Wpisy z tagiem: Czeskie smaki

poniedziałek, 08 listopada 2010


Od kiedy ujrzalam zdjecie tych rogalikow na blogu Palachinki, chcialam je wybrobowac :) Jako dziewczynka bylam z rodzicami w Czechach i cos takiego podobnego tam jadlam. Nie przypominam sobie czy to tez byly rogaliki, ale jakos mnie ciagnelo do ich zrobienia! Wiecie co czulam jedzac je? - ten sam smak, ktory pamietalam z pobytu w Czechach :) ! Niesamowite uczucie ... Polaczenie kokos i kakao hmnnn.... to lubie. Sa troche pracochlonne ale jak dla mnie bylo warte :)

Starter:

  • 250 ml mleka
  • 2 lyzki cukru
  • 7 g drozdzy instant

Do miseczki o pokemnosci 500 ml wlac 250 ml cieplego mleka, dodac cukier i drozdze. Wymieszac i przykryc sciereczka. Odstawic w cieple miejsce do podwojenia wielkosci.

Skladniki na ciato:

  • 3 jajka
  • 250 ml oleju slonecznikowego
  • 4 lyzki kakao
  • 150 g wiorek kokosowych
  • okolo 1 kg maki pszennej

Jajka ubic mikserem az powstanie biala piana. Wlewac cieniutkim strumieniem olej caly czas miksujac. Dodac STARTER i delikatnie wymieszac.

Przygotowac dwie duze miski. Gotowa mieszanke jajeczna podzielic na pol i przelac jedna polowe do jednej i druga polowe do drugiej miski. Do jednej z misek wsypac 4 lyzki kakao i tyle maki, zeby przy zagniataniu ciasta powstalo elastyczne ale nie za twarde ciasto. Do drugiej miski wsypac 150 g wiorek kokosowych i znow dosypywac tyle maki, aby powstalo gladkie, elastyczne ciasto. Obie miski przykryc czysta sciereczka i odstawic na chwile do odpoczecia (ja odczekalam 20 minut).

Po tym czasie oba ciasta podzielic na cztery kule.


Wziac jedna ciemna kule i rozwalkowac ja na okrag o grubosci 3-4mm (ja sobie pomoglam dnem tortownicy).

Nastepnie w ten sam sposob rozwalkowac nastepna kule i nalozyc ja na ciemny okrag.


Za pomoca noza do pizzy podzielic okrag na 8 czesci (trojkatow). Trojkaty zwijac wzdluz dluzszego boku, tak aby powstal rogalik. Tak powstale rogaliki ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Z pozostalymi kulami ciasta postapic podobnie :)


Piec w temperaturze 180°C przez okolo 15-20 minut.

Syrop:

  • 500 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 500 ml wody

Do garnka z grubym dnem wsypac cukier, dodac cukier waniliowy i zalac woda. Gotowac na malym ogniu do zgestnienia. Lekko przestudzic.

Kazdy rogalik ponakluwac wykalaczka i maczac w syropie (dziurki pomoga lepiej wchonic syrop). Odstawic na kratce do odciekniecia. Gotowe :)



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi