Wpisy z tagiem: Budyn smietankowy

sobota, 29 stycznia 2011

Chyba nie mam uczuc dla tych wszystkich z Europy ;) u mnie same jakies letnie ciasta! Ale prosze o zrozumienie - tu gdzie mieszkam jest po prostu przez caly rok lato. Propozycja niemieckiego ciasta z owocami. Bardzo swieze i przepyszne ciasto. Takie w sam raz na upaly :) Przepis z ksiazeczki dolaczonej do formy "Kaiser". Dla pocieszenia - ciasto to mozna tez robic z owocami zimy :)

Skladniki na forme o srednicy 30 cm:

  • 3 jajka
  • 115 g masla
  • 115 g cukru
  • 8 g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 230 g maki pszennej
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 5 lyzek mleka

Skladniki na nadzienie:

  • 4 lyzki dzemu sliwkowego
  • 250 ml mleka
  • budyn smietankowy
  • 3 lyzki cukru
  • owoce
  • tortenguss lub galaretka

Jajka wbic do miski i zmiksowac na piane. Dodac przesiana make i proszek do pieczenia. Wlac mleko, dodac cukry, sol i maslo. Wszystko zmiksowac. Przelozyc do natluszczonej formy. Wyrownac.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez okolo 20 minut. Wyjac z piekarnika i wystudzic.

Dzem wlozyc do malego rondelka i podgrzac. Rozsmarowac na ostudzonym spodzie. Ugotowac budyn zgodnie ze wskazowkami na opakowaniu, dodajac 3 lyzki cukru. Wylac jeszcze goracy na dzem. Przestudzic okolo 5 minut. Ulozyc owoce na budyniu. Przygotowac tortenguss lub galaretke. Jak zacznie tezec polac po owocach. Wlozyc na conajmniej 1 godzine do lodowki. Podawac z bita smietana i odrobinka dzemu sliwkowego. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi