Wpisy z tagiem: Drozdzowe pszenne

poniedziałek, 24 stycznia 2011

Mini bagietki z przepisu Marion. Niesamowicie proste do zrobienia i tu dobra wiadomosc dla leniwych :) nie trzeba oczekiwac na wyrastanie. Jak dla poczatkujacych to bomba! O czym bym prawie zapomniala, to powiedziec Wam to, ze sa boskie w smaku i nawet na drugi dzien sa miekkie i pyszne :) Polecam ...

Skladniki na 10 mini bagietek:

  • 500 g maki pszennej
  • 300 ml cieplej wody
  • 20 g drozdzy suchych
  • 3 lyzki roztopionego masla
  • lyzeczka soli
  • lyzeczka cukru
  • ziarna sezamu do posypania

Make przesiac do miski, dodac drozdze, cukier i sol. Wymieszac. W malym rondelku podgrzac wode do letniej temperatury. Wlac do maki, dodac maslo. Wyrobic okolo 10 minut. Ciasto powinno byc bardzo gladkie i lsniace. Blache wyscielic papierem do pieczenia lub jesli macie teflonowa oproszyc lekko maka. Ciasto podzielic na 10 rownych czesci. Ulozyc na blaszce w pewnych odstepach od siebie, buleczki rosna w piekarniku. Naciac ostrym nozem, popryskac woda i posypac ziarnami sezamu. Odstawic na doslownie 5 minut.

Wlozyc do nagrznaego do 190°C piekarnika. Piec okolo 20 minut do lekkiego zarumienienia sie buleczek. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe :)

niedziela, 02 stycznia 2011

Mieciutkie i pulchniutkie buleczki. Ja je nadzialam powidlami z Guayaby, bo tu gdzie mieszkam mozna ja dostac wszedzie i na dodatek bardzo tanio. Zdrowa i niezbyt slodka. Tak oryginalnie buchty powinno sie podawac z sosem waniliowym ale u mnie tym razem posypane platkami migdalowymi i cukrem. Przepis na buleczki od Dorotus.

Skladniki na 16 buleczek:

  • 500 g maki pszennej
  • 10 g drozdzy instant
  • 275 ml mleka
  • 60 g masla, roztopionego
  • 1 jajko
  • 5 lyzek cukru
  • 1/4 lyzeczki soli
  • skorka otarta z jednej cytryny
  • powidla jakie kto lubi lub ma akurat w domu

Dodatkowo:

  • platki migdalowe do posypania
  • kilka lyzeczek cukru
  • roztrzepane jajko do posmarowania

Przygotowac dwie tortownice o srednicy 24 cm, spody wylozyc papierem do pieczenia.

Make przesiac do miski miksera. Dodac drozdze i wymieszac. Jajko roztrzepac z mlekiem, skorka otarta z cytryny i cukrem. Dodac maslo i sol. Wszystko wlac do maki i zagniesc miekkie elastyczne ciasto. Odstawic do podwojenia objetosci.

Po tym czasie ciasto krotko wyrobic, podzielic na 16 czesci. Z kazdej czesci zrobic kulke, ktora rozplaszczyc w dloni, w srodek nalozyc lyzeczke powidel i sklajac. Ukladac ciasno w trotownicy zlaczenieniami do dolu. Przykryc sciereczka i pozostawic cieplym miejsu do podwojenia objetosci.

Przed samym pieczeniem posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac platkami migdalow i cukrem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 25 minut. Do lekkiego zarumienienia. Wyjac i wystudzic na kratce. Gotowe ;)

piątek, 24 grudnia 2010

Cinnamon rolls to chyba najbardziej znane i lubiane przez Amerykanow ale i nie tylko buleczki cynamonowe. Sa bardzo mieciutkie, maslane i z przepysznym nadzieniem cynamonowym. Ktoz by mogl sie im oprzec? No wlasnie bo ja chyba nie ;) Przepis z mojej nowej ksiazki kucharskiej, ktora dostalam w prezencie od Tonego i Helene "New Cook Book" wydanej przez Better Homes and Gardens. Polecam zarowno ksiazke jak i buleczki ;)

Skladniki na 14 buleczek:

  • 4 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 8 g drozdzy instant
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 drobnego cukru
  • 1/2 szklanki masla
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 jajka

Dodatkowo na nadzienie:

  • 3/4 szklanki brazowego cukru
  • 1/4 szklanki maki pszennej
  • 1 lyzka zmielonego cynamonu
  • 1/2 szklanki masla

Do miski miksera przesiac dwie szklanki maki i drozdze. Wymieszac i odstawic na bok. W malym rondelku rozpuscic maslo, dodac mleko, sol i cukier. Podgrzewac do momentu az osiagnie letnia temperature. Dodac ta miksture do maki. Wbic jajka i wszystko zmiksowac robotem na jednolita mase okolo 3 minut. Dodac pozostala ilosc maki. Wyrobic bardzo gladkie ciasto. Wlozyc do naoliwionej miski, przykryc i odstawic do wyrosniecia, do podwojenia objetosci.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Wszystkie skladniki wymieszac.

Gotowe ciasto wyrobic raz jeszcze ale krotko. Podzielic na dwie czesci. Kazda czesc rozwalkowac na prostokat. Posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade. Podzielic na 7 czesci. Dwie tortownice o srednicy 24 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia. Ulozyc gotowe slimaczki, tak aby powstal kwiat. Przykryc i odstawic do napuszenia na okolo 30 minut. Nagrzac piekarnik do 180°C. Piec okolo 20 do 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Wyjac z piekarnika i ostudzic na kratce.

Mozna dekorowac lukrem. 100 g cukru pudru wymiszac z dwiema lyzkami wody. Polac po slimaczkach. Gotowe ;)

Jesli ktos lubi moze do nadzienia dodac rodzynki lub orzeczy!

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi