Wpisy z tagiem: bekon

środa, 23 marca 2011

Tarte flambée to typ francuskiej pizzy, pochodzacej z Elsass, sasiadujacym z niemieckimi prowincjami Pfalz i Baden, gdzie takze jest bardzo znana i lubiana. Sukcesem tego przysmaku jest bardzo cieniutko rozwalkowane ciasto, Crème fraîche, gesta smietana i bekon - wedzony boczek, odrobinka soli i pieprzu i gotowe :) Szybko i smacznie - a kto rozwalkuje ciasto najcieniej - dostanie pierwszy kawalek ;) Przepic zaczerpniety z gazetki "LECKER"...

Skladniki dla 6 - 8 osob:

  • 21 g swiezych drozdzy
  • 1 lyzeczka cukru
  • 600 g maki pszennej
  • 300 ml wody
  • sol, pieprz
  • 6 lyzek oleju
  • 300 g cebuli, pokrojonej na cieniutkie pierscienie
  • 300 g wedzonego bekonu - boczku
  • 250 g kwasnej smietany
  • 150 g Crème fraîche

Do miseczki pokruszyc swieze drozdze, wsypac cukier i tak dlugo mieszac, az drozdze stana sie plynne. Przesiac make, dodac olej, letnia wode i pol lyzeczki soli. Zagniesc gladkie ciasto. Przykryc sciereczka i odstawic na 45 minut w cieple miejsce.

W miedzyczasie pokroic cebule i boczek. Zmieszac smietane z Crème fraîche. Doprawic sola i pieprzem.

Gotowe ciasto raz jeszcze wyrobic. Podzielic na 4 czesci. Blaszki wyscielic papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzac do temperatury 250°C.

Kazda czesc rozwalkowac na prostokat lub owal o grubosci 2 - 3 mm. Przelozyc ciasto na blaszki i odstawic na 20 minut do wyrosniecia. Posmarowac kremem smietanowym. Rozlozyc porojona cebulke i boczek. Posolic i popierzyc. Wlozyc do piekarnika i piec przez okolo 8 do 10 minut. Podawac natychmiast - gotowe :)

poniedziałek, 07 marca 2011

Danie nie dla wszystich bo pikante :) Ja niekiedy lubie tak na ostro - a papryczki Jalapeño to jedne z moich ulubionych ostrych przekasek! Nadziewane przepysznym kremem z serka smietankowego, czosnku i cebulki. Zapiekane z bekonem i posypane ziolami prowansalskimi. Przepis dostalam od znajomego Marca ;) ktoremu tez bardzo dziekuje...

Skladniki dla 2 osob:

  • 12 pypryczek Jalapeño
  • 250 g serka smietankowego (dobrej jakosci)
  • 4 zabki czosnku
  • 1 mala cebula
  • ziola prowansalkie
  • sol i pieprz
  • 12 plasterkow bekonu

Mala rada - zalozyc rekawiczki :) - pypryczki sa ostre i jesli sie je obiera golymi rekoma i pozniej dotkie twarzy lub oczu - uff... bedzie pieklo ;)

Serek zmiksowac na gladko. Czosnek obrac i wlozyc do malaksera - z cebula postapic podobnie. Zmiksowac razem z serkiem. Przyprawic sola, pieprzem i ziolami (niekoniecznie). Papryczki umyc przekoic wzdluz. Wyskrobac ziarenka. Nadziewac przygotowanym serkiem. Ukladac w formie do zapiekania. Nalozyc plasterki bekonu.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C i zapiekac okolo 45 minut. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi