Wpisy z tagiem: Kirschwasser
wtorek, 18 stycznia 2011
Skladniki na kruchy spod:
Wszystkie skladniki szybko wyrobic. Wcisnac w tortownice o srednicy 26 cm. Ponakluwac widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 15 minut. Wyjac i dobrze wystudzic. Skladniki na czekoladowy biszkopt (nalezy przygotowac 1 z 8 jajek lub 2 z 4 jajek):
Skladniki na nadzienie:
Dodatkowo:
Na biszkopt jajka wbic do miski i ubijac je miserem recznym nastawionym na najszybsza predkosc przez 1 minute. Cukier wymieszac z cukrem waniliowym i w przeciagu nastepnej minuty dodac partiami do ubijanych jajek, nie przestawac ubijac. Ubijac dodatkowe 2 minuty. Make wymieszac z maka ziemniaczana, proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiac do masy jajecznej i zmiksowac bardzo krotko na najslabszych obrotach, tylko do polaczenia sie skladnikow. Natychmiast przelac do tortownicy wczesniej wysmarowanej maslem i posypanej kasza manna. Piec okolo 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Wyjac z piekarnika i ostudzic. W taki sam sposob przygotowac nastepny biszkopt. Nie bedziecie mogli uwierzyc jak rowne biszkopty Wam wyjda ;) nalezy jednak bardzo trzymac sie czasu ubijania. Przygotowac nadzienie. Sok czeresniowy zagotowac, dodac rozpuszczona w dwoch lyzkach wody make ziemniaczana i caly czas mieszajac doprowadzic do zagotowania. Zdjac z palnika. Wmieszac wydrylowane czeresnie. Zostawic do ostudzenia. Przed nalozeniem na blaty zmieszac z 50 ml Kirschwasser. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie. Jak zacznie sie robic galaretowata, wycisnac i przelozyc do rondelka z podwojnym dnem. Rozpuscic ja na bardzo malym ogniu. Wlac 100 ml Kirschwasser i odstawic na kilka minut. Ubic kremowke z cukrem na sztywno. Kiedy masa zelatynowa zacznie robic sie galaretowata wlewac ja powoli do ubitej kremowki i delikatnie wymieszac. Najlepsza czesc pracy skladanie tortu :) Oba biszkopty przekroic na dwie czesci. Na talerzu ulozyc kruchy spod. Posmarowac go kilkoma lyzkami dzemu czeresniowego. Nalozyc pierwszy blat biszkopta, pokropic go Kirschwasser. Wylozyc 1/3 masy czeresniowej. Na to okolo 1 cm kremowki. Nalozyc kolejny blat i powtorzyc czynnosc. Ostatni nalozony blat tylko pokropic Kirschwasser. Wysmarowac caly tort kremowka, zostawiajac odrobinke do ozdobienia. Boki obsypac starta czekolada. Na gorze zrobic kilka kleksow z pozostalej kremowki, nakladajac na kazdy czeresnie. Tort wlozyc do lodowki i dobrze schlodzic. Tort bedzie dosc wysoki, ale taki ma tez byc. Gotowe :)
|
O autorze
Ostatnie wpisy
Zakładki:
Inspiracje
Tagi
|