Wpisy z tagiem: Amerykanskie smaki
czwartek, 09 czerwca 2016
Skladniki:
Piekarnik nagrzac do 180°C. Forme do muffinek wylozyc papliotkami, lub wysmarowac tluszczem. Do duzej miski przesiac make, proszek do pieczenia, sode i sol; wymieszac. W innej misce zmiksowac rozpuszczone maslo z cukrem. Dodac jajka i wymieszac, dodac mleko i ekstrakt z wanilii i raz jeszcze wymieczac. Mokre skladniki wlozyc do suchych; szybko wymieszac, tylko do polaczenia sie skladnikow. Dodac jagody i czekolade delikatnie polaczyc z masa. Ciasto przelozyc do papilotek. Piec okolo 20 minut. Podawac posypane cukrem pudrem. Gotowe ;)
poniedziałek, 16 maja 2016
Skladniki na spod:
Skladniki na nadzienie:
Do dekoracji:
Ciasteczka oreo zmielic na pyl w food procesorze, dodac roztopione maslo i wymieszac. Wcisnac w forme na tarte z wyjmowanym dnem, o srednicy 23 cm. Odstawic na bok. Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Na nadzienie, wlozyc maslo i czekolade do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna. Odrobinke przestudzic. W drugiej misce ubic jajka z cukrami, az masa bedzie puszysta. Dodac czekolade, ekstrakt z wanilii, przesiana make i espresso. Wszystko delikatnie wymieszac. Mase wylac do formy. Piec okolo 25 minut. Ostudzic kompletnie. Kremowke ubic i udekorowac jagodami. Gotowe ;)
wtorek, 10 maja 2016
Skladniki na 12 Muffinek:
Nagrzac piekarnik do 180°C. Maliny pokroic na polowki, czekolade posiekac, ale nie za drobno. Do duzej miski przesiac make i proszek do pieczenia, dodac cukier i wymieszac. Maslo rozpuscic w malym garnuszku, lub w kuchence mikrofalowej. W drugiej misce zmieszac jajko, mleko, ekstrakt waniliowy i rozpuszczone maslo. Mokre skladniki wlac do suchyc i szybko wymieszac. Dodac maliny i czekolade i ostroznie polaczyc skladniki, uzywajc najlepiej metalowej lyzki. Ciasto wylozyc do papilotek i wstawic do piekarnika. Piec okolo 25 minut. Polecam jesc je jeszcze cieple ;) Gotowe!
środa, 10 czerwca 2015
Skladniki:
Tortownice o srednicy 20 cm wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Piekarnik nastawic na 160°C (z termoobiegiem). Czekolade i maslo wlozyc do szklanej miseczki i rozpuscic nad kapiela wodna, wymieszac i odstawic na bok. Banany rozgniesc. Cukier i make wymieszac. Do masy czekoladowej dodac make z cukrem. Wbic jajka, jedno po drugim, za kazdym razem dobrze miksujac. Dodac rozgniecione banany i wszystko wymieszac. Mase przelac do tortownicy. Piec okolo 35 minut. Ciasto rozstawic w formie do momentu wystudzenia. Posypac kakaem. Podawac ze swiezymi bananami. Gotowe ;) Zycze smacznego!
poniedziałek, 21 marca 2011
Skladniki na okolo 40 sredniej wielkosci ciasteczek:
Piekarnik nagrzac do temperatury 190°C. Przygotowac dwie blaszki do pieczenia ciasteczek, jesli ktos nie ma takich specjalnych wyscielic blaszki papierem do pieczenia. Miekkie maslo utrzec na puch, dodac cukier i brazowy cukier, sode oczyszczona i sol. Miksowac przez kilka minut, do otrzymania kremowej masy. Wbic jajka i ekstrakt z wanilii, zmiksowac. Wsypac make i miksowac. Dodac czekolade i ugniesc ciasto. Formowac kulki wielkosci orzecha wloskiego. Ukladac na blaszkach w pewnej odleglosci. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do minut. Wyjac z piekarnika i zostawic przez 2 minuty na blaszce, potem przelozyc ciasteczka na kratke i ostudzic. Gotowe :)
sobota, 19 lutego 2011
Skladniki na 6 duzych lub 8 srednich placuszkow:
Ponadto:
Make przesiac z proszkiem do pieczenia i soda oczyszczona do miski. Dodac sol i wymieszac. Maslanke, jajko i olej zmiksowac. Wlac do maki i delikatnie wymieszac. Uwazac, zeby ciasto nie opadlo bo przy pieczeniu Wam nie urosnie :) Na patelni rozgrzac odrobine margaryny. Na kazdego placuszka wlac okolo 2 lyzek ciasta. Piec na zloty kolor. Podawac jeszcze cieple polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. Gotowe :)
sobota, 04 grudnia 2010
Skladniki na dwa male okragle chelbki o srednicy 18 cm:
W przepisie tym nie trzeba uzywac miksera. W duzym naczyniu wymieszac roztopione maslo z rozgniecionymi bananami. Wmieszac cukier, roztrzepane jajko, wanilie. Na koncu dodac make wymieszana z soda i szczypta soli. Wymieszac. Foremki wymsarowac maslem i posypac bulka tarta lub kasza manna. Ciasto podzielic miedzy foremki. Piec przez okolo 45 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce. Gotowe ;)
środa, 01 grudnia 2010
Skladniki na 15 malych buleczek:
Do rondelka wlac wode, dodac maslo i mieszajac podgrzac na malym ogniu. Gdy maslo sie rozpusi, dodac jogurt i podgrzewac do temperatury 40°C. W duzej misce polaczyc przesiana make z drozdzami, sola i cukrem. Calosc zalac ciepla mikstura jogurtowa, wbic jajko i wszystko dobrze wymieszac. Potem zagniesc gladkie, nieco lepkie i luzne ciasto. Pozostawic do wyrosniecia na 1 i 1/2 godziny, w tym czasie ciasto bardzo szybko przyrasta, wiec nalezy je skladac co pol godziny. Wyrosniete ciasto podzielic na 15 czesci i uformowac okragle buleczki. Ukladac je na naoliwionej blasze, zlaczeniem do dolu. Przykryc sciereczka i wlozyc do duzego foliowego worka. Nastepnie calosc umiescic w lodowce. Pozostawic na cala noc. Nastepnego dnia okolo 30 - 45 minut przed pieczeniem, wyjac buleczki z lodowki i zostawic do ogrzania. Przed wlozeniem do piekarnika buleczki nalezy naciac na krzyz. Piec w naparowanym piekarniku w temperaturze 190°C, przez okolo 20 - 25 minut, az sie lekko zeloca. Wyjac i studzic na kratce.
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|