Wpisy z tagiem: przystawki

sobota, 16 kwietnia 2011

Dzisiaj mam urodzinki ;) i wyprawiam impreze i urodzinowa i pozegnalna! Gotuje i pieke caly dzien. Z tej okazji przygotowalam ten oto chlebek z chutney! Chlebek jest ciezki, wilgotny i jest przepyszny. Do tego jako dip - chutney z oliwek i przystawka gotowa :) Przepis zaczerpniety ze strony Brigitte, polecam bardzo ...

Skladniki na 2 srednie chlebki:

  • 8 g drozdzy instant
  • 1/2 lyzeczki cukru
  • 500 g maki pszennej
  • 125 g zielonych oliwek bez pestek
  • 125 g czarnych oliwek bez pestek
  • 1 lyzka suchego tymianku
  • 3 lyzki oliwy z oliwek extra virgin
  • 375 g maki pszennej razowej
  • 200 g surowych ziemniakow
  • 1 lyzeczka soli morskiej
  • 375 ml letniej wody

Skladniki na chutney z oliwek:

  • 200 g mlodej cebulki ze szczypiorkiem
  • 7 lodyzek tymianku
  • 450 g zielonych oliwek bez pestek (ja dodalam rowniez czarne oliwki)
  • 250 g brazowego trzcinowego cukru
  • 250 ml octu - sherry lub z bialego wina
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol morska

Oliwki posiekac na drobno i wlozyc do malej miseczki. Dodac suszony tymianek i oliwe z oliwek. Wymieszac i odstawic na bok. Maki pszeciac do miski. Dodac drozdze, sol i cukier. Wymieszac. W srodku zrobic dolek. Ziemniaki obrac i oplukac. Zetrzec na tarce o drobnych oczkach. Dodac razem z oliwkami do miski z makami. Powoli dolewac cieplej wody i wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czystym reczniczkiem i odstawic na okolo 1,5 godziny.

Piekarnik nastawic na 250°C. Ciasto raz jeszcze dobrze wyrobic i podzielic na 2 rowne czesci. Uformowac dwa bochenki. Obsypac maka i ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Przykryc reczniczkiem i odstawic na kolejne 45 minut do podrosniecia. Na dno piekarnika wysypac szklanke z kostkami lodu. Wlozyc podrosniete chlebki. Temperature znizyc do 200°C. Chlebki piec przez okolo 40 - 45 minut. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mloda cebulke ze szczypiorkiem umyc i pokroic w cienkie pierscienie. Tymianek umyc. Oliwki, cukier, ocet, mloda cebulke i listki tymianku wlozyc do garnka. Doprawic sola i pieprzem. Gotowac przez okolo 15 minut. Po tym czasie przelozyc do malaksera i zmiksowac na srednio. Kawaleczki oliwek maja byc widoczne. Doprawic raz jeszcze do smaku. Odstawic do ostudzenia. Podawac z chlebkiem z oliwek i jakims wytrawnym serem. Gotowe :)

I jeszcze Oliven - chutney ...

środa, 13 kwietnia 2011

Witam ponownie na blogu - przez ta cala przeprowadzke nie mam za wiele czasu na blogowanie ;) ale niedlugo sie wszystko zmieni! Dzis Wam zaprezentuje bardzo wysmienita przekaske, mozna ja jesc jako przystawke juz jako salatke do innych potraw ;) Zielona fasolka zapiekana z bulka tarta i maselkiem! Prosta i bardzo smaczna. Polecam a przepis jest od mojej mamusi ;)

Skladniki dla 2 osob:

  • 500 g zielonej fasolki
  • 200 g bulki tartej
  • 75 g masla
  • swiezo zmielony pieprz
  • sol

Faoslke umyc i odciac koncowki. Gotowac okolo 25 minut w osolonej wodzie. Odcedzic. Na patelni rozpuscic maslo. Podsmazyc fasolke. Posolic i popieprzyc. Posypac bulka tarta i szybko podrzucac patelnia, tak aby cala fasolka byla pokryta bulka tarta. Przelozyc do naczynia zaroodpornego. Wlozyc do nagrzanego do 180°C piekarnika. Zapiekac przez okolo 15 minut. Panierka z bulki tartej powinna byc lekko chrupiaca. Gotowe :)

poniedziałek, 07 marca 2011

Danie nie dla wszystich bo pikante :) Ja niekiedy lubie tak na ostro - a papryczki Jalapeño to jedne z moich ulubionych ostrych przekasek! Nadziewane przepysznym kremem z serka smietankowego, czosnku i cebulki. Zapiekane z bekonem i posypane ziolami prowansalskimi. Przepis dostalam od znajomego Marca ;) ktoremu tez bardzo dziekuje...

Skladniki dla 2 osob:

  • 12 pypryczek Jalapeño
  • 250 g serka smietankowego (dobrej jakosci)
  • 4 zabki czosnku
  • 1 mala cebula
  • ziola prowansalkie
  • sol i pieprz
  • 12 plasterkow bekonu

Mala rada - zalozyc rekawiczki :) - pypryczki sa ostre i jesli sie je obiera golymi rekoma i pozniej dotkie twarzy lub oczu - uff... bedzie pieklo ;)

Serek zmiksowac na gladko. Czosnek obrac i wlozyc do malaksera - z cebula postapic podobnie. Zmiksowac razem z serkiem. Przyprawic sola, pieprzem i ziolami (niekoniecznie). Papryczki umyc przekoic wzdluz. Wyskrobac ziarenka. Nadziewac przygotowanym serkiem. Ukladac w formie do zapiekania. Nalozyc plasterki bekonu.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C i zapiekac okolo 45 minut. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

czwartek, 09 grudnia 2010

Mialam w domu bagietki sezamowe z wczoraj i ladne soczyste baklazany. Widzac ten przepis na stronie "Kwesti Smakow" postanowilam wyprobowac. Powiem Wam, ze bylo warto i pewnie czesto bede wracac do tego przepisu. Szybkie do zrobienia, bardzo smaczne i przede wszystkim zdrowe! Paste ta mozna podawac do grzanek ale i tez do chipsow lub do grillowanego miesa. Polecam wyprobowac :)

Skladniki dla 4 osob jako pszystawka:

  • 1 baklazan
  • 12 zielonych oliwek
  • 2 zabki czosnku
  • 8 lyzek posiekanego szczypiorku
  • 3 lyzki soku z cytryny
  • gestey jogurt, najlepiej grecki
  • sol i swiezo zmielony czarny pieprz

Dodatkowo:

  • grzanki lub chipsy

Baklazana pokroic na cienkie plasterki. Posypac sola, odstawic na 15 minut. W miedzyczasie drobno posiekac oliwki. Czosnek obrac i przecisnac przez praske. Zmieszac z oliwkami w miseczce. Szczypiorek umyc i posiekac, dodac do miseczki i wymieszac.

Baklazana oplukac pod biezaca woda, aby pozbyc sie goryczki i dokladnie osuszyc papierowym reczniczkiem. Ulozyc na srednio rozgrzanej patelni grillowej. Grillowac przez kilka minut z dwoch stron az zmieknie i zbrazowieje. Posypac sola i pieprzem. Bardzo drobno posiekac i wlozyc do miseczki. Skropic sokiem z cytryny, wymieszac z reszta skladnikow. Doprawic sola oraz pieprzem. Dodac jogurt w takiej ilosci aby uzyskac gesta paste. Schodzic przez chwile w lodowce. Kiedy grzanki beda gotowe smarowac pasta i podawac. Gotowe :)

sobota, 04 grudnia 2010

Czy w Meksyku czy tez w calej Ameryce Srodkowej i Poludiowej bardzo znana i lubiana przekaska :) Chyba na calym swiecie juz znana! Przygotowana z avokado, pomidorow, swiezo wycisnietego soku z limonki i drobno posiekanej cebulki. Mozna ja przygotowac pikantnie ale i bez dodatku ostrych przypraw! Polecam bardzo ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 3 dojrzale avokado
  • sok wycisniety z 4 limonek
  • 1 duzy pomidor
  • 1 srednia cebula poszatkowana na drobna kosteczke
  • ziarenka chili dla tych, ktorzy lubia pikantne jedzonko
  • male tortille kukurydziane lub chipsy
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Cebule umyc, obrac i pokroic w drobna kosteczne. Avokados przekoric i lyzka wydlubac zielone wnetrze. Uwaga nie wyrzucac pestek. Do miseczki wlozyc najpierw poszatkowana cebule. Zalac ja swiezo wycisnietym sokiem z limonek, tak aby prawie zakryl cebulke. Dodac avokados i rozgniesc widelcem. Pomidora umyc, pozbyc sie srodka. Pokroic w mala drobna kosteczke. Dodac do miseczki. Doprawic przyprawami. Wlozyc na przynajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z tortillami lub chipsami. Tu u mnie na Costa Rice podaje sie Guacamole z Pataconsami - sa to banany specjalne do gotowania (platanos) wypieczone w tluszczu.

Jesli ktos nie zje guacamole w ten sam dzien, zeby nie zczerniala nalezy wlozyc pozostawione pestki do srodka i przechowac w lodowce. Na drugi dzien bedzie nadal zielona i smaczna. Polecam ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi