Wpisy z tagiem: Sos smietanowy

piątek, 06 maja 2011

Dzis propozycja kurczaka slodko - ostrego w sosie smietanowo - rumowym z dodatkiem pieczarek z naturalnym ryzem. Sos przygotowany jest nie na wodzie ni winie a na brazylijskim rumie tzw. Cachaça, ktorego uzywa sie do robienia najpopularniejszego drinka brazylijskiego Caipirinha. Ostre curry i slodka smietanka z rumem dodaje daniu niesamowitego smaku i takiego niepowtarzalnego! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g piersi z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 200 ml slodkiej smietanki
  • 1 duza cebula
  • 500 ml Cachaça
  • 2 lyzeczki ostrego curry
  • swiezo zmielony kolorowy pieprz
  • sol
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 160 g naturalnego ryzu (okolo pol szklanki)

Piers z kurczaka umyc i pokroic na male kawalki. Podobnie pieczarki, umyc i pokroic w plasterki. Mozna tez uzyc pieczarek z puszki jesli ktos nie ma dostepu do swiezych. Na duzej patelni rozgrzac okolo 3 lyzek oliwy z oliwek. Podsmazyc z kazdej strony kawalki kurczaka. Wyjac i odstawic na bok. Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Podsmazyc w pozostalym tluszczu. Dodac pieczarki i poddusic razem z cebulka. Wrzucic kawaleczki kurczaka i po okolo 2 minutach wlac rum. Pospac sola i swiezo zmielonym pieprzem, dodac curry i wymieszac. Przykryc pokrywka, zmiejszyc ogien i dusic przez okolo 25 minut. Po tym czasie wlac smietanke kremowke i raz jeszcze doprawic do smaku sola, pieprzem i curry.

Ugotowac ryz. Podawac. Gotowe :)

 

sobota, 23 kwietnia 2011

Jako propozycja na obiadek wielkanocny, chcialabym Wam zaproponowac makaron z przepysznym sosem smietanowym z dodatkiem koperku i kawaleczki lososia norweskiego. Szybkie do przygotowania i jakze wykwintne :) Polecam i zycze Wesolego Alleluja!!!

Skladniki dla 2 osob:

  • 200 g swiezego filetu lososia norweskiego
  • 1 duza cebula
  • peczek koperku
  • sol i swiezo zmielony bialy pieprz
  • 250 ml smietany kremowki
  • 3 lyzki bialego wina wytrawnego
  • 3 lyzki gestej kwasnej smietany
  • 75 g masla
  • 250 g makaronu (jaki lubicie)

Na patelni roztopic maslo. Na bardzo gorace wrzucic pokrojonego w kostke lososia i poddusic przez okolo 5 minut. Dodac pokrojona w drobna kosteczke cebule i dusic przez kilk aminut do momentu az cebula zmieknie. Wlac smietane kremowke i wino, dodac posiekany koperek. Doprawic sola i pieprzem. Dusic do momentu az sos bedzie odrobinke gesty. Zagescic gesta kwasna smietana.

Makaron ugotowac w posolonej wodzie al dente. Podawac z goracym sosem i bialym winem. Gotowe :)

wtorek, 30 listopada 2010

Przy dzisiejszej potrawie troche improwizowalam ;) Moim zamiarem bylo przygotowanie szpinaku w polaczeniu z ziemniakami, ale ze ziemniakow nie znalazlam w lodowce a mialam ochote na szpinak, postanowilam cos stworzyc. Tak powstal dzisiejszy obiad. Powiem Wam ze tak mi posmakowal, ze zapisalam wszystko co pokolei zrobilam, zeby sie z Wami podzielic tym przepisem! Sprobujcie a zobaczycie, ze bylo warto...

Skladniki dla 2 osob:

  • 250 g makaronu spaghetti
  • 1 duza cebula
  • 25 g szynki z indyka (chudej)
  • 25 g chudego boczku
  • 4 zabki czosnku
  • pol peczka szczypiorku
  • 400 g swiezego szypinaku (juz bez lodyzek)
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
  • 2 lyzki maki
  • 2 lyzeczki maki pszennej
  • 4 lyzki kwasnej smietany
  • sol, swiezo zmielony pieprz i galka muszkatolowa
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 400 ml wody

Cebule obrac i poszatkowac w kosteczke. Szynke i boczek pokroic w kosteczke. Czosnek obrac. Szczypiorek wyplukac i polowe pokroic w cieniutkie pierscienie. Reszte zostawic do posypania. Szpinak oplukac i podsuszyc.

Duzy garnek ze stali nierdzewnej polozyc na gazie. Troche go rozgrzac bez oleju. Wsypac szpinak i mieszac od czasu do czasu az szpinak opadnie. Wylaczyc gaz i wyjac szpinak na deske do krojenia. Poszatkowac.

Do duzej patelni wlac oliwe z oliwek. Podsmazyc boczek do momentu wysmazenia sie tluszczu, dodac szynke i podsmazyc razem. Dodac cebule, swiezo przepuszczony przez praske czosnek i szypiorek. Podsmazyc chwile. Na to wlac wode wymieszana z kostkami bulionu warzywnego. Doprowadzic do zagotowania. Dwie lyzki wody wymieszac z dwiema lyzeczkami maki. Wlac do wody. Zagotowac. Dadac smietane i szpinak. Wymieszac. Doprawic sola i swiezo zmielonym pieprzem i galka muszkatolowa. Przykryc pokrywka.

W duzym garnku zagotowac wode z sola. Ugotowac makaron al dente. Wylozyc na sitko i przeplukac zimna woda.

Sos raz jeszcze podgrzac ale nie gotowac. Podawac z makaronem. Posypac szczypiorkiem. Gotowe ;)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi