Wpisy z tagiem: Likier pomaranczowy

sobota, 15 stycznia 2011

Od kilku moglabym jesc czekolada jak zwariowana ;) ale co tam jak sie chce to trzeba jesc! Ta francuska tarta uzaleznia. Jest mocno czekoladowa ale nie za slodka. Plusem jest tez, ze przygotowuje sie ja bez pieczenia. Wiec dla wszystkich tych, ktorzy sie jeszcze piekarnika nie dorobili ;) - czy jest to wogole mozliwe? Polecam ja bardzo! Przepis ze stronki livestyle.com.

Skladniki na forme o srednicy 28 cm:

  • odrobina masla do natluszczenia formy
  • 350 g ciastek czekoladowych lub waniliowych w czekoladzie (z lodowki)
  • 120 g rozpuszczonego masla

Nadzienie:

  • 300 g smietany kremowki
  • 300 g bardzo dobrej jakosci czekolady gorzkiej, posiekanej
  • 40 g masla
  • 2 lyzki likieru pomaranczowego

Forme wysmarowac odrobina masla, wlozyc do lodowki. Ciasteczka wlozyc do foodprocesora lub blendera. Zmielic na proszek. Dodac maslo i wymieszac. Wcisnac w forme. Wstawic na okolo 30 minut do lodowki.

Do rondelka z podwojnym dnem wlac smietane kremowke. Podgrzac do momentu pierwszych oznak gotowania (pojawia sie babelki). Natychmiast zdjac z ognia. Dodac czekolade i maslo. Wszystko dobrze zmiksowac. Dodac likier pomaranczowy i wymieszac. Wylac mase do wczesniej przygotowanej formy. Wstawic do lodowki na minimum 3 godziny. Po tym czasie zdjac obrecz formy i kroic nozem wczesniej zatopionym w wodzie. Podawac dobrze schlodzona. Gotowe :)

| < Listopad 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30      
O autorze
Tagi