Wpisy z tagiem: Wypieki z przyprawami

piątek, 24 grudnia 2010

Pierniczki zrobione juz przed 3 tygodniami dzis pierwszy raz probowane. Co moge powiedziec? Tylko jedno rozplywaja sie w ustach. Smak Swiat, zapach przypraw wylaniajacy sie z torebeczki i pudelka. Po prostu mniam ;) Przepis Kaeru podanym na forum MniamMniam, znalezionym na blogu Dorotki. I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty".

Skladniki:

  • 1000 g maki pszennej
  • 8 zoltek
  • 3 bialka
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 lyzki kakao
  • 200 ml gestej, kwasnej smietany
  • 3 lyzeczki sody
  • 2 lyzeczki cynamonu
  • 1 lyzeczka gozdzikow
  • 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 lyzeczki pieprzu
  • 250 g masla
  • 400 g miodu

Ciasto przygotowac dzien przed pieczeniem. Kako wymieszac z maka w duzej misce, odstawic. miod zagotowac z przyprawami, odstawic, wlozyc maslo, poczekac az sie rozpusci, a potem wystygnie. W smietanie rozpuscic sode, odstawic - smietana zwiekszy swa onjetosc (powinna miec temperature pokojowa). Bialka ubic na piane, dodac cukier, ubijajac, dodawac zoltka. Ubite jaja wlewac do maki i delikatnie wymieszac, wlac miod i dalej mieszac. Na koniec dodac smietane z soda. Ciasto bedzie dosc rzadkie. Odstawic je przykryte w chlodne miejsce, w ciagu 24 godziny zgestnieje.

W dniu pieczenia. CIasto podsypywac maka, rozwalkowac na grubosc 3 mm i wykrawac pierniczki.

Blache wylozyc papierem do pieczenia lub folia aluminiowa, pierniczki ulozyc w pewnej odleglosci od siebie. Przed pieczeniem posmarowac rozbeltanym bialkiem, beda sie ladnie blyszczaly.

Piec w temperaturze 180°C przez okolo 7 minut. Studzic na kratce.

wtorek, 21 grudnia 2010

Mieciutkie, wilgotne muffinki korzenne z dodatkiem jablek i orzechow wloskich. Sa wysmienite, pachnace przyprawa do piernikow. Chrupiaca skorka sprawia, ze smakuja inaczej niz wszystkie. Warto sprobowac ;) Przepis z blogu Moje Wypieki, odrobinke przeze mnie zmienionym! I kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 17 muffinek:

  • 1i 1/2 szklanki makie pszennej
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechow wloskich
  • 1/2 szklanki cukru brazowego
  • 1 lyzka przyprawy korzennej do piernikow
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • pol szklanki mleka
  • pol szklanki jogurtu naturalnego
  • 60 g roztopionego masla
  • 1 jajko
  • 3 sredniej wielkosci jablka, obrane i pokrojone w kostke

Dodatkowo:

  • garsc posiekanych drobno orzechow wloskich
  • kilka lyzek cukru

W jednym naczyniu wymieszac skladniki suche, w drugim mokre. Polaczyc zawartosc obu naczyn, wymieszac do polaczenia sie skladnikow, dodac jablka. Wymieszac. Ciasto nakladac do 2/3 wysokosci papilotek. Wierzchy posypac orzechami i cukrem.

Piec okolo 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Studzic na kratce. Gotowe ;)

Przepyszne niemieckie ciasteczka czekolaowe nadziewane kremem czekoladowym z amaretto. Pachnace Swietami, wysmienite, latwe w przygotowaniu, czegoz wiecej mozna chciec? No wlasnie chyba niczego ;) Przepis ze strony www.livingathome.de. Propozycja do akcji "Swiateczne prezenty"...

Skladniki na 18 podwojnych ciasteczek:

  • 220 g masla
  • 90 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 300 g maki pszennej
  • 10 g ciemnego kakao

Nadzienie:

  • 100 g ciemnej czekolady
  • 50 g masla
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta przyprawy do piernikow
  • 3 lyzki amaretto

Przygotowac nadzienie. Czekolade polamac na male kawaleczki i rozpuscic w kapieli wodnej. Miekkie maslo zmiksowac z cukrem pudrem. Dodac czekolade, przyprawe do piernikow i amaretto. Wszystko razem zmikoswac na jednolita mase. Odstawic w chlodne miejsce do stezenia.

Przygotowac ciasto. Zmikoswac miekkie maslo, cukier puder, szczypte soli i cukier waniliowy. Dodac pojedynczo jajka po kazdym dokladnie miksujac. Przesiac make i kakao. Dodac do masy i wszystko zmikoswac, tak aby nie bylo grudek. Ciasto przelozyc do rekawa cukierniczego z koncowka gwiazdka. Blache wylozyc papierem do pieczenia. Wyciskac okregi o srednicy 4 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C okolo 10 - 12 minut. Odstawic do calkowitego ostygniecia.

Polowe ciasteczek posmarowac po gladkiej stronie masa czekoladowa, nalozyc drugie ciasteczko, lekko przycisnac. Gotowe ;) Ciasteczka nalezy przechowywac w szczelnie zamknietym pudeleczku.

Kolejna propozycja do akcji "Swiateczne prezenty". Te male slodkie ludziki zrobilam ze wzgledu na moich znajomych z USA. Kochaja wszystko co ma w nazwie Gingerbread ;) Przepis bardzo latwy a pierniczki jak pierniczki ladnie sie prezentuja no i jak smakuja ... hmm... do tego dlugo sie przechowuja!  Z przepisu zaczerpnietego ze strony www.recipelink.com. Polecam ;)

Skladniki:

  • 1/2 szklanki masla o temperaturze pokojowej (115 g)
  • 1/2 szklanki brazowego ciemnego cukru
  • 1/4 szklanki ciemnego syropu kukurydzianego lub melasy
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1 lyzka zmielonego imbiru
  • 1 i 1/2 lyzeczki zmielonych gozdzikow
  • 1 lyzka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzki wody

Ponadto:

  • 1 bialko
  • okolo 150 g cukru pudru

W duzej misce, zmiksowac maslo, brazowy cukier, melase, cynamon, imbir, gozdziki i sode oczyszczona. Miksowac do momentu uzyskania jednolitej mikstury. Dodawac partiami przesiana make. Dodac wode.

Odstawic w chlodne miejsce do czasu stwardnienia masy. Najlepiej na cala noc.

W dzien pieczenia.

Stolnice oproszyc lekko maka. Ciasto wylozyc na stolnice i rozwalkowac na cienki placek. Forme do wykrawania ludzikow maczac za kazdym razem najpierw w mace i pozniej wykrajac ludziki. Ukladac na blaszce wylozonej papierem do pieczenia. Piec okolo 8 do 10  minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Wylozyc pierniczki z piekarnika i wystudzic na kratce.

Do dekoracji wymieszac bialko z taka iloscia cukru pudru, zeby powstala gesta masa. Dekorowac wedlug uznania. Gotowe ;)

piątek, 17 grudnia 2010

Propozycja do Akcji "Swiateczne prezenty". Muffinki sa mieciutkie, wilgotne i ze smacznym chrupiacym wierzchem. Przepis znaleziony u Dorotki, zmieniony przeze mnie odrobinke. Ja nadalam im smaku Swiat, dodajac odrobine przyprawy korzennej do wnetrza i cynamonu na wierzch. Wierzcie mi, ze smakuja naprawde super :)

Skladniki na 16 Muffinek:

  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 1 lyzka przypraw korzennych (do piernikow)
  • 300 g kwasnej smietany
  • 5 duzych sliwek

Ponadto:

  • platki migdalowe
  • kilka lyzeczek cukru
  • 1 lyzeczka cynamonu

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. Sliwki umyc i pokroic na male kawaleczki. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac sliwki.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Posypac platkami migdalowymi i cukrem wymieszanym z cynamonem. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi