Wpisy z tagiem: Ziarna slonecznika

niedziela, 27 marca 2011

Juz dawno nie bylo u mnie zadnego pieczywa. Postanowilam w koncu cos upiec. Wybor padl na ten wlasnie chlebek. Zrobiony na maslance i jogurcie naturalnym, ze zdrowymi ziarnami. W oryginale byl zrobiony tylko na maslance i zamiast platkow owsianych autorka dodala ziarna sezamu. Dosc zwarty miazsz, wilgotny, pyszny :) Przepis od Marion. Polecam ...

Skladniki na 2 srednie bochenki:

  • 650 g maki pszennej
  • 20 g drozdzy instant
  • 250 ml maslanki
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 lyzeczka soli
  • 50 g ziaren siemienia lnianego
  • 30 g platkow owsianych lub ziaren sezamu
  • 50 g ziaren slonecznika

Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)

poniedziałek, 22 listopada 2010

Znany i chyba lubiany chlebek ze slonecznikiem. Pojawil sie juz na wielu blogach ! Zwany alzackim lub chlebkiem przyjazni. Jak dla mnie smakuje w sam raz miekki i lekko wilgotny miazsz tak jak lubie! Powinno sie go piec w tortownicy w ksztalcie kwiatu lub wienca. Ja go jednak upieklam w foremkach, takie ladne male kromeczki podobaja mi sie bardziej :). Latwy w przygotowaniu i dlugo zachowujacy swiezosc. Przepis od Bajaderki! Polecam...

Skladniki na dwa male bochenki:

  • 1 3/4 szklanki cieplej wody
  • 1 lyzeczka drozdzy instant
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka soli
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 szklanki maki pszennej razowej
  • 3/4 szklanki ziaren slonecznika
  • 4 lyzki oleju slonecznikowego
  • mak do posypania

Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier. Lekko wymieszac tak zeby drozdze sie rozpuscily. Wsypac przesiana make pszenna i jedna szklanke maki pszennej razowej. Wymieszac lyzka. Przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut.

Po tym czasie dodac slonecznik, olej i sol. Wszystko wymieszac. Caly czas mieszajac dodawac partiami pozostala jedna szklanke maki pszennej razowej, az do uzyskania miekkiego ciasta. Wyrobione ciasto przelozyc do lekko natluszczonej olejem  miski. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto lekko nacisnac i odgazowac, pozostawic na 10 minut zeby odpoczelo. W tym czasie posmarowac foremki maslem (u mnie o wymiarach 21 cm x 11 cm). Ciasto podzielic na dwie rowne czesci. Wlozyc do foremek, naciac kilka razy. Spryskac woda i posypac ziarnami maku i slonecznika. Odstawic do napuszenia.

Piekarnik nagrzac do 190°C. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla upewnienia sie czy chlebek jest juz dobrze upieczony, nalezy postukac od dolu. Jesli wyda gluchy odglos, znaczy, ze chlebek jest gotowy. Smacznego !!!

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi