Wpisy z tagiem: Angielskie smaki

środa, 02 marca 2011

Kolejna propozycja pysznej rybki - u mnie Corvina - w oryginale byl Kabeljau - typ bialej ryby w Niemczech. Mozna uzyc dowolnej bialej rybki :) Przepis Jamiego Olivera - angielskiego kucharza. Bardzo proste w przygotowaniu, aromatyczne i jakie smaczne ... Polecam bardzo :) Propozycja do akcji miksera kulinarnego.

Skladniki dla 4 - 6 osob:

  • 1 duza cebula, obrana i pokrojona w kosteczke
  • 1 sredniej wielkosci por, umyta i pokrojona w plasterki
  • 5 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 sredniej wielkosci cukinie, przekrojone wzdluz
  • 1 kg ziemniakow, obranych ze skorek i pokrojonych w 2 cm kostke
  • 2 sardele (u mnie sardynki w sosie pomidorowym)
  • 250 ml bialego wina
  • 550 ml mleka
  • 550 ml wywaru rybnego lub ziolowego, warzywnego jaki kto ma w domu
  • 1 kg filetow bialej ryby
  • sol morska, czarny pieprz
  • 1 garsc pietruszki
  • 1 wiazka mlodej cebulki
  • swieza kolendra
  • sok z polowy cytryny

W duzym garnku rozgrzac oliwe z oliwek. Wrzucic cebulke i por i poddusic okolo 5 minut. Cukinie obrac i pozbyc sie lyzka miekkiego miazszu. Twarda czesc zetrzec na tarce o grubych oczkach do garnka. Dodac pokrojone w 2 cm kostke ziemniaki. Wszystko dobrze przemieszac. Dodac sardele. Podwyzszyc ogien palnika i dolac wino. Kiedy wino zacznie sie prawie gotowac dolac mleko i wywar. Gotowac przez okolo 30 minut  lub do momentu kiedy ziemniaki beda miekkie. Nalozyc filety rybne i gotowac przez kolejne 15 minut. Od czasu do czasu mozna spokojne mieszac drewniana lyzka rozdzielajac rybe na mniejsze kawalki. Filety rybne powinny sie lekko rozpadac, wtedy tez beda gotowe. Przyprawic sola i pieprzem.

Pietruszke posiekac i zmieszac z kolendra i mloda cebulka. Dodac sok wycisniety z polowy cytryny. Wlac odrobinke oliwa z oliwek. Wymieszac.

Gotowy gulasz rybny przelozyc do talerzy lub miseczek i na gorze rozlozyc ziola. Podawac - Gotowe :)

 

czwartek, 11 listopada 2010

Niby nazywaja sie Muffins ale nie maja nic wspolnego z tymi Muffinkami, ktore wszyscy znaja ;) taka tylko nazwa! Angielskie Muffins sa bardzo nietypowymi buleczkami pszennymi, pieczone UWAGA- na patelni a nie w piekarniku! I wykrajane na kszatl okregow! Slyszal ktos juz o angielskim typie brunchu -Eggs Benedickt ? Jesli tak to super bo wlasnie do tego sniadanka uzywa sie Englisch Muffin ;) ! Bardzo smaczne nawet z samym maselkiem, puszyste i mieciutkie! Polecam wyprobowac! Najlepsze w dniu pieczenia! Przepis z marions-kochbuch.de ...

Skladniki na okolo 10 buleczek:

  • 450 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 250 ml mleka
  • 10 g maki ryzowej (u mnie kasza manna)
  • 1/2 lyzki oleju slonecznikowego

Do duzej misy miksera przesiac make, dodac drozdze, cukier i sol. Wszystko wymieszac. Dolac cieple mleko i wyrobic bardzo gladkie ciasto, ktore latwo bedzie odchodzic od misy miksera. Gotowe ciasto wlozyc do plastikowej miski i przykryc szczelnie. Miske wlozyc do naczynia z goraca woda. Po okolo 30-40 minutach ciasto powinno byc juz dobrze wyrosniete. Wyjac ciasto na stolnice oproszona maka. Raz jeszcze zagniesc i rozwalkowac na grubosc 1 cm. Szklanka o srednicy 8 cm wycinac okregi. Gotowe okregi ukladac na blaszce oproszonej maka ryzowa lub jesli ktos nie ma to kasza manna. Pozostale ciasto raz jeszcze zagniesc i wyciac reszte buleczek. Przykryc czystym reczniczkiem kuchennym i pozostawic na kolejne 20 minut do napuszenia.

Smarowac patelnie olejem slonecznikowym ale bardzo cieniutko, tak zeby tylko powstala lekka powloczka oleju. Nakladac jednorazowo 5 buleczek na patelnie i piec przez 6-7 minut. W polowie czasu pieczenia przewrocic buelczki na druga strone. Angielskie Muffinki sa gotowe kiedy uzyskaja zloto-brazowy kolor. Studzic na kratce. I gotowe :) !



| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi