Wpisy z tagiem: Szwajcarskie smaki

poniedziałek, 29 listopada 2010

Raz ujrzalam i od razu wiedzialam, ze je musze zrobic! Po pierwsze kocham mak i wszystko co z nim zwiazane :) jedyne co mnie tylko przeraza, ze tu gdzie mieszkam kosztuje on majatek. Ale od czasu do czasu sobie pozwole na jakis wypiek z jego udzialem. Buleczki maja bardzo maslany smak i sa super miekkie. Warto wyprobowac ten przepis. Dla zachecenia powiem Wam, ze nie ma potrzeby oczekiwania az tak dlugo na wyrosniecie ciasta ;) Przepis znaleziony na  szwajcarskiej stronie www.swissmilk.ch...

Skladniki na dwa kwiaty (12 buleczek):

  • 500 g maki pszennej
  • 50 g maku (suchego)
  • 2 lyzeczki soli
  • 10 g drozdzy instant
  • 2 lyzeczki cukru
  • 100 g masla
  • 300 ml mleka

Ponadto:

  • 1 zoltko wymieszane z 1 lyzka slodkiej smietanki
  • suchy mal do posypania

Make przesiac do miski. Dodac suchy mak i sol i razem wymieszac. Maslo roztopic, przestudzic. Dodac letnie mleko i cukier. Dodac drozdze i wymieszac na jednolity plyn. Wlac do maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto raz jeszcze krotko wyrobic. Podzielic na 12 rownych czesci. Buleczki ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia, tak aby powstaly dwa kwiaty. Przykryc.


W tym momencie wlaczyc piekarnik i nagrzac do 180°C. Kiedy piekarnik osiagnie temperature 180°C nalezy posmarowac buleczki jajkiem roztrzepanym ze smietanka i posypac makiem.

Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 30 minut do lekkiego zarumienienia. Studzic na kratce.

Do tego podawac aromatyczne maslo np.: z otarta skorka z cytryny lub pomaranczy lub tez wymieszanym z cynamonem. Mniam ;)

 

 

 

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi