Wpisy z tagiem: Ziarna slonecznika
niedziela, 27 marca 2011
Skladniki na 2 srednie bochenki:
Do duzej miski przesiac make. W srodku zrobic dolek. Wlac ciepla maslanke i jogurt. Wsypac drozdze. Wymieszac, posypac odrobinka maki. Odstawic na 20 minut. Po tym czasie dodac sol i ziarna. Wyrobic gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut do wyrosniecia. Po tym czasie ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na dwie rowne czesci. Uformowac bochenki. Naciac i spryskac woda. Posypac ziarnami. Przykryc sciereczka i odstawic na kolejne 20 minut. W miedzyczasie nagrzac piekarnik do temperatury 200°C. Wyrosniete chlebki wstawic do piekarnika i piec przez okolo 30 minut. Wyjac i sprawdzic czy chlebki sa juz upieczone. Ostudzic na kratce. Gotowe :)
poniedziałek, 22 listopada 2010
Skladniki na dwa male bochenki:
Wode wlac do duzej miski, wsypac drozdze i cukier. Lekko wymieszac tak zeby drozdze sie rozpuscily. Wsypac przesiana make pszenna i jedna szklanke maki pszennej razowej. Wymieszac lyzka. Przykryc sciereczka i odstawic na 30 minut. Po tym czasie dodac slonecznik, olej i sol. Wszystko wymieszac. Caly czas mieszajac dodawac partiami pozostala jedna szklanke maki pszennej razowej, az do uzyskania miekkiego ciasta. Wyrobione ciasto przelozyc do lekko natluszczonej olejem miski. Przykryc i odstawic do podwojenia objetosci. Wyrosniete ciasto lekko nacisnac i odgazowac, pozostawic na 10 minut zeby odpoczelo. W tym czasie posmarowac foremki maslem (u mnie o wymiarach 21 cm x 11 cm). Ciasto podzielic na dwie rowne czesci. Wlozyc do foremek, naciac kilka razy. Spryskac woda i posypac ziarnami maku i slonecznika. Odstawic do napuszenia. Piekarnik nagrzac do 190°C. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Dla upewnienia sie czy chlebek jest juz dobrze upieczony, nalezy postukac od dolu. Jesli wyda gluchy odglos, znaczy, ze chlebek jest gotowy. Smacznego !!! |
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|