Wpisy z tagiem: Cr&232me frache

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

Juz dawno nie bylo czegos z czekolada ;) wiec w koncu postanowilam cos upiec. Tarta mocno czekoladowa z chrupiaca kruszonka. Troche nietypowa ale za to jak smakuje! Uwaga cos mi sie wydaje ze ta Tarta to taka w sam raz dla czekoholikow ;) Przepis zaczerpniety z gazetki "Freizeitwoche" Polecam ...

Skladniki:

  • 175 g masla
  • 350 g maki pszennej
  • 3 zoltka
  • szczypta soli
  • 8 g cukru waniliowego
  • 275 g cukru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakosci
  • 150 g smietany
  • 150 g Crème Fraíche
  • 150 ml mleka
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu czekoladowego

Na przygotowanie ciasta potrzebujemy bardzo zimne maslo. 75 g zimnego masla pokrojonego w kosteczke wrzucic do food processora, przesiac 150 g maki, wbic 1 zoltko, dodac szczypte soli, cukier waniliowy i 75 g cukru. Wyrobic gladkie ciasto. Wklepac je do formy na tarte o srednicy 30 cm. Ponakluwac widelcem i wstawic do lodowki na co najmniej 45 minut.

W miedzyczasie 200 g maki, 100 g cukru, szczypte soli, 2 zoltka, 100 g masla i ekstrakt z wanilii wsypac wszystko do duzej miski i wyrobic delikatnie kruszonke. Wstawic gotowa do lodowki.

Piekarnik nagrzac do temperatury 175°C. 

Czekolade posiekac i rozpuscic nad kapiela wodna. Zdjac z palnika i ostudzic odrobinke. Smietane, Crème Fraíche, 100 g cukru i mleko zmiksowac mikserem. Wbic jajka i wsypac proszek budyniu czekoladowego. Zmiksowac na gladka mase. Cieniutkim strumieniem wlewac rozpuszczona czekolade i miksowac. Gotowa miksture czekoladowa wlac na spod i wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 15 - 20 minut do momentu sciecia sie masy. Posypac kruszonka i piec przez kolejne 20 do 25 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic na kratce. Wstawic do lodowki na jakis czas. Podawac ;)

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi