Wpisy z tagiem: ser cheddar

środa, 29 grudnia 2010

Nigdy wczesniej nie slyszalam o slonych sconsach ;) ale powiem szczerze, ze mi bardzo smakowaly. Swiezo upieczone z maslem - mniam! Na dodatek szybkie do zrobienia. To jest to co lubie ;) Przepis Dan Lepard podany w Weekendowej Piekarni! Warto wyprobowac...

Skladniki na 10 sconsow:

  • 200 g maki pszennej
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki proszku musztardowego (u mnie 3 lyzki musztardy dijon)
  • 25 g bardzo miekkiego masla
  • peczek pietruszki, posiekanej na drobno
  • 170 g sera cheddar, grubo startego
  • 1 duze jajko
  • 100 ml zimnego mleka
  • 50 ml zimnej smietanki kremowej
  • ziarna slonecznika i siemienia lnianego

Nagrzac piekarnik do 200°C.

Make z proszkiem  i sola wymieszac w misce. Wetrzec maslo i musztarde. Wsypac pietruszke i ser. W osobnym naczyniu lekko ubic bialko jaja, mleko i smietane, wlac do maki i wszystkie skladniki polaczyc.

Lekko wyrobic na omaczonym blacie, rozplaszczyc na grubosc okolo 2 cm i wycinac szklanka skonsy.

Zoltko rozmieszac z odrobina wody, skonsy ulozone na blasze z papierem do pieczenia posmarowac zoltkiem i posypac nasionami.

Piec okolo 15 - 20 minut na srodkowej polce piekarnika. Wyjac i jesc jeszcze cieple. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi