Wpisy z tagiem: Wykorzystanie bialek

sobota, 05 lutego 2011

Pyszna babka pomaranczowa, aromatyczna, wilgotna i taka swieza i mieciutka smakuje wysmienicie. Ja to sie podniecalam jedzac ja i pijac mleko ze swiezo wycisnietym sokiem z pomaranczy :) Polecam ja zrobic! Autorka pisze, ze mozna ja tez zrobic na cytrynowo lub dodac wanilie, ale powiem Wam szczerze, ze taka pomaranczowa jest cudowna. Przepis znaleziony na blogu Charlotte. Ach i bardzo dobry pomysl na wykorzystanie bialek, ktore tak zawsze zalegaja w lodowce. Ilez mozna jesc tych bezow hihi

Skladniki:

  • 225 g drobnego cukru
  • 100 g masla, miekkiego
  • skorka starta z jednej pomaranczy
  • 150 ml mleka
  • 200 g maki pszennej
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 6 bialek jaj (200 ml)
  • szczypta soli

Ponadto:

  • maslo do wysmarowania formy
  • mielone migdaly so wysypania formy

Lukier:

  • 100 g cukru pudru, przesianego
  • 2 lyzki soku z pomaranczy
  • starta lub kandyzowana skorka z pomaranczy
  • mielone migdaly do posypania, niekoniecznie

Forme na babke posmarowac maslem i wysypac mielonymi migdalami. Piekarnik nastawic na 180°C.

Make przesiac do miski razem z proszkiem do pieczenia.

Maslo utrzec na puch, dodawac cukier stopniowo, caly czas miksujac. Dodac skorke pomaranczowa. Zmiksowac. Cieniutkim strumieniem dolewac mleko, miksujac. Wsypywac make z proszkiem do pieczenia i za kazdym dodaniem zmiksowac na jednolita mase. Bialka ubic na sztywna piane dodajac szczypte soli. Ubite bialka dodawac partiami do masy i mieszac bardzo delikatnie. Ciasto przelozyc do wczesniej przygotowanej formy.

Piec okolo 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz ciasto jest upieczone. Jesli patyczek wyciagniety bedzie czysty, to mozna wyjac ciasto z piekarnika. Pozostawic okolo 5 minut w formie. Potem wyjac z formy i ostudzic. W miedzyczasie przygotowac lukier. Polac ostudzone ciasto, posypac swiezo starta skorka z pomaranczy lub kandyzowana. Ja posypalam jeszcze mielonymi migdalami. Kroic i podawac. Gotowe :)

niedziela, 23 stycznia 2011

Nazbieralo mi sie bialek i postanowilam sprobowac z bezami. I wyszly :) Sa kruchutkie, takie jakie chcialam no i slodziutkie jak kazde beziki. Z przepisu mojej mamy, za ktory bardzo dziekuje :)

Skladniki na 3 blaszki malych bezow:

  • 4 bialka jajek, trzymanych conajmniej 24 godziny w lodowce
  • 260 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • kilka kropel octu lub soku z cytryny (ja zapomnialam dodac ale i tak wyszly pyszne)

Bialka wlac do miski miksera. Zaczac ubijac dodac szczypte soli. Ubic bialka na sztywno. Mozna sprawdzic czy sa juz wystarczajaco ubite odwracajac misce "do gory nogami". Ubijajac dodawac cukier lyzka po lyzce. Po dodaniu calego cukru ubic jeszcze kilka minut. Przelozyc mase do rekawa cukierniczego. Wycisnac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia lub na blaszce teflonowej, wtedy bez papieru.

Tak mniej wiecej powinna wygladac konsystencja masy bezowej.


Piec w piekarniku nagrzanym do 100°C okolo 1 godziny. Nalezy sprawdzic twardosc i kruchosc. W zaleznosci od gustow nalezy sprobowac czy konsystencja odpowiada. Gotowe :)

niedziela, 14 listopada 2010

Chyba kazdy z nas juz mial podobny problem, a mianowicie co zrobic z pozostalymi bialkami? I chyba kazdy z nas zna to ciasto :) na wielu blogach jako ciasto szklankowe a ja go pamietam jako "Pieguska". Bardzo smaczne, pelne bakali i przede wszystkim szybkie w przygotowaniu. Przepis zaczerpniety z forum cincin podany przez BeateSz. troche przeze mnie zmieniony. Polecam !

Skladniki:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka bialek (u mnie 10)
  • 1/3 szklanki suchego maku
  • 1/3 szklanki wiorek kokosowych
  • 2/3 szklanki platkow migdalowych
  • 2/3 szklanki calych orzechow laskowych
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 3/4 szklanki masla (wczesniej roztopionego i ostudzonego)
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia

Bialka ubic na sztywno. Dodawac cukier i dalej ubijac. Dodac przesiana make z proszkiem i reczte skladnikow. Starannie wymieszac.

Piekarnik nagrzac do 220°C. Ciasto wlac do formy (mozna piec w keksowce, u mnie trotownica z dymkiem). Piec okolo 50 minut! W trakcie pieczenia sprawdzic czy gora nie lapie zbyt szybko koloru. Jesli by tak bylo przykryc folia aluminiowa. Ciasto po upieczeniu wyjac z piekarnika i odstawic do wystygniecia. Dekorowac czekolada biala i deserowa. Mozna na dodatek zrobic male piegi z obydwu czekolad :) ! Gotowe ...


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi