Wpisy z tagiem: mozarella

poniedziałek, 14 lutego 2011

Przegladajac dzisiaj skrzynke pocztowa, otrzymalam newsletter od Asi z tym wlasnie przepisem. Jak zawsze zagladnelam na przepis i az sie ucieszylam bo mialam wszystko w domu, no moze bez swiezej bazylii :) ale to nic nie przeszkodzilo calej reszcie. Jedzonko bardzo latwe w przygotowaniu i dosc szybkie. I jakie pyszne :) polecam kazdemu ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g serka ricotta
  • 2 pelne lyzki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 male bialko jajka

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorow bez skorek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru)
  • 1 lyzeczka suszonego oregano lub suszonej bazyli (dodalam bazylie i oregano)
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzeczki cukru
  • swieza bazylia (ja nie dodalam bo nie mialam)
  • oliwa z oliwek extra virgin

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.

Piekarnik nagrzac do 200°C.

Wymieszac skladniki nadzienia. Nadziac nim muszle i odstawic na bok.

Pomidory z puszki wlac do miski, sprawdzic czy nie maja skorek i szypulek. Pokroic nozyczkami kuchennymi lub nozem na mniejsze kawalki, wymieszac z sosem pomidorowym, oregano, doprawic sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Powstaly sos wylac do zaroodpornego naczynia, na wierzchu polozyc nadziane muszle, posypac reszta parmezanu, skropic 2 - 3 lyzkami oliwy z oliwek extra virgin i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Zapiekac okolo 25 minut, az potrawa zacznie bulgotac. Posypac swieza bazylia. Ja posypalam suszonymi ziolami tuz przed jedzeniem :) gotowe ...

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi