Wpisy z tagiem: limonki

czwartek, 24 marca 2011

Ufff.... jak goraco dzisiaj - nie idzie wytrzymac z upalem. Nie mialam ochoty na gotowanie czegos goracego, bo nawet nie chcialam myslec o poceniu sie podczas jedzenia. Przegladajac nowa gazetke "LECKER" znalazlam przepis na ta salatke. Takiej swiezej i przepysznej jeszcze w zyciu nie jadlam. Odswiezajaca i przede wszystkim zdrowa. Polecam wszystkim w te nadchodzace upalne dni ;)

Skladniki dla 4 osob:

  • 2 cukinie (okolo 500 g)
  • 4 plasterki mortadelii wloskiej
  • 1 jablko
  • sok z jednej limonki
  • 1 lyzeczka plynnego miodu
  • sol i pieprz
  • 3 lyzki oleju

Umyc cukinie i pokroic najpierw w cieniutkie plastry, pozniej na paseczki. Jablko umyc i przekoic na 4 czesci, pozbyc sie srodkow. Pokroic w kosteczke. Sok z limonki zmieszac z miodem, sola i pieprzem. Wlac olej i szybko zmiksowac. Dodac pokrojone jablko. i szybko wymieszac. Dodac sos do cukini i mortadelli. Wymieszac i podawac natychmiast np. z ciabatta lub grzankami zrobionymi z bialego pieczywa. Gotowe :)

czwartek, 17 marca 2011

Kolejna propozycja na upalne dni. Swieza i pyszna tarta limonkowa. Latwa w przygotowaniu, nie jest wcale slodka no i ten smak - ach orzezwienie jakich malo :) Przepis na tarte od Jamiego Olivera a na nadzienie z ksiazki "The New Cook Book" - Better Homes and Living... Polecam ja upiec w pierwsze upalne dni ;)))

Skladniki na 2 spody kruche (srednica 28 cm):

  • 250 g zimnego masla
  • 200 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 500 g maki pszennej
  • ziarenka z jednej laski wanili
  • skorka starta z jednej cytryny
  • 4 zoltka
  • 2-4 lyzki lodowatej wody lub mleka

Wszystkie skladniki oprocz wody lub mleka posiekac. Kiedy zauwazymy ze zaczyna sie robic kruszonka dolac wody lub mleka i szybko wyrobic ciasto. Tylko do polaczenia sie skladnikow. Uformowac dwie kule i posypac je maka. Szybkimi ruchami uformowac z kuli, krotkie grube walki po czym zawinac je w folie spozywcza i wlozyc jedna na conajmniej 1 godzine do lodowki, a druga zamrozic. Po tym czasie wyjac ciasto z lodowki. Pociac je w bardzo cienkie plastry i wylozyc, na wczesniej wysmarowanej maslem, formie z wyjmowanym dnem. Znow na conajmniej 1 godzine wstawic do lodowki.

Skladniki na nadzienie limonkowe:

  • 4 zoltka
  • 1 i 1/4 szklanki mleka skondensowanego slodzonego
  • 1 lyzeczka startej skorki z limonki
  • 1/2 szklanki soku z limonek Key
  • kilka kropelek zielonego barwnika spozywczego
  • ubita smietana kremowka i otarta skorka z limonek do dekoracji

Nagrzac piekarnik do 190°C . Na ciasto polozyc papier do pieczenia. Nasypac fasole lub ryz. Piec okolo 10 minut do lekkiego zbrazowienia.

W miedzyczasie przygotowac nadzienie. Zoltka ubic przez kilka minut. Dodawac lyzka mleko skondensowane caly czas miksujac. Dodac skorke i sok z limonek. Wymieszac. Dodac kilka kropelek barwnika i zmiksowac.

Podpieczona spod wyjac z piekarnika i pozbyc sie papieru z fasola lub ryzem. Nadzienie wlac na podpieczony spod. Raz jeszcze wstawic do piekarnika i piec przez kolejne 15 minut. Tarta bedzie gotowa jesli nadzienie bedzie sciete na calej powierzchni. Wyjac z piekarnika. Pozostawic przez godzine w formie do ostygniecia. Potem wlozyc na kilka godzin do lodowki. Przed podaniem ozdobic ubita kremowka i starta skorka z limonek. Gotowe :)

sobota, 29 stycznia 2011

Bardzo swiezy i bardzo pyszny sernik na zimno. Smakuje super orzezwiajacy, lekko kwaskowaty o bardzo nietypowym spodzie, ktory nadaje mu charakterystycznego smaku. Mi bardzo przypadl do gustu. Nastepna dobra cecha jest fakt, ze sie go bardzo szybko przygotowuje :) Przepis znaleziony na stronie english.cri.cn. Warto wyprobowac...

Skladniki na spod kokosowy:

  • 100 g wiorek kokosowych
  • 200 g ciastek digestive, pokruszonych
  • 100 g platkow owsianych
  • 150 g masla

Wiorki kokosowe wysypac na patelnie i lekko je przyrumienic. Wsypac do miski. Dodac pokruszone ciastka i platki owsiane. Na tej samej patelni rozpuscic maslo. Wlac do miski. Wszystko razem wymieszac. Przelozyc do wylozonej folia spozywcza tortownicy o srednicy 24 cm. Wstawic do lodowki.

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka kremowego
  • 200 g cukru pudru
  • skorka i sok z 4 limonek
  • 4 marakuje
  • 450 ml smietany kremowki

Serek kremowy zmiksowac na gladko. Dodac cukier puder i ubic na jednolita mase. Wlac sok z limonki, skorke z limonek i ziarna z maracuji. Mozna zostawic odrobinke ziarenek i skorki do ozdobienia. Zmiksowac wszystko na gladka mase. W osobnej misce ubic kremowke na sztywno. Dodac do masy serowej i delikatnie wymieszac. Tak gotowa mase wylac na przygotowany spod. Schlodzic przez okolo 3 godzin w lodowce, albo najlepiej przez noc. Gotowe :)

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi