Wpisy z tagiem: Kwasna smietana

sobota, 13 listopada 2010

Nic tu dodac, nic ujac! Prosta, malo slodka i smakujaca bardzo swiezo tarta z kremem z kwasnej smietany i czeresniami! Przepis na perfekcyjne slodkie ciasto kruche zaczerpniety od Jamiego Olivera - NIEZAWODNY! A krem od Dorotki! Najlepsza tarta na upalne dni i nie tylko! Bardzo polecam moi znajomi byli zachwyceni!

Skladniki na dwa spody o srednicy 28 cm:

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 15 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i zdjac papier. Posmarowac spod bardzo cieniutko bialkiem i wlozyc jeszcze raz ale tylko na 30 sekund i NIE DLUZEJ! Wyjac i pozostawic do ostygniecia. Bialko sprawia, ze spod pozostanie kruchy po upieczeniu. Dotyczy to tylko i wylacznie tart z wodnistymi nadzieniami jak w tym przypadku.


Skladniki na krem z kwasnej smietany:

  • 2 duze jajka
  • 280 g kwasnej smietany 12 lub 18%
  • 8 g cukru waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 1 lyzka maki pszennej

Ponadto:

  • czeresnie
  • cukier puder do posypania

Wszystkie skladniki na krem zmiksowac do gladkosci. Wylac na przygotowany spod (moze byc jeszcze letni). Posypac czeresniami. Piec okolo 20-25 minut. Krem na srodku tarty ma byc sciety. Wyjac z piekarnika i ostudzic. Schlodzic w lodowce przez kilka godzin. Dekorowac czeresniami i cukrem pudrem. Gotowe :)



| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi