Wpisy z tagiem: Francuskie smaki
środa, 23 marca 2011
Skladniki dla 6 - 8 osob:
Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce. W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem. Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)
sobota, 15 stycznia 2011
Skladniki na forme o srednicy 28 cm:
Nadzienie:
Forme wysmarowac odrobina masla, wlozyc do lodowki. Ciasteczka wlozyc do foodprocesora lub blendera. Zmielic na proszek. Dodac maslo i wymieszac. Wcisnac w forme. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki. Do rondelka z podwojnym dnem wlac smietane kremowke. Podgrzac do momentu pierwszych oznak gotowania (pojawia sie babelki). Natychmiast zdjac z ognia. Dodac czekolade i maslo. Wszystko dobrze zmiksowac. Dodac likier pomaranczowy i wymieszac. Wylac mase do wczesniej przygotowanej formy. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zdjac obrecz formy i kroic nozem wczesniej zatopionym w wodzie. Podawac dobrze schlodzona. Gotowe :)
wtorek, 11 stycznia 2011
Skladniki na 20 buleczek:
Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci. Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut. Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)
niedziela, 14 listopada 2010
Skladniki na 2 dosc duze bagietki:
Ponadto:
W malej miseczce wymieszac drodze z ciepla woda i szczypta cukru. Zostawic na 5 minut. Do duzej miski miksera przesiac dwie szklanki maki pszennej, reszte cukru i sol. Dodac maslo lub margaryne i wymieszac do momentu az zaczna sie pojawiac kuleczki tak jak na kruszonke. Zrobic wglebienie w srodku i wlac drozdze rozpuszczone w wodzie. Posypac maka z brzegow miski i warabiac ciasto do momentu, kiedy maka zostanie wchlonieta. Dodad trzecia szklanke maki i wyrobic gladkie ciasto. Na stolnice oproszona maka wylozyc ciasto, przykryc i pozwolic mu odpoczac 10 minut. Po tym czasie dobrze wyrobic. Wlozyc do natluszczonej miski, przykryc i odstawic do podwojenia objectosci. Ciasto wylozyc na stolnice. Pozwolic mu odpoczac na 10 minut. Podzielic na dwie rowne czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o grubosci okolo 6 mm. Posypac ziarnami sezamu i zwinac jak rolade dociskajac konce. Przeniesc obie bagietki na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci. Po tym czasie bagietki naciac wzdluz, posmarowac jajkiem wymieszanym z lyzka wody i odrobinka soli. Posypac ziarnami sezamu. Piekarnik nastawic na 220°C i na spod wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda. Wlozyc bagietki i piec najpierw 10 minut w 220°C a potem obnizyc temperature do 200°C i piec do czasu az bagietki beda zlotobrazowe (okolo 10-15 minut). Wyjac i studzic na kratce. Gotowe :) |
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|