Wpisy z tagiem: Potrawy z piekarnika

niedziela, 11 stycznia 2015

Witam ponownie ;) Przepraszam za tak dluga przerwe ale tyle sie wydazylo w moim zyciu, ze jakos nie znalazlam czasu na nowe posty!! Mam nadzieje, ze w tym roku bede wiecej czasu poswiecac blogowi i Wam!

Pierwsza propozycja - zupa dyniowa bez gotowania! Boska, latwa i szybka w przygotowaniu. Smakuje normalnie super!

Skladniki:

  • 1 dynia hokkaido
  • 5 malych szalotek (albo malych cebulek)
  • 4 cm imbiru
  • 6 lyzek oliwy z oliwek
  • sol i swiezo zmielony pieprz
  • 1 litr bulionu warzywnego

Piekarnik nagrzac do 180° z termoobiegiem. Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.

Dynie umyc, pozbyc sie miekkiego srodka i pestek, pokroic na male kawaleczki. Szalotki posiekac na mala kosteczke. Imbir obrac i pokroic na paseczki. Wszytko uozyc na papierze do pieczenia, polac oliwa z oliwek. Posolic i popieprzyc. Wstawic do piekarnika na okolo 25 minut. Trzeba od czasu do czasu podgladac i uwazac, zeby szalotki sie nie przypiekly za bardzo bo moga byc gorzkie.

W miedzyczasie przygotowac bulion warzywny. Ja tu bylam za leniwa i uzylam bulionu w kostce ;) Rozpuscilam go we wrzatku. Bulion nalezy wlac do mixera. Podpieczona dynie z szalotkami i imbirem wlozyc do mixera i wszytko zmiksowac. Gotowe ;)

środa, 11 maja 2011

Diabelsko dobre i pikantne danie. Kurczak pieczony, soczysty i pikantny. Do tego frytki z posmakiem chili. Pycha i na dodatek latwe do przygotowania! Polecam bardzo, a przepis ze strony LECKER.de...

Skladniki dla 4 osob:

  • 1 swiezy kurczak (ok. 1600 g)
  • 2 lyzeczki soli
  • 1/2 lyzeczki pieprzu Cayenne
  • 2 lyzeczki papryki w proszku
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 kg ziemniakow
  • 1 l oleju do smazenia
  • sol, slodka i ostra papryka w proszku

Kurczaka umyc i osuszyc. Sol, papryka, pieprz i pieprz Cayenne wymieszac. Obsypac kurczaka z kazdej strony przyprawami. Posmarowac 2 lyzkami oliwy z oliwek i wlozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piec przez okolo 90 minut. Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w slupki. Osuszyc recznikiem papierowym. Olej rozgrzac i smazyc partiami frytki. Wyjac i posolic. Doprawic do smaku slodka i ostra papryka. Podawac. Gotowe :)


 

środa, 13 kwietnia 2011

Witam ponownie na blogu - przez ta cala przeprowadzke nie mam za wiele czasu na blogowanie ;) ale niedlugo sie wszystko zmieni! Dzis Wam zaprezentuje bardzo wysmienita przekaske, mozna ja jesc jako przystawke juz jako salatke do innych potraw ;) Zielona fasolka zapiekana z bulka tarta i maselkiem! Prosta i bardzo smaczna. Polecam a przepis jest od mojej mamusi ;)

Skladniki dla 2 osob:

  • 500 g zielonej fasolki
  • 200 g bulki tartej
  • 75 g masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol

Faoslke umyc i odciac koncowki. Gotowac okolo 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzic. Na patelni rozpuscic maslo. Podsmazyc fasolke. Posolic i popieprzyc. Posypac bulka tarta i szybko podrzucac patelnia, tak aby cala fasolka byla pokryta bulka tarta. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekac przez okolo 15 minut. Panierka z bulki tartej powinna byc lekko chrupiaca. Gotowe :)

wtorek, 01 marca 2011

Pracochlonne, ale warte zachodu pierozki wloskie zwane tortelli. Nadziane zdrowym szpinakiem i serkiem ricotta. Smakowaly mi super. Przepis znalazlam u Asi z Kwestii smaku, jedyne co mi sie nie spodobalo to przepis na ciasto wiec zrobilam zwyczajne ciasto na pierogi polskie (z przepisu Dorotki). I calosc troche ulepszylam - zapiekajac pierozki w sosie z przyrumieniona cebulka :) polecam z calego serca ...

Skladniki na nadzienie:

  • 400 g szpinaku
  • 250 g serka ricotta
  • 80 g tartego parmezanu
  • 2 jajka
  • szczypta galki muszkatolowej
  • sol

Szpinak umyc, wlozyc do duzego garnka ze stali nierdzewnej, na srednim ogniu caly czas mieszajac podgrzewac az zwiednie. Ricotte wlozyc do miski i rozetrzec widelcem. Szpinak wyjac z garnka i odcisnac, drobno posiekac i polaczyc z ricotta. Dodac parmezan, galke i jajka. Nadzienie dokladnie wymieszac i doprawic sola.

Skladniki na ciasto:

  • 3 szklanki maki pszennej
  • 1 szklanka goracej wody
  • 1 jajko
  • 3/4 lyzeczki soli
  • 1 lyzeczka oleju

Wszystkie skladniki umiescic w misce robota i wyrobic (na najwolniejszych obrotach) - mozna oczywiscie metoda reczna.

Ciasto rozwalkowac, minimalnie podsypujac maka, na grubosc 2 mm. Wycinac krazki. Nakladac po 1 lyzeczce nadzienia i sklejac.

Gotowac okolo 10 minut w duzej ilosci wrzacej, osolonej wody.

Dodatkowo:

  • 250 ml smietany kremowki
  • 20 g masla
  • 4 lyzki tartego parmezanu
  • 1 duza cebula pokrojona w kosteczke

Cebulke przysmazyc na masle. Pierozki ulozyc w formie do zapiekania. Polac smietana, posypac tartym parmezanem i wylozyc cebulke. Zapiekac okolo 20 minut do zlotego koloru. Podawac - gotowe ;)

niedziela, 02 stycznia 2011

Jak sobie wroce myslami do czasow mlodosci to az nie moge uwierzyc, ze nie lubialam szpinaku ;) Teraz go uwielbiam! Pyszna potrawa, ktora mozna robic na wiele roznych sposobow. Mozna urozmaicac dodatkami. Moj dodatek na dzis to pikante salami ;) Polecam rowniez z bekonem lub szynka dla tych, ktorzy lubia bardziej beztluszczowe potrawy.

Skladniki dla 3 osob:

  • 6 sredniej wielkosci ziemniakow
  • 400 g swiezego lub mrozonego szpinaku
  • 2 srednie cebule
  • 2 zabki czosnku
  • Oliwa z oliwek extra virgin
  • 100 g pikantnego salami
  • 2 jajka
  • 100 g kwasnej smietany
  • 50 ml mleka
  • sol, pieprz, papryka slodka, swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 g kwasnej smietany
  • maslo do posmarowania formy

Ziemniaki umyc i obrac. Pokroic w bardzo cieniutkie plasterki. Cebule pokroic w drobna kosteczke. Szpinak umyc, osuszyc i pozbyc sie lodyzek. Salami pokroic w plasterki, potem w paseczki.

Na patelni podsmazyc cebulke z odrobinka oliwy z oliwek. Dodac salami i podsmazyc razem. Duzy garnek ze stali nierdzewnej postawic na palniku i rozgrzac bez tluszczu. Wrzucic szpinak i poczekac az pod wplywem goraca zacznie sie zapadac. Zdjac z ognia i poszatkowac.

Dodac do cebuli i podsmazyc razem. Przecisnac przez praske zabki czosnku i dodac do szpinaku. Przyprawic do smaku przyprawami i swiezo zmielona galka muszkatolowa. Dodac 100 g kwasnej smietany i wymieszac.

Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Poukladac plasterki ziemniakow na dnie formy. Posolic i posypac swiezo zmielona galka muszkatolowa. Mieszanke ze szpinakiem wylozyc na ziemniaki.

W malej miseczce wymieszac 100 g smietany, mleko, jajka i przyprawic sola i papryka slodka. Wylac na szpinak.

Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 45 minut. W polowie zapiekania przykryc folia aluminiowa zeby wierzch nie byl zbyt ciemny. Gotowe ;)

poniedziałek, 15 listopada 2010

Ta potrawa beda sie cieszyc wszyscy w domu. Szybka i latwa do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczna. Kazdy kto kocha tunczyka, bedzie oblizywal palce. U mnie conajmniej raz w tygodniu ;). Przepis z marions-kochbuch.de o odrobinke innych proporcjach ... Polecam!!!

Skladniki dla 4 osob:

  • 250 g makaronu krotkich rurek lub jakie kto ma w domu
  • 1 papryka czerwona, 1 zielona
  • 1 pomidor
  • 2 puszki tunczyka (180 g kazda)
  • 3 przeciery pomidorowe
  • 1 duza cebula
  • 2 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 150 g kwasnej smietany
  • 60 g zoltego sera
  • 20 g Parmezanu
  • 2 zabki czosnku
  • pieprz, sol, papryka czerwona, ziola prowansalskie

Makaron ugotowac w osolonej wodzie al dente. Wylac na sitko i przeplukac zimna woda. Przelozyc do naczynia zaroodpornego.

Obie papryki umyc i pozbyc sie srodkow i ziaren. Pomidora umyc i wyciac srodek. Cebule obrac i wszystko pokroic w kosteczke.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Dodac cebule i papryke i poddusic. Dodac pomidora i odsaczonego tunczyka. Wymieszac i poddusic przez kilka minut. Dodac trzy przeciery pomidorowe. Do kazdej puszeczki nalac wody, po czym dodac ja do sosu. Podgotowac przez kilka minut. Doprawic ziolami, sola, pieprzem i papryka. Dodac swiezo wycisniety przez praske czosnek. Wymieszac.

Rozlozyc rownomiernie na makaronie.

Smietane wymieszac z parmezanem i zoltym serem. Doprawic papryka czerwona, sola i pieprzem. Polac po sosie paprykowo - pomidorowym.


Wstawic do nagrzanego do 220°C piekarnika i zapiekac przez okolo 15 minut. Gotowe :)


O tym wlasnie pisalam w ostatnim wpisie! Najlepszy obiad, jaki mozecie sobie wyobrazic i wszystko zrobione domowym sposobem. Jesli nie macie dostepu do koziego sera, mozecie go zrobic sami z koziego lub krowiego mleka. Trudne ??? - a gdzie tam :) wszystko jest do zrobienia! Czytajac wpis, przekonacie, sie ze mam racje! Do tego biale, swieze i chrupiace pieczywo ... Moglabym jesc codziennie. Przepis od znajomego Greka. Bardzo polecam ...

Skladniki na ser kozi/krowi:

  • 4 litry mleka swiezego koziego lub krowiego
  • 4 duze cytryny
  • 8 lyzeczek soli

Do duzego garnka wlac mleko. Przez sitko dolac wycisniety sok z cytryn. Zagotowac i gotowac okolo 10  minut do momentu az mleko sie zetnie. Nie mieszac!!! Zdjac z palnika i wmieszac sol. Odczekac okolo 1 godziny zeby sie troche ostudzilo. Na duze sitko wyscielic reczniczek lniany i przelac calosc do reczniczka. Odczekac az serwatka odsiaknie. Skrecic reczniczek, tak aby powstala kula sera w srodku. Zawiazac mocno i wstawic do serwatki. Po calkowitym ostygnieciu wlozyc calosc do lodowki i po dwoch dniach ser gotowy.

Skladniki na ser zapiekany:

  • ser kozi/krowi
  • oliwki
  • 1 cebula
  • okolo 8 lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 duzy pomidor
  • bazylia, oregano, czerwona zmielona papryka, sol i pieprz

Wyciagnac ser z lodowki. Rozwiazac reczniczek i wyciagnac ser na deske do krojenia. Pokroic ser w 4 plastry. Cebule obrac i pokroic w cieniutkie pierscienie. Pomidora umyc i pokroic w sredniej grubosci plastry.

Naczynie zaroodporne posmarowac oliwa z oliwek. Na dnie naczynia rozlozyc polowe cebuli. Przyprawic sola i reszta przypraw. Na to polozyc plastry sera. Na kazdym plastrze sera ulozyc plastry pomidora, nastepnie reszte cebuli i oliwki. Przyprawic do smaku sola, pieprzem i reszta przypraw. Polac pozostala oliwa z oliwek.


Piekarnik nagrzac do 200°C. Piec okolo 20 minut. Przykryc folia aluminowa i piec kolejne 5 minut. Gotowe ;)

Podawac z bialym pieczywem. U mnie z francuskimi bagietkami z sezamem. Podczas jedzenia nalezy maczac biale pieczywo w wytworzonym sosie hmmnnnn...... PYCHA :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi