Wpisy z tagiem: Maka pszenna razowa

poniedziałek, 17 stycznia 2011

Ochota na cos niesamowitego i do tego zdrowego? Mojej wlasnej kreacji - chleb razowy! Na zasadzie prob i bledow cel osiagniety. Chlebus jest przepyszny. Zawiera ziarna i gruboziarnista make razowa. Pasuje zarowno do szyneczki jak i dzemu :) Z racji tego, ze ja kazdego dnia sie nim zachwycam, polecam go bardzo!

Skladniki na 2 bochenki:

  • 275 g maki pszennej razowej gruboziarnistej
  • 400 g maki pszennej zwyklej lub chlebowej
  • 1 lyzeczka soli
  • 1 lyzeczka cukru
  • 2 lyzeczki drozdzy instant
  • 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2/3 szklanki platkow owsianych razowych
  • 500 g letniej wody
  • 30 g masla

Make pszenna zwykla pszesiac, dodac make razowa. Dodac ziarna, sol i cukier. Wymieszac. Do malego rondelka wlac wode i podgrzac do temperatury letniej. Rozpuscic w niej drozdze. Wlac do maki. Na koncu dodac maslo. Wyrobic ciasto, ktore bedzie odchodzilo od brzegow miski. Przykryc sciereczka i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice oproszona maka. Raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na dwie czesci.

Dwie foremki o wymiarach 11 cm x 22 cm wysmarowac maslem. Wlozyc bochenki do foremek. Zostawic przykryte reczniczkiem do napuszenia. Przed pieczeniem popryskac woda i posypac ziarnami. Naciac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez okolo 25 minut. Po 20 minutach wyjac z foremek i piec okolo 5 do 10 minut bez foremek. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 08 listopada 2010

Chlebek zdrowy i latwy w przygotowaniu. W oryginale zrobiony tylko z maki pszennej. U mnie pol na pol i zamiast ziaren slonecznika, dodalam platki owsiane gorskie. Smakuje naprawde super! Dlugo zachowuje swiezosc. Pasuje i do szynki i do dzemu. Nie za slony nie za slodki, taki w sam raz. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa "Körner-Buttermilch-Brot". To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 325 g maki pszennej
  • 325 g maki pszennej razowej
  • 20 g drozdzy instant
  • 500 ml maslanki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g platkow owsianych gorskich
  • odrobina masla do wysmarowania formek do chleba

W duzej misie miksera przesiac make pszenna, dodac make razowa i wamieszac. Maslanke podgrzac do letniej temperatury i wsypac do niej drozdze. Mieszac do rozpuszczenia. Wlac do mak. Dodac sol i ziarna. Zagniatac ciasto przez okolo 10 minut tak zeby ziarna byly rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Ciasto powinno byc elastyczne i latwo odchodzilo od reki. Miske z ciastem przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie przygotowac dwie foremki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Wysmarowac je maslem do polowy scianek. Rozgrzac piekarnik do 200°C.

Gdy ciasto jest juz gotowe, przelozyc je na blat oproszony maka. Raz jeszcze zagniesc. Podzielic na dwie rowne czesci, po czym uformowac dwa bochenki. Przelozyc je do foremek, naciac i popryskac woda. Posypac ziarnami i przykryc sciereczka. Odstawic na 15 minut do odpoczynku.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli ktos nie ma foremek moze tez upiec chlebki lub jeden duzy bochenek na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Trzeba pamietac ze czas pieczenia sie wydluzy.

Po upieczeniu wystudzic na kratce. Gotowe :)


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi