Wpisy z tagiem: Potrawy zapiekane

środa, 27 lipca 2011

Oto moj obiadek z wczoraj, o ktorym juz pisalam :) Zapiekany kalafior z szyneczka i pysznym sosem. U mnie jak zawsze szybkie danie i do tego jakie wytrawne! Przepis z ksiazki "Es weihnachtet sehr" napisanej przez Franka Gerharda. Polecam ...

Skladniki:

  • 1 sredni kalafior
  • 30 g masla
  • 2 cebule
  • 250 ml wody
  • 125 ml mleka
  • 1 lisc laurowy
  • sol
  • swiezo zmielona galka muszkatolowa
  • 125 ml kwasnej smietany
  • 1 zoltko
  • 100 g startego Emmentalera
  • 30 g maki pszennej
  • 250 g ugotowanej szynki

Do duzego garnka wlac wode i zagotowac, pod koniec dodajac sol. Caly kalafior wlozyc d o gotujacej sie wody i podgotowac okolo 20 minut, zeleznie od wielkosci kalafiora. Gotowy kalafior ma byc nie za miekki ale tez nie twardy.

W miedzyczasie obrac cebule i pokroic w bardzo drobna kosteczke. Maslo rozgrzac na patelni i podsmazyc w nim cebulke. Dolac wode i mleko. Dodac lisc laurowy i przyprawic sola i swiezo strarta galka muszkatolowa. Zagotowac. W miseczce wymieszac kwasna smietane i zoltko, dodac make i wymieszac tak zeby nie bylo grodek. Dodac 50 g startego Emmentalera. Dolac do wywaru i raz jeszcze zagotowac.

Kalafior wyjac z wody i ulozyc w naczyniu zaroodpornym. Szynke zwinac w ruloniki ulozyc obok brokula. Polac sosem i posypac wszystko pozostalym serem. Wlozyc do nagrzanego do 200°C piekarnika. Zapiekac do momentu zarumienienia sie kalafiora. Wyjac z piekarnika i podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

 

środa, 09 marca 2011

Kolejne z przepysznych i jakze szybkich w przygotowaniu dan! Zapiekany brokul z ziemniaczkami w sosie beszamelowym z dodatkiem przysmazanej cebulki i bekonu. Do tego odrobinka sera parmezanu i goudy :) Mi tam smakowalo i to bardzo! Polecam wyprobowac...

Skladniki dla 2 osob:

  • 1 brokul (okolo 400 g)
  • 3 srednie ziemniaki
  • 1 srednia cebula
  • 50 g bekonu
  • sol, pieprz, galka muszkatolowa

Sos beszamelowy:

  • 2 lyzki masla
  • 2 lyzki maki
  • okolo 250 ml mleka
  • 4 lyzki startego parmezanu
  • sol, pieprz

Ponadto:

  • 50 g sera gouda

Brokul umyc i odciac rozyczki. Ziemniaki obrac i pokroic na kosteczke. Cebule obrac ze skorki i tez posiekac w kosteczke. Bekon pokroic w cienkie paseczki.

W duzym garnku zagotowac wode. Wrzucic brokul i gotowac okolo 5 minut. Wyjac na cedzak i oblac zimna woda. Do tej samej wody wrzucic ziemniaki i podobnie jak brokul gotowac okolo 5 minut. W miedzyczasie podsmazyc cebulke i bekon. Warzywa przelozyc do formy do zapiekania. Cebulke i bekon rozlozyc rownomiernie na warzywach. Posypac swiezo zmielonym pieprzem, galka muszkatolowa i sola.

W rondelku rozpuscic maslo. Wsypac make i powoli dolewac mleko. Mieszajac doprowadzic do zagotowania. Gotowac przez kilka minut, zeby pozbyc sie smaku maki. Zdjac z palnika i wmieszac starty parmezan. Przyprawic sola i pieprzem. Polac po warzywach. Posypac startym serem gouda.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Wlozyc forme z warzywami i zapiekac okolo 25 minut. Wyjac z piekarnika jak potrawa uzyska ladny zloty kolor. Podawac na goraco :)

środa, 02 marca 2011

Kto ma w domu chleb z dnia poprzedniego, pare dojrzalych bananow i lody? Oto przyklad na ich szybkie wykorzystanie - kolejny przepis Jamiego Olivera. Dodatek likieru Bailey sprawia, ze smakuje tak niecodziennie - ja oprocz tego podalam z lodami z karmelem - niebo dla podniebienia :)

Skladniki na okolo 6 porcji:

  • kilka kromek bialego chleba (chleb tostowy - u mnie bagietka)
  • 50 g masla o temperaturze pokojowej
  • 8 jajek
  • 140 g cukru
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 500 ml smietany kremowki
  • 550 ml mleka
  • 100 ml Bailey
  • 5 bananow
  • 4 lyzki platkow migdalowych (lekko podpieczonych)
  • cukier puder do posypania
  • lody o dowolnym smaku do podania

Piekarnik nastawic na 180°C. Chleb pokroic na kromki, posmarowac maslem. Odlozyc na bok. W misce miksera zmiksowac jajka z cukrem i ziarenkami wanilii. Wlac mleko, smietane kremowke i Bailey. Zmiksowac. Banany obrac ze skorek i pokroic w plasterki. Platki migdalowe podprazyc na patelni lub w piekarniku (maja miec zloty kolor). Forme do zapiekania wysmarowac maslem. Kromki chleba maczac w przygotowanym plynie. Ukladac na przemiac z bananmi i migdalami. Zakonczyc kromkami chleba. Pozostalym plynem polac jeszcze wszystko i lekko nacisnac. Posypac cukrem pudrem.

Wstawic do nagrzanego piekarnika i zapiekac okolo 30 minut. Wyjac z piekranika i podawac najlepiej jeszcze cieple - z duza kula lodow :) gotowe ...

poniedziałek, 14 lutego 2011

Przegladajac dzisiaj skrzynke pocztowa, otrzymalam newsletter od Asi z tym wlasnie przepisem. Jak zawsze zagladnelam na przepis i az sie ucieszylam bo mialam wszystko w domu, no moze bez swiezej bazylii :) ale to nic nie przeszkodzilo calej reszcie. Jedzonko bardzo latwe w przygotowaniu i dosc szybkie. I jakie pyszne :) polecam kazdemu ...

Skladniki dla 4 osob:

  • 15 muszli makaronowych (conchiglioni)

Nadzienie:

  • 1 kulka mozzarelli (125 g)
  • 150 g serka ricotta
  • 2 pelne lyzki mascarpone
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu
  • 1 male bialko jajka

Sos pomidorowy:

  • 1 puszka (400 g) pomidorow bez skorek
  • 1/2 szklanki sosu pomidorowego (przecieru)
  • 1 lyzeczka suszonego oregano lub suszonej bazyli (dodalam bazylie i oregano)
  • sol morska i swiezo zmielony pieprz
  • 2 lyzeczki cukru
  • swieza bazylia (ja nie dodalam bo nie mialam)
  • oliwa z oliwek extra virgin

Makaron ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic.

Piekarnik nagrzac do 200°C.

Wymieszac skladniki nadzienia. Nadziac nim muszle i odstawic na bok.

Pomidory z puszki wlac do miski, sprawdzic czy nie maja skorek i szypulek. Pokroic nozyczkami kuchennymi lub nozem na mniejsze kawalki, wymieszac z sosem pomidorowym, oregano, doprawic sola morska i swiezo zmielonym czarnym pieprzem oraz cukrem. Powstaly sos wylac do zaroodpornego naczynia, na wierzchu polozyc nadziane muszle, posypac reszta parmezanu, skropic 2 - 3 lyzkami oliwy z oliwek extra virgin i wstawic do nagrzanego piekarnika.

Zapiekac okolo 25 minut, az potrawa zacznie bulgotac. Posypac swieza bazylia. Ja posypalam suszonymi ziolami tuz przed jedzeniem :) gotowe ...

| < Lipiec 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
O autorze
Tagi