Wpisy z tagiem: siemie lniane

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 08 listopada 2010

Chlebek zdrowy i latwy w przygotowaniu. W oryginale zrobiony tylko z maki pszennej. U mnie pol na pol i zamiast ziaren slonecznika, dodalam platki owsiane gorskie. Smakuje naprawde super! Dlugo zachowuje swiezosc. Pasuje i do szynki i do dzemu. Nie za slony nie za slodki, taki w sam raz. Oryginalny przepis na stronce Marions-kochbuch.de pod nazwa "Körner-Buttermilch-Brot". To jeden z moich ulubionych chlebow. Bardzo polecam ...

Skladniki na 2 male bochenki:

  • 325 g maki pszennej
  • 325 g maki pszennej razowej
  • 20 g drozdzy instant
  • 500 ml maslanki
  • 50 g siemienia lnianego
  • 30 g ziaren sezamu
  • 50 g platkow owsianych gorskich
  • odrobina masla do wysmarowania formek do chleba

W duzej misie miksera przesiac make pszenna, dodac make razowa i wamieszac. Maslanke podgrzac do letniej temperatury i wsypac do niej drozdze. Mieszac do rozpuszczenia. Wlac do mak. Dodac sol i ziarna. Zagniatac ciasto przez okolo 10 minut tak zeby ziarna byly rownomiernie rozmieszczone w ciescie. Ciasto powinno byc elastyczne i latwo odchodzilo od reki. Miske z ciastem przykryc sciereczka i odstawic w cieple miejsce na 20 minut. W tym czasie przygotowac dwie foremki o wymiarach 21 cm x 11 cm. Wysmarowac je maslem do polowy scianek. Rozgrzac piekarnik do 200°C.

Gdy ciasto jest juz gotowe, przelozyc je na blat oproszony maka. Raz jeszcze zagniesc. Podzielic na dwie rowne czesci, po czym uformowac dwa bochenki. Przelozyc je do foremek, naciac i popryskac woda. Posypac ziarnami i przykryc sciereczka. Odstawic na 15 minut do odpoczynku.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec okolo 25 minut. Jesli ktos nie ma foremek moze tez upiec chlebki lub jeden duzy bochenek na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Trzeba pamietac ze czas pieczenia sie wydluzy.

Po upieczeniu wystudzic na kratce. Gotowe :)


| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi