Wpisy z tagiem: Jezyny

poniedziałek, 21 lutego 2011

Wilgotne, smaczne muffinki jogurtowo - orzechowe z jezynami. Latwe w przygotowaniu o lekkim posmaku orzechow laskowych i kwaskowate od jezyn! Maja fajna chrupiaca skorke. Muffinki przygotowalam z przerobionego przepisu na muffinki sliwkowe :) Zamiast maki troche zmielonych orzechow do tego jezyny. Zamiast smietany - jogurt i juz cos nowego i smacznego :) polecam wyszly super ...

Skladniki na okolo 14 muffinek:

  • 1 szklanka maki pszennej
  • 1 szklanka zmielonych orzechow laskowych
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 120 g drobnego cukru
  • pol szklanki oleju
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 1 szklanka swiezych jezyn

Przesiac make do miski, dodac reszte suchych skladnikow. W drugiej misce wymieszac skladniki mokre. Polaczyc skladniki suche z mokrymi na koncu dodajac jezyny.

Napelniac papilotki do 2/3 wysokosci. Piec okolo 25 minut do lekkiego zbrazowienia. Studzic na kratce. Gotowe ;)

środa, 12 stycznia 2011

Dzis przegladalam galerie potraw majac nadzieje, ze znajde "cos" z jezynami i ot tylko wlaczylam i juz znalazlam ;) Muffinki jak kazde szybkie w przygotowaniu i pelne smaku! Kwaskowate za sprawa jezyn i slodkie za sprawa ciasta ;) mniam tyle tylko moge powiedziec. Przepis podala dziuuunia, za ktory bardzo dziekuje!

Skladniki na 12 muffinek:

  • 2 i 1/2 szklanki maki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 50 g rozpuszczonego masla
  • 2 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • mrozone jezyny (u mnie prawie dwie szklanki)

Piekarnik nagrzac do temperatury 210°C. Forme na muffinki wylozyc papilotkami. Wszystkie suche skladniki wymieszac w jednym naczyniu, mokre w drugim. Polaczyc zawartosc obu naczyn, na koncu dodajac jezyny. Szybko wymieszac. Przelozyc ciasto do foremek. Piec okolo 25 minut, do lekkiego zarumienienia sie muffinek. Wyjac z piekarnika, wystudzic. Gotowe ;)

 

czwartek, 30 grudnia 2010

Polaczenie slodkiego ciasta, chrupiacych migdalow i kwaskowatych owocow. Propozycja na cieple lato ale i tez na kazda inna pore roku. Przepis od Asi przeze mnie jednak odrobinke zmieniony. Mysle ze z innymi owocami takimi jak pozeczki czy moze agrest bedzie tez super smakowac ;)

Skladniki na ciasto kruche:

  • 250 g maki pszennej
  • 100 g zimnego masla
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka

Nadzienie:

  • 1/2 szklanki zmielonych na proszek platkow migdalow
  • 4 lyzki cukru
  • 4 lyzki masla roztopionego
  • 2 lyzki maki
  • 200 g jezyn
  • 200 g jagod
  • 4 lyzki cukru
  • pol szklanki platkow migdalow

Dodatkowo:

  • 1 jajko
  • platki migdalow

Forme na tarte o srednicy 24 cm posmarowac maslem. Make przesiac na stolnice lub blat kuchenny, dodac pokrojone w kostke maslo, cukier i sol. Mieszac skladniki koncami palcow, stopniowo zgarniajac je do srodka. Wbic jajka i dalej wyrabiac palcami laczac szybko wszystkie skladniki. Ciasto kruche bardzo krotko wyrabiamy, tylko do polaczenia sie skladnikow. Gdy iasto bedzie gladkie, uformowac kule, zawinac w folie spozywcza i wlozyc do lodowki na godzine.

Ciasto rozwinac z folii, odlozyc 1/3, reszte rozwalkowac na podsypanej maka stolnicy i oproszonym maka walkiem na placek o srednicy wiekszej niz forma. Rozwalkowanym ciastem wylozyc spod i boki formy. Spod podziurkowac widelcem. Wstawic do lodowki na czas nagrzania sie piekarnika do 180°C i przygotowania nadzienia. Reszte ciasta nalezy rowniez trzymac w lodowce.

Mielone migdaly polaczyc z owocami, maka, cukrem i roztopionym maslem. Platki migdalowe wymieszac z 4 lyzkami cukru. Wylozyc platki na spod ciasta. Nalozyc nadzienie owocowe.

Wyjac reszte ciasta z lodowki, rozwalkowac je i pokroic na paski. Ulozyc je na nadzieniu. Ciasto posmarowac roztrzepanym jajkiem i posypac po brzegu platkami migdalow.

Piec okolo 30 minut, do momentu uzyskania zlotego koloru. Wyjac z piekarnika lekko ostudzic. Mozna podawac jeszcze na cieplo. Gotowe ;)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi