Wpisy z tagiem: Ciasta nietypowe

piątek, 18 lutego 2011

Dla milosnikow kokosu i kuleczek rafaello ;) czyli przede wszystkim mnie na pierwszym miejscu! Ciasto troche nietypowe, bez pieczenia bez dluzszych przygotowan, ale za to jakie cudowne :) kocham je od pierwszego razu kiedy je zrobilam. Mowie Wam sprobujcie i nigdy wiecej nie bedziecie chcieli jesc innego ciasta o smaku kokos! Przepis mam juz od dawna, zapisany w zeszycie. Niestety nie wiem skad i nie mam pojecia czyjego autorstwa. Z gory przepraszam ale i dziekuje "komus" za ten cudowny przepis. Jedno wiem, ze zmienilam cherbatniki Leibnitz na ciasteczka kokosowe :)

Skladniki:

  • 1 litr mleka
  • 4 zoltka
  • 4 lyzki maki ziemniaczanej
  • 4 lyzki maki pszennej
  • 150 g wiorek kokosowych
  • 4 cukry waniliowe
  • szklanka cukru
  • 250 g masla

Ponadto:

  • 100 g kokosu
  • 300 g ciasteczek kokosowych

Zoltka ubic z cukrem waniliowym i 4 lyzkami cukru. Dodac obie maki i 250 ml mleka. Zmiksowac. Pozostale mleko wlac do garnka, wsypac reszte cukru i wiorki kokosowe. Zagotowac. Zdjac z gazu i wlac mase jajeczna, caly czas mieszajac. Postawic raz jeszcze na gazie i mieszajac zagotowac. Zdjac i ostudzic co jakis czas mieszajac.

W miedzyczasie przyrumienic pozostale wiorki kokosowe.

W duzej misce ubic maslo na puch. Dodawac partiami ostudzony budyn kokosowy, za kazdym razem bardzo dobrze miksujac.

Ciasteczka kokosowe ulozyc na dnie duzej formy. Wylozyc 1/3 ilosci kremu, rozsmarowac. Powtorzyc czynnosc, zakanczajac na kremie. Posypac przyrumienionymi wiorkami kokosowymi. Mozna tez zrobic jakis wzorek. Wlozyc do lodowki na kilka godzin, lub na cala noc. Podawac. Gotowe :)

piątek, 04 lutego 2011

Wysmienite ciasto a lepiej powiedziane deser na cieple dni. Jest przepyszne, kawowe, czekoladowe i kremowe. Zawsze myslalam, ze tiramisu bedzie tym najlepszym deserem kawowym, ale tu odnalazlam mocna konkurencje :) Deser jest odrobinke czasochlonny, ale oplaca sie go zrobic. Zniknie ze stolu w mgnieniu oka. Polecam wszystkim kawoszom ale i tez tym, ktorym smakuja kawowe ciasta, desery i lody :) Przepis na krem znaleziony na stronie about-recipes reszta moja wyobraznia...

Skladniki na tortownice o srednicy 24 cm:

  • 340 g czeklady posiekanej
  • 2 lyzki kawy instant
  • 2 lyzki cukru
  • 2 lyzki wody
  • 7 jajek, osobno bialka i zoltka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 240 g wafelkow w czekoladzie, z nadzieniem orzechowym lub kakaowym
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 1 lyzka kawy instant
  • 3 lyzki likieru kawowego
  • ziarna kawy w czekoladzie
  • biszkopty kocie jezyczki

Do rondelka z podwojnym dnem wsypac posiekana czekolade, kawe, cukier, wode i sol. Podgrzewac caly czas mieszajac do rozpuszczenia sie wszystkich skladnikow. Odstawic do ostygniecia. Dodac zoltka jaj i ekstrakt z wanilii. Zmikoswac. Ubic bialka jaj na sztywno. Wlac mase czekoladowa i delikatnie wymieszac. Wafelki wlozyc do food processora i zmielic na proszek. Jesli nie macie food processora mozecie je tez wlozyc do woreczka i rolowac walkiem do ciasta lub pokruszyc rekoma.

Tortownice wylozyc folia aluminiowa, tylko samo dno. Na brzegu ulozyc biszkopty. Wsypac polowe pokruszonych wafelkow. Wylozyc polowe masy czekoladowej. Posypac pozostalymi okruszkami, zostawiajac tylko odrobinke na dekoracje. Wlozyc do zamrazarki na godzine. Po tym czasie wyjac z zamrazarki i wylozyc pozostala czesc masy czekoladowej. Wlozyc znow do zamrazarki na dwie godziny. Okolo 10 minut przed zakonczeniem czasu ubic kremowke na sztywno. Dodac kawe i likier kawowy i raz jeszcze ubic. Mase przelozyc do rekawa cukierniczego i dekorowac wierzch ciasta. Dekorowac ziarenkami kawy i reszta pokruszonych wafelkow. Do podania przechowywac w lodowce. Gotowe :)

sobota, 04 grudnia 2010

Slodki chlebek i na dodatek z bananami? Czemu nie ;) chlebek ten jest znanym i bardzo lubianym przez Amerykanow. Mieciutki i tak pachnacy bananami - pycha. Juz go robilam z czekolada z rodzynkami i bakaliami. Za kazdym razem znikal ze stolu. W razie gdy nie zostanie zjedzony w dzien pieczenia nalezy go przechowywac w lodowce. Przepis z Moich Wypiekow ...

Skladniki na dwa male okragle chelbki o srednicy 18 cm:

  • 4 dojrzale banany
  • 100 g roztopionego masla
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki maki pszennej

W przepisie tym nie trzeba uzywac miksera. W duzym naczyniu wymieszac roztopione maslo z rozgniecionymi bananami. Wmieszac cukier, roztrzepane jajko, wanilie. Na koncu dodac make wymieszana z soda i szczypta soli. Wymieszac.

Foremki wymsarowac maslem i posypac bulka tarta lub kasza manna. Ciasto podzielic miedzy foremki.

Piec przez okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe ;)

 

poniedziałek, 22 listopada 2010

"Tiramisu" - z wloskiego tlumaczenia oznacza wznies mnie do gory. Deser pochodzacy no wlasnie z ktorej czesci Wloch? Jedni mowia, ze z Wenecji inni, ze z Toskanii! Ale powiem Wam szczerze jak dla mnie nie wazne! Najwazniejsze jest, ze smakuje i to jeszcze jak! Przepis dostalam od mojego dawnego kolegi z pracy. Rodowity Wloch, kucharz z zawodu i zamilowania. Podczas przygotowywania specjalnie dla mnie tego deresu sluchal wloskiej muzyki i spiewal! Mowil: "Tylko w taki sposob jedzac Tiramisu, bedzie sie czuc lekkosc i delikatnosc" :) no coz ja sie smialam ale deser byl naprawde przepyszny! Gdyby nie byl tak pelny w kalorie robilabym go kazdego tygodnia! Jesli ktos go jeszcze nie jadl powinien sprobowac bo jest przepyszny i taki lekki i puszysty. Polecam!

Skladniki na duza forme:

  • 750 g Serka Mascarpone
  • 10 jajek
  • 20 lyzek drobnego cukru
  • 300 g biszkoptow kocich jezyczkow
  • okolo 500 ml bardzo mocnego espresso (ostudzonego)
  • 200 ml Wina Marsala (jesli ktos nie ma, moze uzyc Amaretto lub likier kawowy) oryginalny jest jednak z Winem Marsala
  • kakao

Oddzielic zoltka od bialek. Zaparzyc espresso i odstawic do ostudzenia. Dodac alkohol. Zoltka ubic nad para z polowa cukru. Dodac serek Mascarpone i ubic na puszysta mase. Bialka ubic ze szyczypta soli na sztywna piane. Pod koniec dodawac malymi partiami reszte cukru. Ubic. Dodac do masy serowej i bardzo ale to bardzo delikatnie wymieszac.

Biszkopty maczac w espresso z alkoholem. Ukladac w formie jeden obok drugiego. Zalac polowa kremu, posypac obficie kakaem. Powtorzyc czynnosc, konczac kremem i posypujac go kakaem. Wstawic do lodowki na kilka godzin lub najlepiej na cala noc. Gotowe :)

środa, 17 listopada 2010

Z racji tego, ze mieszkam na Costa Rice chcialabym Wam zaprezentowac ciasto najbardziej znane i lubiane przez tubylcow. Kazdy kto sie tu urodzil zna to ciasto od dziada pradziada :) Mnie osobiscie nie przypadlo do gustu. Jest super slodkie! Ale sa przeciez ludzie, ktorzy potrzebuja przerazliwe slodkich ciast. Uwierzcie mi Kostarykanczycy je uwielbiaja i mogliby je jesc dniem i noca! Decyzja nalezy do Was czy lubicie cos bardzo slodkiego czy nie !!!

Skladniki na biszkopt:

  • 8 jajek
  • 150 g maki pszennej
  • 150 g maki ziemniaczanej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 175 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 8 lyzek goracej wody

Ponadto do nasaczenia:

  • puszka mleka skondensowanego slodzonego (okolo 400 g)
  • puszka mleka skondensowanego nieslodzonego (mleczko do kawy, okolo 400 g)
  • 250 ml smietany kremowki
  • 250 ml mleka 3,5% tluszczu

Do dekoracji:

  • 250 ml smietany kremowki
  • kolorowe cukiereczki lub starta na tarce czekolada

Bialka odzielic od zoltek. Do malej miseczki przesiac obie maki z proszkiem do pieczenia. Zoltka ubic z 8 lyzkami goracej wody, dodawac po lyzce 2/3 ilosci cukru i ubijac do momentu powstania bialej puszystej masy. Bialka ubic na sztywno pod koniec dodajac reszte cukru i cukier waniliowy. Na ubite zoltka nakladac partiami ubite bialka i zmieszane maki. Wymieszac wszystko bardzo starannie do uzyskania jednolitej masy! Blaszke o wymiarach 39 cm x 29 cm wysmarowac tluszczem i wyscielic papierem do pieczenia. Wlac mase do blaszki. Wyrownac. Piekarnik nagrzac do temperatury 200°C. Piec okolo 30 minut. Wyjac z piekarnika i przestudzic okolo 10 minut w blaszce, potem wyjac na kratke i ostudzic calkowicie.

Blaszke umyc i wysuszyc. Zdjac papier z biszkoptu, po czym wlozyc biszkopt spowrotem do blaszki. Ponakluwac go patyczkiem do szaszlyka lub wykalaczka. Nalezy zrobic bardzo duzo dziurek w ciescie. Wszystkie mleka i 250 ml kremowki smiksowac na jednolity plyn. Wylac caly plyn rownomiernie na ciasto.

Wstawic do lodowki na okolo 30 minut. Kiedy caly plyn wsiaknie i zostanie tylko piana na wierzchu, mozna dekorowac ciasto ubita kremowka. Wstawic na kilka godzin do lodowki. Gotowe :)

niedziela, 14 listopada 2010

Chyba kazdy z nas juz mial podobny problem, a mianowicie co zrobic z pozostalymi bialkami? I chyba kazdy z nas zna to ciasto :) na wielu blogach jako ciasto szklankowe a ja go pamietam jako "Pieguska". Bardzo smaczne, pelne bakali i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Przepis zaczerpniety z forum cincin podany przez BeateSz. troche przeze mnie zmieniony. Polecam !

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bialek (u mnie 10)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiorek kokosowych
  • 2/3 szklanki platkow migdalowych
  • 2/3 szklanki calych orzechow laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki masla (wczesniej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno. Dodawac cukier i dalej ubijac. Dodac przesiana make z proszkiem i reczte skladnikow. Starannie wymieszac.

Piekarnik nagrzac do 220°C. Ciasto wlac do formy (mozna piec w keksowce, u mnie trotownica z dymkiem). Piec okolo 50 minut! W trakcie pieczenia sprawdzic czy gora nie lapie zbyt szybko koloru. Jesli by tak bylo przykryc folia aluminiowa. Ciasto po upieczeniu wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Dekorowac czekolada biala i deserowa. Mozna na dodatek zrobic male piegi z obydwu czekolad :) ! Gotowe ...


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi