Wpisy z tagiem: Sliwki suszone

wtorek, 11 stycznia 2011

Pyszna i bardzo szybka do przygotowania krajanka ;) Dobre polaczenie tych sliwek z orzechami laskowymi. Zachowuje dlugo swiezosc i smakuje wysmienicie do sklanki mleka lub filizanki kawki lub herbatki! Przepis z ksiazki "The new Cook Book"

Skladniki na blaszke o wymiarach 20 cm x 30 cm:

  • 180 g masla o temperaturze pokojowej
  • 1/2 szklanki brazowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 szklanki maki pszennej
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (ja dalam prawdziwy miod)
  • 200 g suszonych sliwek pokrojonych na male kawaleczki
  • 1/2 szklanki orzechow laskowych, wczesniej podprazonych i pokrojonych na kawaleczki

Skladniki na polewe:

  • 1 szklanka brazowego cukru
  • 60 g masla
  • 2 lyzki  mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Ponadto:

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechow laskowych do posypania

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Blache o wymiarach 30 cm x 20 cm wysmarowac maslem i wylozyc papierem do pieczenia.

Maslo utrzec z cukrem. Dodawac po jednym jajku, po kazdym dobrze ubic. Wlac ekstrakt z wanilii i zmiksowac. Do masy maslanej przesiac make, dodac syrop klonowy i zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Dodac orzechy laskowe i posiekane sliwki. Wymieszac. Wylozyc mase do blaszki i wyrownac.

Piec okolo 35 minut do lekkiego zbrazowienia. Mozna sprawdzic patyczkiem czy juz sie upieklo. Wyjac z piekarnika i ostudzic w blaszce.

W miedzyczasie przygotowac polewe. Do rondelka najlepiej z podwojnym dnem wsypac cukier, dodac mleko i maslo. Podgrzewac na srednim ogniu, mieszajac. Kiedy cukier sie rozpusci, przestac mieszac i pogotwac okolo 3 minut. Sciagnac z ognia i wmieszac przesiany przez sitko cukier puder. Polac ostudzone ciasto. Posypac posiekanymi orzechami laskowymi. odczekac okolo 10 minut. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi