Wpisy z tagiem: Francuskie smaki

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

sobota, 15 stycznia 2011

Od kilku moglabym jesc czekolada jak zwariowana ;) ale co tam jak sie chce to trzeba jesc! Ta francuska tarta uzaleznia. Jest mocno czekoladowa ale nie za slodka. Plusem jest tez, ze przygotowuje sie ja bez pieczenia. Wiec dla wszystkich tych, ktorzy sie jeszcze piekarnika nie dorobili ;) - czy jest to wogole mozliwe? Polecam ja bardzo! Przepis ze stronki livestyle.com.

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • odrobina masla do natluszczenia formy
  • 350 g ciastek czekoladowych lub waniliowych w czekoladzie (z lodowki)
  • 120 g rozpuszczonego masla

Nadzienie:

  • 300 g smietany kremowki
  • 300 g bardzo dobrej jakosci czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 40 g masla
  • 2 lyzki likieru pomaranczowego

Forme wysmarowac odrobina masla, wlozyc do lodowki. Ciasteczka wlozyc do foodprocesora lub blendera. Zmielic na proszek. Dodac maslo i wymieszac. Wcisnac w forme. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

Do rondelka z podwojnym dnem wlac smietane kremowke. Podgrzac do momentu pierwszych oznak gotowania (pojawia sie babelki). Natychmiast zdjac z ognia. Dodac czekolade i maslo. Wszystko dobrze zmiksowac. Dodac likier pomaranczowy i wymieszac. Wylac mase do wczesniej przygotowanej formy. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zdjac obrecz formy i kroic nozem wczesniej zatopionym w wodzie. Podawac dobrze schlodzona. Gotowe :)

wtorek, 11 stycznia 2011

Jak zobaczylam te buleczki na blogu Majanki, myslalam, ze to polskie zwykle buleczki! Jak bylam mala dziewczynka to moja mama zawsze rano przynosila takie wlasnie identyczne z piekarni. Jedlismy je z maselkiem, do tego szklanka mleka ;) mniam mniam. Wbrew pozorom te buleczki sa specjalnoscia francuska ;) Polecam je bardzo...

Skladniki na 20 buleczek:

  • 800 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 30 g drozdzy instant
  • 240 ml mleka
  • 350 ml cieplej wody

Make przesiac z sola do duzej miski, dodac cukier, po srodku zrobic wglebienie. Drozdze rozpuscic w mleku, wlac do dolka, lekko posypac z wierzchu maka i zostawic w temperaturze pokojowej na 15 do 20 minut. Po tym czasie wlac wode, wymieszac formulujac wilgotne, miekkie ciasto. Wyrabiac na stolnicy oproszonej lekko maka przez 8 - 10 minut az ciasto bedzie gladkie i elastyczne. Wlozyc do miski, przykryc reczniczkiem i zostawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto wylozyc na stolnice, lekko ugniesc i zostawic na 5 minut. Nastepnie podzielic na 20 czesci, z kazdej formowac w dloniach kulke, a nastepnie lekko rolowac, by nadac buleczce owalny ksztalt. Wierzch delikatnie posypac maka, ulozyc na blasze w duzyh odstepach. Przykryc reczniczkiem i zostawic na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie buleczkom zrobic gleboki przedzialek, mozna robic kantem reki lub koncem drewnianej lyzki. Ponownie odstawic na 15 minut.

Piekarnik nagrzac do 230°C, na dole umiescic pojemnik zaroodporny z woda. Piec okolo 13 - 15 minut na zloty kolor. Wyjac studzic na kratce albo jesc jeszcze cieple ;)

niedziela, 14 listopada 2010

Dzis cos wysmienitego - chrupiace bagietki, a potem cos do bagietek! Pieczywo to kryje w sobie miekkie wnetrze i chrupka skorke! Mniam !!! Bagietki zrobilam z mysla o dzisiejszym obiedzie! Ale to juz w nastepnym wpise :) Przepis na bagietki ze stronki www.dvo.com. Polecam ...

Skladniki na 2 dosc duze bagietki:

  • 1 szklanka cieplej wody
  • 2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy
  • 1 lyzka cukru
  • 1,5 lyzeczki soli
  • 2 lyzki miekkiego masla lub margaryny
  • 3 szklanki maki pszennej
  • ziarna sezamu

Ponadto:

  • 1 jajko wymieszane z 1 lyzka wody i odrobina soli

W malej miseczce wymieszac drodze z ciepla woda i szczypta cukru. Zostawic na 5 minut. Do duzej miski miksera przesiac dwie szklanki maki pszennej, reszte cukru i sol. Dodac maslo lub margaryne i wymieszac do momentu az zaczna sie pojawiac kuleczki tak jak na kruszonke. Zrobic wglebienie w srodku i wlac drozdze rozpuszczone w wodzie. Posypac maka z brzegow miski i warabiac ciasto do momentu, kiedy maka zostanie wchlonieta. Dodad trzecia szklanke maki i wyrobic gladkie ciasto.

Na stolnice oproszona maka wylozyc ciasto, przykryc i pozwolic mu odpoczac 10 minut. Po tym czasie dobrze wyrobic. Wlozyc do natluszczonej miski, przykryc i odstawic do podwojenia objectosci.

Ciasto wylozyc na stolnice. Pozwolic mu odpoczac na 10 minut. Podzielic na dwie rowne czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat o grubosci okolo 6 mm. Posypac ziarnami sezamu i zwinac jak rolade dociskajac konce. Przeniesc obie bagietki na blaszke wylozona papierem do pieczenia. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie bagietki naciac wzdluz, posmarowac jajkiem wymieszanym z lyzka wody i odrobinka soli. Posypac ziarnami sezamu.

Piekarnik nastawic na 220°C i na spod wlozyc naczynie zaroodporne z gotujaca sie woda. Wlozyc bagietki i piec najpierw 10 minut w 220°C a potem obnizyc temperature do 200°C i piec do czasu az bagietki beda zlotobrazowe (okolo 10-15 minut). Wyjac i studzic na kratce. Gotowe :)


| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi