Wpisy z tagiem: Serek smietankowy

poniedziałek, 21 marca 2011

Tort Kolibri - tort tropikalny - bardzo bogaty w smaki - zapychacz - ale jaki niesamowity ma smak uff... Mi bardzo przypadl do gustu. Wilgotny nie jest nawet za slodki, ale z ta roznorodnoscia smakow nadaje mu cos specjalnego i niepowtarzajacego. Przepis znaleziony na stronie www.nzwomansweekly.co.nz ...

Skladniki na ciasto:

  • 225 g miekkiego masla
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dojrzale banany, zmiazdzone widelcem
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 lyzeczki sody oczyszczonej
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 1/4 lyzeczki soli
  • 440 g ananasa z puszki lub swiezego (zmiksowanego w blenderze)
  • 1 szklanka posiekanych orzechow pekan lub wloskich

Skladniki na krem:

  • 250 g serka smietankowego
  • 75 g miekkiego masla
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii
  • 400 g owocow mango z puszki albo swiezego
  • 3/4 szklanki wiorek kokosowych, lekko podprazonych

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C. Dwie tortownice o srednicy 28 cm wysmarowac maslem, dno wylozyc papierem do pieczenia.

W duzej misce utrzec maslo na puszysta mase, dodawac stopniowo cukier caly czas ubijajac. Dodac jajka jedno po drugim, po czym po kazdym dodaniu dokladnie zmiksowac. Dodac zmiazdzone banany. Make, sode oczyszczona, cynamon i sol przesiac do miski z masa maslana. Zmiksowac. Dodac puree z ananasa i orzechy. Dobrze wymieszac.

Ciasto przelac rowno do dwoch przygotowanych tortownic. Wlozyc do piekarnika. Piec przez okolo 30 do 35 minut. Sprawdzic patyczkiem czy juz jest gotowe. Oba blaty ciasta dobrze wystudzic.

W miedzyczasie przygotowac krem i podprazyc wiorki kokosowe. Serek kremowy ubic z miekkim maslem. Dodac cukier puder i ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksowac do polaczenia sie skladnikow. Wiorki kokosowe podprazyc na patelni. Mango pokroic w plasterki.

Ostudzone blaty posmarowac kremem i ulozyc na kazdym plasterki mango. Nalozyc jeden blat ciasta na drugi. Pozostalym kremem posmarowac boki tortu. Obsypac wiorkami kokosowymi i ozdobic polowkami orzechow wloskich lub pekan. Wstawic do lodowki na przynajmniej 3 godziny. Kroic ostrym nozem. Gotowe :)

środa, 09 marca 2011

Mozecie w to uwierzyc, ze kiedys nie przepadalam za sernikami, mimo ze moja mama robi super serniczki - no ale przy jej innych smakolykach wolalam te inne i nie serniki ;) W kazdym badz razie od kiedy zaczelam probowac pieczenie serniki mi posmakowaly. I tak kolejny przepis tym razem z biala czekolada - smakuje wysmienicie. I dobrze schlodzony - najlepszy. Przepis ze strony BBC Food podanym przez Bena O`Donoghue ...

Skladniki na spod (na tortownice o srednicy 24 cm):

  • 200 g ciasteczek maslanych lub digestive
  • 60 g masla

Skladniki na mase serowa:

  • 450 g serka smietankowego na serniki
  • 4 duze jajka
  • 1 laska wanilii, wydlubane ziarenka
  • 225 g bialej czekolady dobrej jakosci
  • 225 g crème fraîche

Ponadto:

  • biala czekolada do dekoracji
  • maslo do wysmarowania formy

Maslo rozpuscic i wymieszac z pokruszonymi ciasteczkami. Tortownice wylozyc papierem do pieczenia i wysmarowac maslem. Wylozyc mase ciasteczkowa w dno tortownicy. Wlozyc do lodowki na czas przygotowania masy serowej.

Serek smietankowy zmiksowac na gladka mase. Dodawac jajka jedno po drugim. Za kazdym dodanym jajkiem dobrze zmiksowac. Dodac ziarenka wanilii.

Czekolade polamac na mniejsze kawalki. Rozpuscic nad kapiela wodna. Dodac do crème fraîche i wymieszac na jednolita mase.

Miksture czekoladowa dodac do masy serowej i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C i piec okolo 45 minut do 1 godziny. Srodek powinien byc sciety. Wylaczyc piekarnik i przy otwartych drzwiczkach wystudzic. Po calkowitym wystudzeniu wlozyc do lodowki na kilka godzin a najlepiej na cala noc. Przed podaniem udekorowac biala czekolada. Gotowe :)

poniedziałek, 07 marca 2011

Danie nie dla wszystich bo pikante :) Ja niekiedy lubie tak na ostro - a papryczki Jalapeño to jedne z moich ulubionych ostrych przekasek! Nadziewane przepysznym kremem z serka smietankowego, czosnku i cebulki. Zapiekane z bekonem i posypane ziolami prowansalskimi. Przepis dostalam od znajomego Marca ;) ktoremu tez bardzo dziekuje...

Skladniki dla 2 osob:

  • 12 pypryczek Jalapeño
  • 250 g serka smietankowego (dobrej jakosci)
  • 4 zabki czosnku
  • 1 mala cebula
  • ziola prowansalkie
  • sol i pieprz
  • 12 plasterkow bekonu

Mala rada - zalozyc rekawiczki :) - pypryczki sa ostre i jesli sie je obiera golymi rekoma i pozniej dotkie twarzy lub oczu - uff... bedzie pieklo ;)

Serek zmiksowac na gladko. Czosnek obrac i wlozyc do malaksera - z cebula postapic podobnie. Zmiksowac razem z serkiem. Przyprawic sola, pieprzem i ziolami (niekoniecznie). Papryczki umyc przekoic wzdluz. Wyskrobac ziarenka. Nadziewac przygotowanym serkiem. Ukladac w formie do zapiekania. Nalozyc plasterki bekonu.

Piekarnik nagrzac do temperatury 180°C i zapiekac okolo 45 minut. Podawac z bialym pieczywem. Gotowe :)

środa, 02 marca 2011

Latwy w przygotowaniu i jakze aromatyczny sernik bananowy. Troche nietypowy, nie tradycyjna ale i tez bardzo smaczny :) Mi bardzo przypadl do gustu. Uwielbiam banany - i mialam ich tyle dojrzalych w domu, ze postanowilam je wykorzystac, a ze dawno juz nie jadlam serniczka - tak oto powstal i ten :) Przepis na mase znalazlam u Dorotus76, a jako podloze zrobilam czekoladowe. Polecam wyprobowac...

Skladniki na spod:

  • 120 g ciasteczek w czekoladzie
  • 40 g masla

Maslo rozpuscic i odstawic do ochlodzenia. Ciasteczka wlozyc do blendera lub foodprocessora i zmielic na piasek. Zmieszac z maslem i wylozyc nimi spod tortownicy o srednicy 23 cm. Spod bedzie bardzo cieniutki. Wlozyc do lodowki na okolo 30 minut.

Skladniki na mase serowa:

  • 500 g serka twarozkowego smietankowego
  • 80 g drobnego cukru
  • 2 lyzeczki ekstraktu z wanilli
  • 3 jajka
  • 1 lyzka soku z cytryny
  • 1,5 szklanki dojrzalych bananow (u mnie 4 srednie)

Nagrzac piekarnik do temperatury 180°C.

Wszystkie skladniki wlozyc do blendera i zmiksowac. Wylac na przygotowany spod.

Wlozyc do piekarnika i piec okolo 1 godziny (mozna w czasie pieczenia przykryc folia od gory). Gotowy sernik jest sciety od gory i sprezysty posrodku (nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).

Po ostudzeniu schlodzic w lodowce najlepiej przez cala noc. Podawac. U mnie polane odrobina lukru - dla dekoracji :) Gotowe ...

| < Wrzesień 2017 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  
O autorze
Tagi