Wpisy z tagiem: owoce kandyzowane

wtorek, 07 grudnia 2010

Unoszacy sie zapach przypraw korzennych i rumu podczas pieczenia to tylko mala zacheta do upieczenia tych muffinek. Gdyby nie te kawaleczki orzechow, rodzynki i owoce kandyzowane niemal rozplynely by sie w ustach ;) sa przepyszne troche zblizone w smaku do naszych pierniczkow z posmakiem rumu! Przepis znaleziony w gazecie "Sabores". Polecam ;)

Skladniki na 18 muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • pol szklanki brazowego cukru
  • pol szklanki drobnego cukru do wypiekow
  • 100 g czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 100 g roztopionego masla
  • pol szklanki miodu
  • pol szklanki mleka
  • 1 lyczeczka sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • pol szklanki owocow kandyzowanych
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki orzechow wloskich
  • pol szklanki rumu

Ponadto:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 20 g masla
  • kolorowe cukiereczki do ozdoby

Na poczatek nalezy namoczyc rodzynki i owoce kandyzowane w rumie. Naljepiej jeden dzien przed pieczeniem muffinek.

Do duzej miski przesiac make. Dodac proszek do pieczenia, sode i oba rodzaje cukru. Dodac posiekane orzechy laskowe i czekolade. Wymieszac. W drugiej misce polaczyc mokre skladniki (roztopione maslo, mleko, miod, jajka). Polaczyc zawartosc obu naczyn, na koncu dodajac namoczone owoce kandyzowane i rodzynki. Wymieszac tylko do polaczenia sie skladnikow. Napelniac do 2/3 wysokosci papilotek.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Studzic na kratce.

Na polewe czekolade rozpuscic w kapieli wodnej dodajac pod koniec maslo. Dekorowac kolorowymi cukiereczkami. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi