Wpisy z tagiem: Smaki Srodziemnomorskie

poniedziałek, 29 listopada 2010

Salatki tej nauczylam sie robic pracujac w niemieckiej restauracji! Z racji tego, ze nasz kucharz pochodzil z Wloch mielismy oprocz Niemieckiej Kuchni tez Wloska i Srodziemnomorsa. Bede prezentowac jeszcze kilka fajnych przepisow jego autorstwa ;) bo sa naprawde super. Szybkie w przygotowaniu i takie pelne smaku! Polecam ...

Skladniki dla 2 osob:

  • glowka salaty najlepiej prosto  ogrodka (rucola, lodowa, zielona itp...)
  • 14 zielonych oliwek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryczna jalapeno
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 1 marchew sredniej wielkosci
  • 6 plasterkow szynki parmenskiej (ja niestety nie mialam i dodalam chuda z indyka ;))
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • pol peczka szczypiorku
  • ziola srodziemnomorskie: bazylia, oregano, kolendra, mieta
  • kilka lyzek oliwy z oliwek extra virgin
  • kilka lyzek octu jablkowego lub balsamicznego
  • sol, swiezo zmielony pieprz

Salate oplukac w zimnej wodzie. Liscie podzielic rwiac je na mniejsze kawalki. Ulozyc po polowie na kazdym talerzu. Marchew obrac i zetrzec na tarce o grubych oczkach. Podzielic miedzy dwa talerze i ulozyc na salacie. Pomidora umyc pokroic w cienkie plasterki. Papryke czerwona przekroic na pol, pozbyc sie srodka i pestek, posiekac na cieniutkie plasterki. Szynke pokroic w cieniutkie plasterki. W kolejnosci ukladac na salacie i marchwi. Jajka przekoic na pol i na kazdy talerz rozlozyc po 3 polowki. Cebule obrac i pokroic na cieniutkie plasterki. Podobnie postapic ze szczypiorkiem i papryczka jalapeno. Dodac oliwki. Swieze ziola posiekac i posypac nimi salatke. Posolic i popieprzyc. Na koniec polac oliwa z oliwek i octem jablkowym. Gotowe :) podawac z pizza brot lub bialym pieczywem...

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi