Wpisy z tagiem: Na sniadanie

środa, 05 stycznia 2011

To jedyne buleczki, ktore odnalazlam, na ktore nie trzeba oczekiwac. Ciasto sie robi w mgieniu oka, formuje buleczki i do piekarnika ;) Wbrew pozorom smakuja naprawde super i nawet na drugi dzien pozostaja swieze ;) Polecam je bardzo jesli ktos nie ma czasu na wyrastanie ciasta! Przepis znaleziony u Marion!

Skladniki na 20 buleczek:

  • 1 kg maki pszennej
  • 2 lyzeczki soli
  • 2 lyzeczki cukru
  • 40 g drozdzy instant
  • 6 lyzek oleju
  • 600 ml cieplej wody

Dodatkowo:

  • jogurt naturalny
  • ziarna do posypania

Nastawic piekarnik na 190°C.

Make pszesiac do miski. Dodac sol i cukier. Wymieszac. Dodac olej. W cieplej wodzie rozpuscic drozdze i wlac do maki. Wyrobic miekkie i gladkie ciasto. Wyrabiac do momentu az bedzie latwo odchodzilo ode reki lub od brzegow miski miksera.

Formowac kulki i ukladac w pewnej odleglosci od siebie na blaszce oproszonej maka. Buleczki ladnie rosna podczas pieczenia. Posmarowac jogurtem naturalnym i posypac ziarnami.

Piec okolo 25 minut do zarumienienia sie buleczek. Wyjac ostudzic na kratce. Gotowe ;)

Hmmm... czy moze byc cos lepszego na sniadanko niz nutella ze swieza jeszcze ciepla buleczka? Jak dla mnie nie ;) Domowa nutella nie smakuje w 100 % jak ta ze sklepu, ale jedno Wam powiem jest przepyszna i co najwazniejsze, ze nie zawiera zadnych srodkow konserwujacych ani polepszaczy! Co chyba sprawia, ze jest zdrowsza ;) Polecam ja bardzo! Jest taj banalnie prosta do przygotowania, ze nie bedziecie mogli w to uwierzyc! Przepis z forum poswieconym TERMOMIXIE - wielofunkcyjnym cudzie, ktory gotuje, mieli, szatkuje i i i ... U mnie wlasnorecznie bez Termomixa!

Skladniki na okolo 300 g nutelli:

  • 90 g cukru pudru
  • 60 g  zmielonych orzechow laskowych
  • 100 g czekolady
  • 70 g miekkiego masla
  • 100 ml mleka

Cukier puder przesiac i zmieszac ze zmielonymi orzechami laskowymi. Do malego rondelka wlac mleko, dodac posiekana na bardzo male drobinki czekolade i miekkie maslo. Wsypac orzechy zmieszane z cukrem pudrem. Wszystko podgrzac do momentu, kiedy czekolada sie roztopi i powstanie jednolita masa. Przelac ja do sloiczka. Poczekac az ostygnie. Po tym wlozyc na kilka godzin do lodowki. Gotowe ;) podawac najlepiej ze swiezo upieczonymi buleczkami, tak zeby nutella sie ladnie rozpuszczala pod wplywem ciepla buleczek!

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi