dwa razy tyle swiezych, tylko pamietac, ze jesli uzywacie swiezych drozdzy, nalezy zrobic wczesniej rozczyn)
  • 50 g cukru
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g miekkiego masla

Ponadto:

  • 1,8 kg sliwek ( u mnie tylko 1 kg)
  • 50 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego

Make przesiac do miski. Dodac sol i roztopione maslo. W malym rondelku, podgrzac mleko. Rozpuscic w nim drozdze, dodac cukier i jajko. Zmiksowac. Dodac miksture do maki. Wyrobic gladkie elastyczne ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Nastawic piekarnik na 200°C. Blache wylozyc papierem do pieczenia.

Sliwki umyc, wypestkowac i kazda pokroic na 8 czesci.

Wyrosniete ciasto jeszcze raz krotko wyrobic. Rozwalkowac na placek. Ulozyc sliwki. Posypac zmieszanymi cukrami. Zostawic na okolo 15 minut do podrosniecia. Wstawic do piekarnika i piec okolo 30 minut. Wyjac ostudzic przez kilka minut i podawac jeszcze cieple :) Gotowe ...

sobota, 29 stycznia 2011

Chyba nie mam uczuc dla tych wszystkich z Europy ;) u mnie same jakies letnie ciasta! Ale prosze o zrozumienie - tu gdzie mieszkam jest po prostu przez caly rok lato. Propozycja niemieckiego ciasta z owocami. Bardzo swieze i przepyszne ciasto. Takie w sam raz na upaly :) Przepis z ksiazeczki dolaczonej do formy "Kaiser". Dla pocieszenia - ciasto to mozna tez robic z owocami zimy :)

Skladniki na forme o srednicy 30 cm:

  • 3 jajka
  • 115 g masla
  • 115 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 230 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 4 lyzki dzemu sliwkowego
  • 250 ml mleka
  • budyn smietankowy
  • 3 lyzki cukru
  • owoce
  • tortenguss lub galaretka

Jajka wbic do miski i zmiksowac na piane. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Wlac mleko, dodac cukry, sol i maslo. Wszystko zmiksowac. Przelozyc do natluszczonej formy. Wyrownac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic.

Dzem wlozyc do malego rondelka i podgrzac. Rozsmarowac na ostudzonym spodzie. Ugotowac budyn zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dodajac 3 lyzki cukru. Wylac jeszcze goracy na dzem. Przestudzic okolo 5 minut. Ulozyc owoce na budyniu. Przygotowac tortenguss lub galaretke. Jak zacznie tezec polac po owocach. Wlozyc na conajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z bita smietana i odrobinka dzemu sliwkowego. Gotowe :)

wtorek, 18 stycznia 2011

Najpopularniejszy niemiecki tort, znany na caly swiat. Jest dosc pracowchlonny, ale uwierzcie mi oplaca sie go robic, bo smakuje wysmienicie. Zlozony z czekoladowego biszkopta, osadzonego na kruchym spodzie aromatyzowanej kremowki, czeresni no i Kirschwasser (brandy tworzonego z czeresni rosnacych w Czarnym Lesie).

Na poczatek troche historii ;) otoz kto i gdzie stworzyl ten przepis. Jest wiele powiesci i pomowien na temat: kto jest pierwszym cukiernikiem, gdzie wogole powstal tort i dlaczego. Napisze Wam kilka z nich :)

"Ludzie zamieszkujacy region niemiec zwany Schwarzwaldem, sa przekonani, ze ten wlasnie zostal tam wykreowany. Powodem sa czeresnie rosnace wlasnie w tym regionie ale i Kirschwasser - brandy czeresniowe, takze produkowane w Schwarzwaldzie. Kombinacja czeresni, kremowki i brandy czeresniowego byla juz dawno znana, wbrew pozorom nie jako tort ale jako desert. Podgotowane czeresnie byly podawane z kremowka i dla doroslych z Kirschwasser. Potem ktos stworzyl biszkopta czekoladowe i ot powstal tort - krol w bieli, czerwieni i czerni.

Cukiernik Josef Keller byl pierwszym, ktory oglosil w 1915 roku, w dawnej Prominentencafe Agner w Bad Godesberg wynalezienie tortu z Czarnego Lasu. To jednak nie jest w 100 % pewne i potwierdzone dowodami.

Drugim cukiernikiem byl niejaki Erwin Hildenbrand, ktory w 1920 roku pracowal i stworzyl w Schwarzwaldzie tego wlasnie torta. Sa dowody i podpisane przez niego zdjecia z 1936 roku, jak przygotowywac tort".

No coz historia historia. Wiecej na ten temat mozecie przeczytac na stronie "www.kirschtorte.de", z ktorej tez zaczerpnelam troche historii.

Skladniki na kruchy spod:

  • 125 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 50 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 75 g masla
  • okolo 2 lyzek lodowatej wody

Wszystkie skladniki szybko wyrobic. Wcisnac w tortownice o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 15 minut. Wyjac i dobrze wystudzic.

Skladniki na czekoladowy biszkopt (nalezy przygotowac 1 z 8 jajek lub 2 z 4 jajek):

  • 4 jajka
  • 100 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g maki pszennej
  • 25 g maki ziemniaczanej
  • pol lyzeczki proszku do pieczenia
  • 20 g dobrej jakosci kakao

Skladniki na nadzienie:

  • 1 l smietany kremowki
  • 50 g cukru
  • 3 blaty zelatyny
  • 500 g czeresni
  • 250 ml soku z czeresni
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 300 ml Kirschwasser (brandy z czeresni)

Dodatkowo:

  • czeresnie do ozdoby
  • czekolada
  • kilka lyzeczk dobrej jakosci dzemu czeresniowego

Na biszkopt jajka wbic do miski i ubijac je miserem recznym nastawionym na najszybsza predkosc przez 1 minute. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i w przeciagu nastepnej minuty dodac partiami do ubijanych jajek, nie przestawac ubijac. Ubijac dodatkowe 2 minuty. Make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiac do masy jajecznej i zmiksowac bardzo krotko na najslabszych obrotach, tylko do polaczenia sie skladnikow. Natychmiast przelac do tortownicy wczesniej wysmarowanej maslem i posypanej kasza manna. Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic. W taki sam sposob przygotowac nastepny biszkopt. Nie bedziecie mogli uwierzyc jak rowne biszkopty Wam wyjda ;) nalezy jednak bardzo trzymac sie czasu ubijania.

Przygotowac nadzienie. Sok czeresniowy zagotowac, dodac rozpuszczona w dwoch lyzkach wody make ziemniaczana i caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zdjac z palnika. Wmieszac wydrylowane czeresnie. Zostawic do ostudzenia. Przed nalozeniem na blaty zmieszac z 50 ml Kirschwasser.

Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Jak zacznie sie robic galaretowata, wycisnac i przelozyc do rondelka z podwojnym dnem. Rozpuscic ja na bardzo malym ogniu. Wlac 100 ml Kirschwasser i odstawic na kilka minut. Ubic kremowke z cukrem na sztywno. Kiedy masa zelatynowa zacznie robic sie galaretowata wlewac ja powoli do ubitej kremowki i delikatnie wymieszac.

Najlepsza czesc pracy skladanie tortu :)

Oba biszkopty przekroic na dwie czesci.

Na talerzu ulozyc kruchy spod. Posmarowac go kilkoma lyzkami dzemu czeresniowego. Nalozyc pierwszy blat biszkopta, pokropic go Kirschwasser. Wylozyc 1/3 masy czeresniowej. Na to okolo 1 cm kremowki. Nalozyc kolejny blat i powtorzyc czynnosc. Ostatni nalozony blat tylko pokropic Kirschwasser. Wysmarowac caly tort kremowka, zostawiajac odrobinke do ozdobienia. Boki obsypac starta czekolada. Na gorze zrobic kilka kleksow z pozostalej kremowki, nakladajac na kazdy czeresnie. Tort wlozyc do lodowki i dobrze schlodzic. Tort bedzie dosc wysoki, ale taki ma tez byc. Gotowe :)


 

 

sobota, 25 grudnia 2010

Kolejne niemieckie ciasteczka ;) tym razem troche nietypowo robione bo wyciskane przez maszynke do miesa. Tak wlasnie ;) sa bardzo chrupiace i nie miekkna jak inne ciasteczka po upieczeniu, a to chyba przez to, ze ciasto jest twarde. No coz jak dla mnie smakuja super. Przepis z Ksiegi Dr. Oetkera "Backen". Propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki:

  • 250 g masla
  • 250 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 3 zoltka
  • otarta skorka z jednej cytryny
  • 500 g maki pszennej
  • 6 g proszku do pieczenia
  • 2 lyzki mleka

Ponadto:

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 20 g masla

Miekkie maslo utrzec na puch, stopniowo dodawac cukry. Dodac zoltka miksujac po kazdym. Make pszesiac z proszkiem do pieczenia. Dodawac do masy po lyzce, caly czas miksujac. Krotko przed dodaniem calej maki dolac mleko. Wyrobic dosyc twarde ciasto. Tak gotowe ciasto przekozyc do maszynki do miesa ze specjalnymi koncowkami. Wyciskac ciasteczka o takiej dlugosci i formie jak sobie zyczycie. Ciasto mozna rwac i formowac na blaszcze wylozonej papierem do pieczenia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 175°C przez okolo 10 minut. Wyciagnac z piekarnika i wystudzic. Czekolade rozpuscic nad para, dodac maslo, wymieszac. Dekorowac ciasteczka. Gotowe ;)

Zdecydowanie najlepsze niemieckie ciasteczka swiateczne jakie jadlam! Mieszkajac w Niemczech poczestowano mnie raz i zaraz sie w nich zakochalam. Chyba nie ma jednego domu niemieckiego, w ktorym by tych ciasteczek brakowalo w Swieta ;) Sa pyszne tak mocno waniliowe i chrupiace hmnn... super niesamowity smak! Przepis zaczerpniety z ksiegi Dr. Oetkera "Backen". Jesli ktos lubi wanilie to te ciasteczka beda w sam raz ;)

Skladniki:

  • 250 g maki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 125 g bardzo drobnego cukru do wypiekow
  • 8 g cukru waniliowego
  • ziarenka wyluskane z jednej laski wanilii
  • 3 zoltka
  • 200 g bardzo zimnego masla
  • 125 g zmielonych migdalow (wczesniej obranych ze skorki)

Ponadto:

  • cukier puder do posypania

Make przesiac na stolnice i wymieszac z proszkiem do pieczenia. W srodku zrobic dolek. Wsypac do niego cukry i wbic zoltka jajek. Wyrobic gesta mase. Zimne maslo pokroic na male kawaleczki i polozyc na ciescie. Posypac zmielonymi migdalami i bardzo szybko wyrobic ciasto. Rolowac w ruloniki o srednicy 1 cm. Podzielic na czesci o dlugosci 2 cm. Nastepnie kazda czesc formowac w rozki, pozostawiajac konce ciensze niz srodek. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.

Piec okolo 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac z piekarnika i jeszcze gorace posypac cukrem pudrem. To bedzie sprawialo ze rozki beda super chrupiace. Gotowe ;)

 
1 , 2
| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi